Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη αισιοδοξία για έξοδο από ύφεση

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα βγει πιο σύντομα από την ύφεση εξέφρασε ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Γ. Κωστόπουλος, ενώ δήλωσε πως η τράπεζα δεν θα κάνει χρήση των 10 δισ. από το ταμείο ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για έξοδο από ύφεση
Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες και τη δημοσιονομική εκτροπή θα βγει πιο σύντομα από την ύφεση εξέφρασε πριν από λίγο ενώπιον των μετόχων ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Γ. Κωστόπουλος.

«Το 2010 φαίνεται ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη από όσο αναμενόταν και τα μέτρα δείχνουν να αποδίδουν. Δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε και να απογοητευόμαστε, καθώς η χώρα αν εφαρμόσει πιστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα εξέλθει πιο δυνατή. Η άρση των παθογενειών μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε νέες, υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις», τόνισε ο κ. Κωστόπουλος.

Συμπλήρωσε ότι η ελληνική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει πάγια διαρθρωτικά προβλήματα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και κατέστησε σαφές ότι η τράπεζα έχει στην κατοχή της ομόλογα ελληνικού δημοσίου ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

«Το εύρος και το βάθος των απαιτούμενων αλλαγών είναι μεγάλο, γεγονός που απαιτεί κοινωνική σύνεση και συναίνεση», κατέληξε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχων για το εάν θα γίνουν συγχωνεύσεις, ο κ. Κωστόπουλος απάντησε: «εδώ και χρόνια έχω επισημάνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να έχει διαφορετική δομή. Για παράδειγμα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολικό ενεργητικό 300 δισ ευρώ- ποσό που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αντιστοιχεί, όπως εξάλλου έχω ξαναπεί, σε 2,5 τράπεζες. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο και δεν μπορεί εύκολα να γίνει κάτι τέτοιο. Εξάλλου, τις συγχωνεύσεις τις μαθαίνει κανείς τελευταίος».

Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, είπε ότι νόμος του κράτος απαγορεύει στις τράπεζες που έχουν κάνει χρήση του πακέτου των 28 δισ. να διανείμουν μέρισμα, ενώ η διανομή δωρεάν μετοχών δεν έχει νόημα, καθώς φορολογείται, τόνισε.

Σχετικά με τις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, υποστήριξε ότι «βλέπουμε πλέον φως», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κωστόπουλος, επεσήμανε για τη ρευστότητα ότι η Alpha Bank δεν θα κάνει χρήση των 10 δισ. από το ταμείο του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ και ότι «τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν από όσες τράπεζες τα χρειαστούν».

Τέλος, είπε ότι το κενό που παρατηρείται μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων προκαλεί έλλειψη ρευστότητας, καθώς πολλές καταθέσεις μετακινήθηκαν και είναι κλειστή η διατραπεζική αγορά.

Στο ίδιο αισιόδοξο γενικά ύφος ήταν και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, κ. Δ. Ματζούνη, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, υπάρχει ελπίδα και η έξοδος από την κρίση θα είναι πιο σύντομη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Και οι δύο υποστήριξαν ότι η Alpha Bank σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο στέκεται στο πλευρό των 4 εκατ. πελατών της (επιχειρήσεων και νοικοκυριών), οι οποίοι θα έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τις επισφάλειες, ο κ. Ματζούνης υποστήριξε ότι η τράπεζα έχει θωρακίσει τον ισολογισμό της με επιπλέον εξασφαλίσεις και έχει προχωρήσει σε προσεκτική και σταδιακή ανατιμολόγηση του πιστωτικού κινδύνου.

Η γενική συνέλευση της Alpha Bank εξέλεξε τα κάτωθι, νυν διατελούντα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, με τετραετή θητεία:

Γεώργιος Ε. Αγουρίδης
Παύλος Α. Αποστολίδης
Αθανάσιος Μ. Βερέμης
Μαρίνος Σ. Γιαννόπουλος
Σοφία Γ. Ελευθερουδάκη
Αρτέμης Χ. Θεοδωρίδης
Ευάγγελος Ι. Καλούσης
Παύλος Γ. Καρακώστας
Γιάννης Σ. Κωστόπουλος
Ιωάννης Κ. Λύρας
Νικόλαος Ι. Μάνεσης
Δημήτριος Π. Μαντζούνης
Ιωάννα Ε. Παπαδοπούλου
Μηνάς Γ. Τάνες
Σπύρος Ν. Φιλάρετος
καθώς και το ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, εκ των ανωτέρω μελών του διοικητικού συμβουλίου, όρισε τους κάτωθι ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, ήτοι:
Γεώργιος Ε. Αγουρίδης
Παύλος Α. Αποστολίδης
Αθανάσιος Μ. Βερέμης
Ευάγγελος Ι. Καλούσης
Ιωάννης Κ. Λύρας
Μηνάς Γ. Τάνες

Τέλος, ορίστηκε η ακόλουθη σύνθεση της ελεγκτικής επιτροπής του διοικητικού συμβουλίου:
Μη εκτελεστικό μέλος: Παύλος Γ. Καρακώστας
Μη εκτελεστικά ανεξάρτητα μέλη: Γεώργιος Ε. Αγουρίδης
Ευάγγελος Ι. Καλούσης



* Αναλυτικά οι δηλώσεις των Κωστόπουλου - Ματζούνη στη Γ.Σ. δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v