Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετζετάκις: Η επιβίωση μέσω των μεγάλων έργων

Ζωτικό κεφάλαιο κίνησης πρόσφεραν, το τελευταίο ενάμιση έτος, στον όμιλο Πετζετάκις τα μεγάλα έργα, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο χρόνο για την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Πετζετάκις: Η επιβίωση μέσω των μεγάλων έργων
Ζωτικό κεφάλαιο κίνησης πρόσφεραν, το τελευταίο ενάμιση έτος, στον όμιλο Πετζετάκις τα μεγάλα έργα, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο χρόνο για την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος, βάσει των ανακοινώσεων της Πετζετάκις, θα έχει αγοράσει τα δάνεια της εταιρίας ως τέλος του μήνα, προχωρώντας εν συνεχεία σε αύξηση κεφαλαίου.

Η ιστορική βιομηχανία, μετά τις μεγάλες ζημίες του 2008, βρέθηκε, για άλλη μία φορά, σε δεινή θέση καθώς είχαν σπάσει οι όροι κάλυψης των δανείων και οι τράπεζες ήταν απρόθυμες να χορηγήσουν νέα δάνεια. Το φάσμα της αδυναμίας πληρωμής ανελαστικών δαπανών ήταν ορατό με τον ρυθμό με τον οποίο «έκαιγε» χρήμα ο όμιλος και οι ομολογιούχοι πίεζαν για αλλαγή των όρων της σύμβασης ως αποτέλεσμα της αδυναμίας εξυπηρέτησης τόκων.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση η Πετζετάκις, αφού εξασφάλισε τη συναίνεση των ομολογιούχων με την υπόσχεση της εξεύρεσης κεφαλαίων για την αποπληρωμή τους, προχώρησε σε δραστική αλλαγή της εμπορικής πολιτικής της. Στράφηκε, αναγκαστικά, στη διεκδίκηση μεγάλων έργων, προκειμένου με τις προκαταβολές που λάμβανε να εξασφαλίζει κεφάλαιο κίνησης για την αγορά των πρώτων υλών και τη λειτουργία της.

Διαθέτοντας στην Ελλάδα και στη Νότια Αφρική ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του χάρη στις ολοκληρωμένες λύσεις που προσφέρει, πέτυχε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να πάρει δουλειές άνω των 30 εκατ. ευρώ, με αποκορύφωμα το έργο ύψους 15 εκατ. δολαρίων που ανακοίνωσε χθες στην Αγκόλα.

Έτσι το contribution margin, δηλαδή οι πωλήσεις μείον τα άμεσα κόστη (πρώτες ύλες και λοιπά μεταβλητά έξοδα), αυξήθηκε πέρυσι κατά 5% σε επίπεδο ομίλου και κατά 7% σε επίπεδο μητρικής. H έλλειψη, όμως, κεφαλαίου κίνησης και κατ' επέκταση οι αγορές πρώτων υλών όχι κεντρικά αλλά επιμέρους, μετά την εξασφάλιση των προκαταβολών, σε συνδυασμό με τη μείωση των πωλήσεων (κατά 29% το 2009) λόγω κρίσης οδήγησαν σε ζημίες EBITDA 3,6 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό της επίπτωσης στην εταιρία λόγω της έλλειψης αναγκαίου κεφαλαίου κίνησης ήταν το α΄ τρίμηνο, όταν οι τιμές των πρώτων υλών ανέβαιναν. Η εταιρία αγόραζε πρώτη ύλη αφού κλείδωνε τελικές τιμές, με αποτέλεσμα να εμφανίσει ζημίες 5,4 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η διοικητική και λειτουργική αναδιάρθρωση στην Petzetakis Africa οδήγησε σε θετικό EBITDA με σταθερές σε σχέση με το περυσινό α΄ τρίμηνο πωλήσεις (σε τοπικό νόμισμα). Η Petzetakis Africa, η οποία όταν εξαγοράστηκε από την Πετζετάκις κατείχε την πρώτη θέση στην παραγωγή και πώληση πλαστικών σωλήνων στην αγορά της Ν. Αφρικής, βρέθηκε τα τελευταία χρόνια σε φθίνουσα πορεία, χάνοντας μερίδιο αγοράς και εγγράφοντας ζημίες και συνεχείς προβλέψεις απομείωσης.

Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί ένα βήμα πριν από την καταγγελία των δανειακών της συμβάσεων από τις τοπικές τράπεζες, σημαίνοντας συναγερμό στην Αθήνα καθώς μια ενδεχόμενη πτώχευσή της δεν θα μπορούσε να την αντέξει ο ήδη αδύναμος ισολογισμός της μητρικής.

Η Πετζετάκις προχώρησε πέρυσι σε ριζική διοικητική αναδιάρθρωση διώχνοντας γενικό διευθυντή και 4 διευθυντές προκειμένου να μειώσει τα διοικητικά κόστη, ενώ ταυτόχρονα έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα περικοπής κόστους ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Φρέσκο χρήμα υπόσχεται ο στρατηγικός

Το πρόβλημα της Πετζετάκις μετά το 2003 παραμένει -με μικρά διαλείμματα- η έλλειψη ικανού κεφαλαίου κίνησης. Πρόβλημα που υπόσχεται να λύσει, όπως όλα δείχνουν, ο νέος στρατηγικός επενδυτής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πετζετάκις, ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα εκτενής νομικός έλεγχος και μέχρι το τέλος του Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση ομολογιών ονομαστικής αξίας 78 εκατ. ευρώ από τα distress funds στον νέο στρατηγικό επενδυτή της Πετζετάκις.

Αμέσως μετά τη μεταβίβαση, όπως έχει ανακοινώσει η εταιρία, θα οριστεί ημερομηνία έκτακτης γενικής συνέλευσης η οποία θα αποφασίσει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Με δεδομένο ότι η τελευταία διετία έδειξε ότι λείπει κεφάλαιο κίνησης από τον όμιλο ακόμη και σε συνθήκες μη αποπληρωμής τόκων και δόσεων, η αύξηση εκτιμάται ότι θα είναι με μετρητά και όχι με μετατροπή ομολογιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v