Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Properties: «Υπερβολικό το discount»

Υπερβολικό χαρακτήρισε το discount της μετοχής, ο πρόεδρος της Eurobank Properties κ. Νικόλαος Μπέρτσος κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Τι βλέπει για την αγορά ακινήτων.

Eurobank Properties: «Υπερβολικό το discount»
Υπερβολικό χαρακτήρισε το discount της μετοχής, ο πρόεδρος της Eurobank Properties κ. Νικόλαος Μπέρτσος κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ο κ. Μπέρτσος επισήμανε ότι τo discount στην εταιρεία του είναι πολλαπλάσιο από αυτό των αντίστοιχων επιχειρήσεων στην Ευρώπη (το μέσο yield των ακινήτων της εταιρείας κυμαίνεται γύρω στο 7,5%), ενώ τόνισε όσο και αν αναμένεται μια υποχώρηση στις εύλογες αξίες των ακινήτων, το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της ΕΥΠΡΟ περιλαμβάνει ακίνητα υψηλής ποιότητας με ισχυρούς ενοικιαστές και έτσι θα επηρεαστούν πολύ λιγότερο από το μέσο όρο της αγοράς.

Ο κ. Μπέρτσος επιβεβαίωσε την επιδείνωση των συνθηκών στον κλάδο, μιλώντας για κάποιες πιέσεις που δέχονται για μειώσεις επιτοκίων, αλλά και για αναμενόμενη υποχώρηση των ευλόγων αξιών μέσα στο 2010.

Οι πιέσεις μάλιστα αυτές πιθανολογείται ότι θα ενισχυθούν στο βαθμό που περάσει τελικά η διάταξη του νομοσχεδίου για κατάργηση των εγγυημένων συμβάσεων. Σύμφωνα με την εταιρεία, ακόμη και αν ψηφιστεί κάτι τέτοιο, οι επιπτώσεις για την Eurobank Properties δεν θα είναι μεγάλες. Σημειώνει επίσης, ότι θα πρέπει ο νομοθέτης να θεσπίσει δικαιώματα όχι μόνο για τους ενοικιαστές, αλλά και για τους ιδιοκτήτες, αναφέροντας πχ την περίπτωση των ενοικιαστών που δεν καταβάλλουν μισθώματα.

Παρόλα αυτά, η πρόβλεψή του κ. Μπέρτσου -με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία και με την επιφύλαξη του ευμετάβλητου κλίματος- είναι ότι τα φετινά λειτουργικά αποτελέσματα θα είναι ανάλογα των περυσινών και επίσης ότι το μέρισμα του 2011 θα κυμανθεί γύρω στα φετινά επίπεδα (0,55 ευρώ).

«Οι αποτιμήσεις των ακινήτων μας είναι ρεαλιστικές» ανέφερε ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας, λέγοντας ότι οι όποιες πωλήσεις ακινήτων έγιναν πραγματοποιήθηκαν με τιμές πάνω από τις εύλογες αξίες και επίσης ότι οι ΑΕΕΑΠ δεν έχουν κανένα κίνητρο -μάλιστα έχουν αντικίνητρο λόγω της έκτακτης φορολογικής εισφοράς για τα επόμενα χρόνια- να «φουσκώνουν» τις αποτιμήσεις των ακινήτων τους.

Ο κ. Μπέρτσος πάντως, παραδέχτηκε ότι κατά ένα ποσοστό, το μεγάλο discount της μετοχής (γύρω στο 50%) οφείλεται στο περιορισμένο free float, παράγοντας που εμποδίζει αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια να τοποθετηθούν στη μετοχή.

Όσο για την κίνηση της συγγενούς Lamda Development να αυξάνει το ποσοστό της δήλωσε: «Εμάς οποιαδήποτε μείωση του free float δεν μας συμφέρει, ωστόσο υποθέτω ότι η Lamda δανείζεται με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο και καρπώνεται από εμάς μια πολλαπλάσια απόδοση μέσω του μερίσματος.

«Έχουμε μετρητά και περιμένουμε»

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας αναφέρθηκε στα διαθέσιμα άνω των 140 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στην αγορά.

«Εμείς θέλουμε αυτό που θα κάνουμε φέτος να στέκει και για τη διετία 2011-2012 ακόμη και σε περίπτωση που η κρίση βαθύνει. Κάνουμε τις προσφορές μας και συχνά δεν μας δίνουν ακίνητα στις τιμές που θέλουμε. Αυτό όμως δεν μας πειράζει. Όποιος αντέξει. Άλλωστε τα επιτόκια τώρα ακολουθούν ανοδική τάση και οι ιδιοκτήτες πιέζονται περισσότερο για να ρευστοποιήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέρτσος.

Τι «παίζει» στην αγορά

Ο γενικός διευθυντής της Eurobank Properties κ. Γιώργος Χρυσικός υπεραμύνθηκε του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι οι επιπτώσεις από την κρίση θα είναι χαμηλότερες από αυτές της αγοράς. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσικό:

• Στο χώρο των γραφείων, μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν τα παλαιότερα ακίνητα, χωρίς σύγχρονες υποδομές και χωρίς ικανοποιητικές συγκοινωνιακές προσβάσεις. Οπωσδήποτε και τα σύγχρονα γραφεία θα πιεστούν, αλλά στην περίπτωση αυτή ξέρουν και οι ιδιοκτήτες ποια είναι τα εύλογα μισθώματα που προσφέρει η αγορά.

• Τα εμπορικά ακίνητα θα πιεζόταν ούτως ή άλλως εξ’ αιτίας της στροφής που επικρατεί προς τα εμπορικά κέντρα. Στους γνωστούς εμπορικούς δρόμους έχει ήδη εξαφανιστεί ο «αέρας» ενώ έχει επιδράσει και η πτώση της κατανάλωσης. Πάντως, τα high street καταστήματα δεν θα μείνουν άδεια.

• Μεγαλύτερη αντίσταση στην κρίση θα έχουν τα ακίνητα τύπου retail box καθώς στις εταιρείες αυτές το κόστος ενοικίου αντιστοιχεί σε ποσοστό χαμηλότερο του 5% των πωλήσεων, σε σύγκριση με το 10%-20% στα high street καταστήματα.

• Τέλος, ισχυρή αντίσταση στην κρίση παρουσιάζουν και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις logistics, καθώς οι ποιοτικές εγκαταστάσεις είναι πολύ περιορισμένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v