Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Ο ΟΤΕ στα... χνάρια της Ελλάδας

Ο ΟΤΕ μοιάζει να βαδίζει στα… χνάρια της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζει το Bloomberg σε μακροσκελές δημοσίευμά του, χαρακτηρίζοντας τον όμιλο ως «καθρέφτη» των ελληνικών προβλημάτων.

Bloomberg: Ο ΟΤΕ στα... χνάρια της Ελλάδας
Ο ΟΤΕ μοιάζει να βαδίζει στα… χνάρια της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζει το Bloomberg σε μακροσκελές δημοσίευμά του, χαρακτηρίζοντας τον όμιλο ως «καθρέφτη» των ελληνικών προβλημάτων.

Όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας η οποία ζήτησε τη οικονομική βοήθεια των εταίρων της στην ευρωζώνη έτσι και ο ΟΤΕ προετοιμάζεται να ζητήσει από τους μετόχους του –στη γενική συνέλευση της 16ης Ιουνίου- να εγκρίνουν ένα δικό του δάνειο από την Deutsche Telekom.

«Ο ΟΤΕ βασίζεται στη Γερμανία όπως ακριβώς συνέβη και με την οικονομία της Ελλάδας», υποστηρίζει στο άρθρο της η συντάκτρια του Bloomberg, κ. Μαρία Πετράκη.

«Ο ΟΤΕ αποτελεί τον καθρέφτη του ελληνικού προβλήματος», τονίζει με τη σειρά του ο κ. Boris Boechm, διαχειριστής κεφαλαίων 1 δισ. ευρώ στην Aramea Asset Management στο Αμβούργο και προσθέτει: «Υπάρχει έλλειψη αξιοπιστίας; Ναι. Βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση; Ναι. Υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας; Όχι». Όπως, δε, υποστηρίζει «η Deutsche Telekom δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ώστε να δώσει λύσει στα βαθιά προβλήματα. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, θα υπάρξει πιθανώς σε μακροπρόθεσμο. Η «πίστη» της εταιρίας στην Ελλάδα, πιστεύω ότι είναι ορθή απόφαση».

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον ΟΤΕ, τόσο σε εργασιακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πορείας οικονομικών μεγεθών αλλά και μετοχής, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο οργανισμός διέρχεται μία δύσκολη περίοδο.

Παράλληλα στο παρελθόν, με δεδομένο τον μονοπωλιακό του χαρακτήρα ο ΟΤΕ φρόντιζε να ακολουθεί τις επιταγές της κυβέρνησης –συνεχίζει η αρθρογράφος του Bloomberg-, πραγματοποιώντας επενδύσεις σε χώρες όπως η Υεμένη και παραμελώντας την αναβάθμιση του ελληνικού δικτύου σταθερής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τον κ. John Karidis, αναλυτή της MF Global Securities στο Λονδίνο «ο ΟΤΕ είναι ένα παράδειγμα του πως «δουλεύουν» τα πράγματα στην Ελλάδα».

Κατά τον κ. Jankees Ruizeveld, κορυφαίο αναλυτή των πιστωτικών αγορών για την Robeco Asset Management, η Deutsche Telekom «μπορεί αυτή τη στιγμή –με δεδομένα τα προβλήματα- να αναλάβει τον ρόλο του «Μεγάλου Αδελφού». Άλλωστε κάθε φορά που προσπαθούσε να κάνει κάτι με ή για τον οργανισμό, την επόμενη ημέρα υπήρχαν εργαζόμενοι που είχαν μπλοκάρει την είσοδο των κεντρικών γραφείων και κανείς δεν ξέρει εάν αυτό μπορεί να συμβεί ξανά».

Βάσει, δε, στοιχείων του Bloomberg από τους 25 αναλυτές που καλύπτουν τον ΟΤΕ οι 9 δίνουν σύσταση «buy» και οι υπόλοιποι σύσταση «hold». Αντίθετα εκ των 31 αναλυτών που καλύπτουν την Portugal Telecom, οι 15 δίνουν σύσταση «buy» για τον πορτογαλικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v