Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ίση μεταχείριση από το κράτος ζήτησε ο Β. Ράπανος

Αίτημά μας προς το κράτος είναι η διασφάλιση όρων ίσης μεταχείρισης με τους άλλους φορείς της οικονομίας και κανόνων υγιούς συναλλακτικής συμπεριφοράς, τόνισε ο κ. Β. Ράπανος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γ.Σ. της ΕΕΤ.

Ίση μεταχείριση από το κράτος ζήτησε ο Β. Ράπανος
Αίτημά μας προς το κράτος είναι η διασφάλιση όρων ίσης μεταχείρισης με τους άλλους φορείς της οικονομίας και κανόνων υγιούς συναλλακτικής συμπεριφοράς, τόνισε ο κ. Β. Ράπανος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, η πρόκληση για το τραπεζικό μας σύστημα έχει τρεις πτυχές:

1. Να συνεχίσει να είναι σταθερό, με ικανοποιητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και επαρκή ρευστότητα.

2. Να συνδράμει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2009, η οποία συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

3. Να συνεισφέρει στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας με τη διοχέτευση της ιδιωτικής αποταμίευσης στις πιο αποδοτικές χρήσεις.

Οι τράπεζες που ασκούν δραστηριότητα στη χώρα μας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, χωρίς να περιοριστεί η στρατηγικής σημασίας παρουσία των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της διεθνούς οικονομικής παρουσίας της χώρας μας. Παράλληλα, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η ανόρθωση της οικονομίας μας είναι εθνική υπόθεση και, όπως σε κάθε εθνική προσπάθεια, είναι έτοιμο να συμβάλει και συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις.

Ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής και ξέρουμε ότι η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας έχει δημιουργήσει προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι τράπεζες αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους πριν από τον καθένα και από μόνες τους πήραν και παίρνουν μέτρα για να τους βοηθήσουν.

Εκείνο όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό, από όλους και από την Πολιτεία, είναι ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων δεν πρέπει να υποσκάπτουμε τη συναλλακτική ηθική και τους ίσους όρους ανταγωνισμού, υπογράμμισε ο κ. Ράπανος.


***Η ομιλία του προέδρου της ΕΕΤ κ. Β. Ράπανου επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v