Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Το δημόσιο δεν πουλά ποσοστό στη DT

Όχι, προς το παρόν, στην πώληση επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom λέει η κυβέρνηση, η οποία θα ανακοινώσει και την επιλογή της για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Παναγή Βουρλούμη.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Το δημόσιο δεν πουλά ποσοστό στη DT
Όχι, προς το παρόν, στην πώληση επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom λέει η κυβέρνηση, η οποία μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει και την επιλογή της για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Παναγή Βουρλούμη στην ηγεσία του ΟΤΕ.

Την αντικατάσταση του κ. Βουρλούμη ουσιαστικά προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της συνέντευξης για τις αποκρατικοποιήσεις, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ΟΤΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου ή αμέσως μετά από αυτή.

Αδιευκρίνιστο επίσης παραμένει αν η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει συμφωνία με την Deutsche Telekom, τον έτερο μεγαλομέτοχο του ΟΤΕ, ώστε το υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης, δηλαδή διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος να είναι το ίδιο πρόσωπο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις πλευρές για πρόσωπο κοινής αποδοχής που, κατά το πρότυπο Βουλρούμη, θα κρατήσει και τους δύο ρόλους, τότε στον ΟΤΕ θα υπάρξει καθεστώς δυαρχίας.

Στην περίπτωση αυτή η ελληνική πλευρά θα επιλέξει τον πρόεδρο και η DT τον διευθύνοντα σύμβουλο. Η συμφωνία των δύο μετόχων ορίζει ότι δύο πρόσωπα θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής. Σε μία τέτοια περίπτωση όμως κυρίαρχο ρόλο στην διοίκηση της εταιρείας θα έχει η εκτελεστική επιτροπή στην οποία ο ρόλος των Γερμανών είναι ενισχυμένος.

Διισταμένες απόψεις

Οι οριστικές αποφάσεις για το αν τελικώς θα συνεχιστεί το μοντέλο της αρχής του ενός ανδρός ή ο ΟΤΕ θα περάσει σε νέα εποχή δυαρχίας αναμένονται στις επόμενες μέρες με την γενική συνέλευση της 16ης Ιουνίου να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πάντως ακόμη και μέσα την κυβέρνηση οι απόψεις διϊστανται αφού είναι πολλοί αυτοί που επιμένουν ότι ακόμη και επικοινωνιακούς λόγους η ελληνική πλευρά θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από τους Γερμανούς, οι οποίοι ήρθαν στον ΟΤΕ επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, και να προτείνει το πρόσωπο της επιλογής της για την θέση του προέδρου.

Την ίδια ώρα με περισσότερη διαλλακτικότητα άλλα στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν ότι προς το συμφέρον της ελληνικής πλευράς είναι την διοίκηση του ΟΤΕ να ασκεί ένα πρόσωπο αφού σε διαφορετική περίπτωση οι Γερμανοί παίρνουν το πάνω χέρι. Το σημείο πάντως στο οποίο φαίνεται όλοι να συμφωνούν ότι το πρόσωπο που η ελληνική πλευρά θα προτείνει για την ηγεσία του ΟΤΕ θα έχει τη… βούλα του Μεγάρου Μαξίμου και θα είναι μια υπόθεση στην οποία θα εμπλακεί προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στρατηγική συμμετοχή

Κυβερνητική επιλογή είναι επίσης και το να μην προχωρήσει, προς το παρόν πάντα, η υπόθεση πώλησης επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom παρά την ανάγκη ρευστότητας αλλά και τη συνεχή, διακριτική, πίεση της γερμανικής πλευράς η οποία από καιρού εις καιρόν επανέρχεται δηλώνοντας εκ νέου την επιθυμία για υλοποίηση της συμφωνίας και αύξηση της συμμετοχής της στον ΟΤΕ.
 
Παρότι η συμφωνία του ελληνικού δημοσίου προβλέπει την πώληση του ποσοστού σε τιμή σημαντικά υψηλότερη από την τιμή στην οποία διαπραγματεύεται η μετοχή του Οργανισμού η κυβέρνηση επιλέγει στην παρούσα φάση να μην ενεργοποιήσει την συμφωνία αυτή χαρακτηρίζοντας την συμμετοχή αυτή στρατηγική.

Υπερτίμημα

Βαρύνοντα ρόλο στην απόφαση αυτή παίζει η απώλεια δικαιωμάτων για το δημόσιο καθώς το ποσοστό του θα περιοριστεί μόλις στο 10% αλλά και οι παρελθούσες δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών που προεκλογικά μιλούσαν για επαναγορά του ποσοστού του ΟΤΕ που είχε πωληθεί στην γερμανική εταιρεία.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση μπορεί να επανέλθει στο μέλλον και να υλοποιήσει την συμφωνία, αφού αυτή προβλέπει ότι το υπερτίμημα θα καταβληθεί αν το ποσοστό αυτό εκχωρηθεί ως το τέλος του 2011. Το υπερτίμημα σε σχέση με την τιμή που θα έχει μετοχή κατά την άσκηση του δικαιώματος είναι 20% αλλά προβλέπεται μείωση του έως το 15% ανάλογα με το χρόνο άσκησης αυτού του δικαιώματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v