Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΤΕ στο επίκεντρο των εξελίξεων

Η γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού, η οποία είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τετάρτης, θεωρείται σηματωρός για σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν στην εταιρία, στους μετόχους και βέβαια στην αγορά.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ο ΟΤΕ στο επίκεντρο των εξελίξεων
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλλά και κρίσιμη για το μέλλον του ΟΤΕ εβδομάδα αναμένεται ότι θα είναι αυτή που ξεκινά σήμερα.

Η γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού, η οποία είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τετάρτης, θεωρείται σηματωρός για σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν στην εταιρία, στους μετόχους και βέβαια στην αγορά.

Βέβαιη θεωρείται η αλλαγή διοίκησης της εταιρίας, όπως έχει προαναγγείλει ήδη η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Το κλίμα για τον ισχυρό άνδρα του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη στην κυβέρνηση, που ήταν αρνητικό εδώ και καιρό, επιβαρύνεται περαιτέρω αφενός με την αιφνιδιαστική(;) απόφαση της διοίκησης για απόσυρση της μετοχής από το χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης αφετέρου με τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση Siemens.

Οι επιλογές των μετόχων θα καθορίσουν το μοντέλο διοίκησης

Οι προτάσεις των μετόχων για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις ηγετικές θέσεις του ΟΤΕ αναμένονται με ενδιαφέρον, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα, όσο οι μέτοχοι κρατούσαν κλειστά τα χαρτιά τους, τόσο η διαδοχολογία φούντωνε με πρόσωπα εντός και εκτός ΟΤΕ να προβάλλονται ως οι εκλεκτοί.

Από τα πρόσωπα που θα υποδείξουν οι δύο μεγαλομέτοχοι, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο και η Deutsche Telekom, για τη διοίκηση του ΟΤΕ θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και ο τρόπος λειτουργίας της εταιρίας. Η επιλογή ενός κοινού προσώπου το οποίο θα αναλάβει τη διοίκηση της εταιρίας κατά το πρότυπο που διοικήθηκε ο ΟΤΕ τα προηγούμενα χρόνια δεν θεωρείται απίθανη, αλλά ούτε συγκεντρώνει και συντριπτικές πιθανότητες.

Η απόφαση για το πώς θα διοικηθεί ο ΟΤΕ το επόμενο διάστημα μάλλον θα προέλθει από την ελληνική πλευρά αφού η Deutsche Telekom στο παρασκήνιο εμφανίζεται διαλλακτική και έτοιμη να συμφωνήσει με την ελληνική πρόταση. Η επιλογή της κυβέρνησης είναι ακόμη αδιευκρίνιστη, αν δηλαδή θα συμφωνήσει με τη γερμανική πλευρά σε κοινό πρόσωπο, που θα κρατήσει τους ρόλους του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου ή θα θελήσει διακριτούς ρόλους, προτείνοντας η ίδια τον πρόεδρο και αφήνοντας στη γερμανική το περιθώριο να επιλέξει το πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου.

Οι «κόκκινες γραμμές» της D.T.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική εταιρία δεν θα φέρει αντιρρήσεις για το πρόσωπο που θα προτείνει η ελληνική πλευρά, παρότι η συμφωνία των μετόχων ορίζει ότι για την τοποθέτηση ενός προσώπου σε κάποια θέσει απαραίτητη είναι η συμφωνία των δύο μεγαλομετόχων.

Ωστόσο, εκείνο που φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σημασία στη φάση αυτή για την Deutsche Telekom είναι να εξασφαλίσει ότι θα τηρηθεί και στην περίπτωση του ΟΤΕ αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία με πάγωμα των αυξήσεων και των μισθολογικών ωριμάνσεων, ενώ στην ατζέντα πάντα υπάρχει, παρότι όχι ως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, και η ανάγκη μείωσης του προσωπικού της εταιρίας προκειμένου να περισταλεί το κόστος προσωπικού που βρίσκεται και πάλι σε υψηλά επίπεδα μετά την πρόσκαιρη μείωση τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον αίτημα της γερμανικής πλευράς φαίνεται να είναι η χαλάρωση της ρύθμισης που επιβάλλει στον ΟΤΕ η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.

Ενίσχυση του ρόλου της D.T.

Από την επικείμενη συνέλευση πάντως ενισχυμένη αναμένεται ότι θα εξέλθει η Deutsche Telekom. Η γερμανική εταιρία που κατέχει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ στο εξής θα έχει και έναν επιπλέον ρόλο, καθώς θα είναι μεγαλοπιστωτής του ελληνικού Οργανισμού. Στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης υπάρχει θέμα το οποίο προτείνει να δοθεί «ειδική άδεια της γενικής συνέλευσης σύμφωνα με το άρθρο 23α παρ. 2 του Κ.Ν. 2190/1920, για σύναψη δανείου από τον όμιλο της Deutsche Telekom προς την ΟΤΕ Α.Ε. με οικονομικούς όρους και προϋποθέσεις ισάξιους ή καλύτερους από τους οικονομικούς όρους και προϋποθέσεις που προσφέρει τρίτο πρόσωπο».

Από τον ΟΤΕ επισημαίνεται ότι η άδεια αυτή θα δοθεί ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί, ο Οργανισμός να μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές με καλύτερους όρους εν συγκρίσει με τους δανειακούς όρους με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωπες σήμερα οι ελληνικές εταιρίες. Εν προκειμένω πάντως η συγκεκριμένη άδεια δίδεται ώστε ο ΟΤΕ με τη βοήθεια της D.T., να δανειστεί για την αποπληρωμή ομολόγων συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ που λήγουν στο τέλος του επόμενου έτους.

Η εξέλιξη αυτή ασφαλώς σηματοδοτεί ενίσχυση του ρόλου της γερμανικής εταιρίας η οποία μπορεί, προς το παρόν, να εισέπραξε όχι από την κυβέρνηση στο αίτημα για υλοποίηση της συμφωνίας που προβλέπει αύξηση του ποσοστού της στο μετοχικό κεφάλαιο, ωστόσο λειτουργεί ως πραγματικός μεγαλομέτοχος που παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ΟΤΕ.

Πικρή γεύση για τους μικρομετόχους

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η συνέλευση της Τετάρτης θα έχει σίγουρα πικρή γεύση για τους μετόχους του ΟΤΕ αφού η πρόταση της διοίκησης προβλέπει τη διανομή μερίσματος μόλις 19 λεπτά ανά μετοχή, που είναι το χαμηλότερο την τελευταία 10ετία, με εξαίρεση τις χρήσεις 2004 και 2005 για τις οποίες η εταιρία δεν διένειμε καθόλου μέρισμα.


Στήριξη Βουρλούμη από το ΔΣ του ΟΤΕ

Πλήρη στήριξή στον κ. Παναγή Βουρλούμη, παρείχαν ομόφωνα όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των μελών που έχει τοποθετήσει η Deutsche Telekom, με αφορμή τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης που υπογράφηκαν επί θητείας του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Τα μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ, που συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως, χωρίς την παρουσία του κ. Βουρλούμη και συζήτησαν τις εξελίξεις που έχουν προκύψει, εξέφρασαν ομόφωνα την πλήρη υποστήριξή τους στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ και όπως αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο που διανεμήθηκε στους εργαζόμενους, αναμένουν την οριστική έκβαση της υπόθεσης έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Στο εσωτερικό έγγραφο προστίθεται ότι η αποτελεσματική και επιτυχημένη μέχρι σήμερα διοίκηση της εταιρείας δεν επηρεάζεται με τις εξελίξεις αυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v