Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορύφωση διεργασιών για τον… εκλεκτό στον ΟΤΕ

Κορύφωση των διεργασιών για τον ορισμό της νέας διοίκησης του ΟΤΕ αναμένεται αυτήν την εβδομάδα. Έως την ερχόμενη Δευτέρα, το Δημόσιο και η DT θα έχουν καταλήξει στο πρόσωπο ή στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ηνία του ΟΤΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Κορύφωση διεργασιών για τον… εκλεκτό στον ΟΤΕ
Κορύφωση των διεργασιών για τον ορισμό της νέας διοίκησης του ΟΤΕ αναμένεται την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε. Έως την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και διεξάγεται η επαναληπτική γενική συνέλευση, το Δημόσιο και η Deutsche Telekom θα έχουν καταλήξει στο πρόσωπο ή στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ηνία του ΟΤΕ.

Η ανακοίνωση των επιλογών του Δημοσίου, την Πέμπτη, μία μέρα δηλαδή μετά τη γενική συνέλευση η οποία θεωρούνταν ορόσημο για τα διοικητικά πράγματα του Οργανισμού, προκάλεσε ικανοποίηση αφού βάζει τέλος στην έντονη σεναριολογία.

Η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων, η οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οφείλεται στο ότι δεν υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στους δύο μεγαλομετόχους για τη νέα διοίκηση, είχε προκαλέσει γενική δυσθυμία στην αγορά, στους μετόχους αλλά και στους εργαζομένους στον ΟΤΕ. Χαρακτηριστική ήταν η έκκληση προς την κυβέρνηση των εκπροσώπων των εργαζομένων από το βήμα της γενικής συνέλευσης να λάβει αποφάσεις για τη διοίκηση, αφού η παραφιλολογία του τελευταίου διαστήματος μόνο κακό έκανε στην εταιρία.

Αναπάντητο ερώτημα

«Το ελληνικό δημόσιο βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την Deutsche Telekom για τη δρομολογούμενη αλλαγή στη διοίκηση του Οργανισμού», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας μεν τέλος στο ερώτημα που αφορούσε ποιες θα είναι οι επιλογές του Δημοσίου για το νέο Δ.Σ., αφήνοντας όμως αναπάντητο το ερώτημα για το ποιος είναι ο… εκλεκτός.

Η περισσότερη συζήτηση γίνεται γύρω από το όνομα του κ. Νίκου Καραμούζη, αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της EFG Eurobank και καθηγητή του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά, ένα πρόσωπο με εξαιρετικές… συστάσεις και παρουσία στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας.

Η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων ερμηνεύεται από πολλούς ως δείγμα ότι οι δύο μεγαλομέτοχοι επιχειρούν να συμφωνήσουν ώστε να συνεχιστεί το υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης και να αποφευχθεί το μοντέλο της δυαρχίας.

Αυτό βέβαια μένει να αποδειχτεί τις επόμενες μέρες. Εκείνο που προς το παρόν είναι ήδη γνωστό είναι πως, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ο πρόεδρος θα οριστεί από την ελληνική πλευρά, ενώ η γερμανική εταιρία θα επιλέξει τον διευθύνοντα σύμβουλο. Η συμφωνία των μετόχων αναφέρει ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί από τους Γερμανούς για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα πρέπει να είναι της αποδοχής του ελληνικού δημοσίου.

Στις 28 Ιουνίου η επαναληπτική Γ.Σ.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται ότι θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και έχει προγραμματιστεί νέα γενική συνέλευση του Οργανισμού προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που αφορά στην αλλαγή του σκοπού της εταιρίας, για το οποίο δεν ελήφθη απόφαση την προηγούμενη εβδομάδα αφού απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία.

Οι προκλήσεις για τη νέα διοίκηση

Ανεξαρτήτως των προσώπων, η νέα διοίκηση του ΟΤΕ θα κληθεί να διαχειριστεί σειρά σημαντικά θέματα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε τώρα δρομολογούνται. Οι αποφάσεις της διοίκησης θα έχουν αντίκτυπο και στους μετόχους του Οργανισμού, που γκρινιάζουν -και μάλιστα έντονα- για τη χαμηλή τιμή της μετοχής και την κατά πολύ μειωμένη μερισματική απόδοση.

Η δημιουργία του δικτύου επόμενης γενιάς και η συμμετοχή του ΟΤΕ σε αυτό το σχέδιο, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η θέση του ΟΤΕ στον ανταγωνισμό και οι ταραχώδεις σχέσεις με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη νέα διοίκηση. Η μετάβαση στη μετά Βουρλούμη εποχή είναι βέβαιο ότι θα είναι, αν μη τι άλλο, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v