Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Οι μέτοχοι πληρώνουν την έκτακτη εισφορά

Το χαμηλότερο μέρισμα της τελευταίας 10ετίας θα διανείμει στους μετόχους του ο ΟΤΕ για τη χρήση του 2009.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Οι μέτοχοι πληρώνουν την έκτακτη εισφορά
Το χαμηλότερο μέρισμα της τελευταίας 10ετίας θα διανείμει στους μετόχους του ο ΟΤΕ για τη χρήση του 2009.
 
Τα 19 λεπτά ανά μετοχή ως μέρισμα που προτείνει η διοίκηση της εταιρίας για την προηγούμενη χρήση αποτελούν ιστορικό χαμηλό για τα τελευταία δέκα χρόνια, διάστημα κατά το οποίο ο ΟΤΕ έδινε στους μετόχους του ικανοποιητική μερισματική απόδοση, και βέβαια απέχουν πάρα πολύ από τα 75 λεπτά ανά μετοχή που είχε μοιράσει η εταιρία τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Από το 1999 και εντεύθεν το χαμηλότερο μέρισμα που είχε διανείμει ο ΟΤΕ ήταν 35 λεπτά ανά μετοχή για τη χρήση του 2003. Εξαίρεση βέβαια στα χρόνια των παχυλών μερισμάτων αποτελούν τα έτη 2004 και 2005 κατά τα οποία ο ΟΤΕ δεν είχε διανείμει μέρισμα λόγω ζημιών που είχε καταγράψει τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων και της χρηματοδότησης του κόστους της εθελούσιας εξόδου περίπου 5.200 υπαλλήλων το 2005.

Ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή

Η ανακοίνωση της απόφασης του Δ.Σ. του ΟΤΕ να προτείνει στην επικείμενη γενική συνέλευση μέρισμα ύψους 19 λεπτών, μειωμένο κατά 62% έναντι των 50 λεπτών ανά μετοχή που ήταν η αρχική πρόταση, προκάλεσε δυσμενή σχόλια σε βάρος του ΟΤΕ.

Η διοίκηση της εταιρίας μπορεί να επικαλείται στην πρότασή της τη δυσμενή οικονομική κατάσταση και την αβεβαιότητα των μακροοικονομικών εξελίξεων, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να συγκίνησε τους επενδυτές, καθώς η μετοχή της εταιρίας καταβαραθρώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 11,69% και κλείνοντας στο ιστορικό χαμηλό των 5,74 ευρώ.

Θα ζητήσει επιστροφή από την εισφορά για τη χρήση του 2008

Ο ΟΤΕ, πέραν της απόφασής του να προτείνει μειωμένο μέρισμα 19 λεπτών ανά μετοχή, ανακοίνωσε επίσης ότι θα εξετάσει εάν μπορεί να ζητήσει πίσω τα 30,1 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 96 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει ως έκτακτη εισφορά στο κράτος, καθώς τα χρήματα έχουν υπολογιστεί επί εσόδων από μερίσματα και προέρχονται από κέρδη θυγατρικών για τη χρήση 2008 στα οποία έχει ήδη επιβληθεί έκτακτη εισφορά.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΟΤΕ που προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη στους μετόχους αναφέρει ότι έλαβε την απόφαση αυτή δεδομένης της αλλαγής στις συνθήκες, ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που εισήχθησαν σε συνέχεια των προβλημάτων χρηματοδότησης της χώρας, καθώς και της επακόλουθης αβεβαιότητας σχετικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις.

Ωστόσο, καμία εξήγηση δεν δίνεται από την πλευρά του Οργανισμού αναφορικά με το ποια δεδομένα επιδεινώθηκαν δραματικά μετά τις 25 Φεβρουαρίου, οπότε είχε γίνει η αρχική ανακοίνωση για το μέρισμα των 50 λεπτών, ώστε η διοίκησή του να προτείνει μέρισμα μειωμένο κατά 62% σε σχέση με την αρχική δική της πρόταση, η οποία έγινε σε μία εποχή όπου τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν ήδη γνωστά, ενδεχομένως όχι στο συνολικό τους εύρος αλλά πάντως στη μεγαλύτερή τους έκταση.

Το Δημόσιο θα πάρει τα λεφτά του

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η μείωση του μερίσματος πλήττει τους μετόχους, όχι όμως και το κράτος, που συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών. Το ελληνικό δημόσιο, που κατέχει το 20% των μετοχών της εταιρίας, θα απωλέσει μεν λόγω της μείωσης του μερίσματος περίπου 30 εκατ. ευρώ, αλλά θα εισπράξει έκτακτη εισφορά ύψους 96 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ, οπότε το ισοζύγιο θα είναι θετικό.

Αντίθετα, οι μικρομέτοχοι του ΟΤΕ θα είναι αυτοί που θα δουν τις ελπίδες τους για καλή μερισματική απόδοση, σε μια δύσκολη εποχή, να "κόβονται" σημαντικά και τις αποδόσεις τους να κατευθύνονται στα κρατικά ταμεία με τη μορφή έκτακτης εισφοράς.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι το θέμα του μερίσματος είναι ένας ακόμη από τους πολλούς λόγους για τους οποίους η γενική συνέλευση της επόμενης εβδομάδας αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v