Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουρλούμης: "Η DT έχει το πάνω χέρι στον ΟΤΕ"

Καμία αμφιβολία για το ποιος από τους δυο μεγαλομετόχους του ΟΤΕ έχει τον κεντρικό ρόλο δεν άφησε χθες ο Παναγής Βουρλούμης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι«στον ΟΤΕ τον κύριο ρόλο παίζει η DT».

Βουρλούμης: Η DT έχει το πάνω χέρι στον ΟΤΕ
Καμία αμφιβολία για το ποιος από τους δυο μεγαλομετόχους του ΟΤΕ έχει τον κεντρικό ρόλο δεν άφησε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Παναγής Βουρλούμης ο οποίος από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων ξεκαθάρισε ότι «στον ΟΤΕ τον κύριο ρόλο παίζει η Deutsche Telekom».

Ο μάνατζερ του ΟΤΕ απαντώντας στους μετόχους που υποστήριξαν ότι θα δημιουργήσει εξαρτήσεις για τον ΟΤΕ το αίτημα της διοίκησης προς την γενική συνέλευση για την παροχή έγκρισης προκειμένου ο Οργανισμός να μπορεί να προχωρήσει στην σύναψη δανείου από την γερμανική εταιρεία, σημείωσε με έμφαση: «Το δάνειο δεν θα δημιουργήσει περισσότερες εξαρτήσεις από αυτές με την συμφωνία του το ελληνικό κράτος έχει αποδεχθεί».

Η αναφορά αυτή του κ. Βουρλούμη σχετικά με το ποιος μέτοχος έχει το πάνω χέρι μάλλον ήταν περιττή αφού η ισχυρή θέση της γερμανικής εταιρείας επιβεβαιώνεται και από την συνεχιζόμενη δική του παρουσία στο διπλό του ρόλο την ώρα που όλοι ανέμεναν ότι θα αποτελούσε παρελθόν από την διοίκηση του Οργανισμού προκειμένου να ικανοποιηθεί η, εκδηλωμένη, κυβερνητική δυσαρέσκεια για επιλογές της διοίκησης.

Και μεγαλοπιστωτής του ΟΤΕ η γερμανική εταιρεία

Πάντως παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν η γενική συνέλευση των μετόχων έδωσε τελικώς την έγκρισή της για την σύναψη δανείου έως 3 δισ. ευρώ από την Deutsche Telekom με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Με τον τρόπο αυτόν η γερμανική εταιρεία εκτός από το ρόλο του μεγαλύτερου μετόχου του ΟΤΕ θα αναλάβει έναν επιπλέον ρόλο αφού θα είναι και ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές του. Η έγκριση αναμένεται να χρησιμοποιηθεί τον επόμενο χρόνο οπότε και η εταιρεία θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το συνολικό δανεισμό του ΟΤΕ ο κ. Βουλρούμης σημείωσε ότι συνολικά ο Όμιλος είναι υποδανεισμένος αφού τα δάνειά του φτάνουν περίπου δύο φορές το EBITDA σχέση που, όπως σημείωσε, είναι πολύ καλύτερη από το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της Ευρώπης.

Πολύ υψηλό κόστος προσωπικού

Την ίδια ώρα όμως το κόστος προσωπικού είναι ένας δείκτης που ο ΟΤΕ βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου. Το κόστος προσωπικού του ΟΤΕ για την κατηγορία της σταθερής τηλεφωνίας έχει φτάσει στο 33% της συνολικής δαπάνης την ώρα που στις αντίστοιχες εταιρείες της Ευρώπης κυμαίνεται μεταξύ 20% - 25%. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μέσο κόστος υπαλλήλου στον ΟΤΕ ανέρχεται σε 60.000 ευρώ το χρόνο ενώ την ίδια ώρα το μέσο κόστος των υπαλλήλων της DT είναι χαμηλότερο.

Ευέλικτες μορφές εργασίας

Η επιλογή ευέλικτων μορφών εργασίας είναι ένας από τους τρόπος με τους οποίος ο κ. Βουρλούμης εκτιμά ότι ο ΟΤΕ θα γίνει περισσότερο παραγωγικός μειώνοντας ταυτόχρονα δραστικά το κόστος του. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει η χώρα μας και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι ίσως η σημαντικότερη θετική εξέλιξη για τον ΟΤΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βουρλούμης στο μήνυμά του, το οποίο περιλαμβάνεται στον ετήσιο απολογισμό της εταιρείας.

«Τρελό» το αίτημα του υπουργείου εργασίας για τα 340 εκατ. ευρώ

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΟΤΕ διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός δεν έχει κάνει καμία πρόβλεψη για τα 340 εκατομμύρια ευρώ που διεκδικεί το υπουργείο Εργασίας ως επιπλέον κόστος για την εθελούσια του 2005 σημειώνοντας ότι είναι τρελό το αίτημα αυτό. "Θα πάμε στα δικαστήρια τόνισε, το αίτημα δεν έχει καμία βάση και καμία νομιμότητα, δεν μπορεί ο καθένας να θέλει να αρμέξει τον ΟΤΕ", κατέληξε.

Επιθέσεις στην ΕΕΤT

Από την χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ δεν έλειψαν, φυσικά, και οι επιθέσεις σε βάρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών. Ο κ. Βουρλούμης κατηγόρησε την Επιτροπή ότι υποχρεώνει τον ΟΤΕ να πουλά ακριβά. «Η ΕΕΤΤ μας αναγκάζει να πουλάμε ακριβότερα 40% και μας εγκρίνει με μεγάλες καθυστερήσεις τα τιμολόγια» σημείωσε.

Μάλιστα στον τρόπο που ασκείται η ρύθμιση από την ΕΕΤΤ επέρριψε, εν μέρει, ο κ. Βουρλούμης την πίεση που ασκείται στην τιμή της μετοχής. Σε εποχή μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος η τιμή γίνεται το βασικότερο κριτήριο του καταναλωτή και η στρατηγική της ΕΕΤΤ επιταχύνει την απώλεια μεριδίου αγοράς του ΟΤΕ, τόνισε.

Για την χαμηλή τιμή της μετοχής πάντως σύμφωνα με τον κ. Βουρλούμη εκτός της ΕΕΤΤ ευθύνεται επίσης το υψηλό κόστος προσωπικού αλλά και η οικονομική κρίση που οδηγεί σε σπάσιμο τιμών.

Σε ότι αφορά το αν υποχρεούται η DT να υποβάλλει δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών του ΟΤΕ, όπως ζητούν με προσφυγές τους πολλοί μέτοχοι ο κ. Βουρλούμης ξεκαθάρισε το θέμα δεν αφορά τη διοίκηση, οποία όμως το παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Είναι φυσικό ορισμένοι μέτοχοι να πιστεύουν ότι θα πάρουν τα χρήματα που πήρε ο κ. Βγενόπουλος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΤΕ εκτιμώντας πάντως ότι «εκ των υστέρων δεν νομίζω ότι στην DT είναι ικανοποιημένοι με την τιμή που αγόρασαν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v