Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sprider: "Άμυνα ζώνης" λόγω ύφεσης

Με περαιτέρω περιορισμό λειτουργικών εξόδων, ενεργή διαχείριση αποθεμάτων και με συγκράτηση των επενδύσεων σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις από την πτωτική ζήτηση η αλυσίδα Sprider.

Sprider: Άμυνα ζώνης λόγω ύφεσης
Με περαιτέρω περιορισμό των λειτουργικών εξόδων, ενεργή διαχείριση αποθεμάτων και με συγκράτηση των επενδύσεων σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις από την πτωτική ζήτηση η αλυσίδα Sprider, η οποία, ωστόσο, καταγράφει τόνωση της ζήτησης στις αγορές του εξωτερικού όπου διατηρεί θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πεντάμηνο της τρέχουσας χρήσης οι πωλήσεις του ομίλου παρουσιάζουν πτώση σε ποσοστό 8% - 9%, σε αντίθεση με την οριακή αύξηση κατά 3% περίπου που κατέγραψαν στο πρώτο τρίμηνο του 2010.

Η μείωση χαρακτηρίζεται αναμενόμενη, καθώς το πρώτο τρίμηνο ενισχύθηκε από τις πασχαλινές πωλήσεις, οι οποίες πέρυσι είχαν εγγραφεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά και ανεκτή, αφού ο μέσος όρος της αγοράς ένδυσης συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει υποχώρηση πωλήσεων της τάξης του 20% - 30%.

Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010 η ζήτηση θα παραμείνει χαμηλή εξαιτίας της κρίσης και της καταναλωτικής διάθεσης που βρίσκεται στο ναδίρ. Γι’ αυτόν τον λόγο, συνεχίζει να υλοποιεί στρατηγική μείωσης του κόστους και συγκράτησης των επενδύσεών του και πιο ενεργή διαχείριση αποθεμάτων, ώστε να αποφύγει τη δημιουργία απαξιωμένου στοκ, όπως συνέβη το 2009. 

Ειδικότερα, η Sprider θεωρεί ότι είναι δυνατή η περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 5% ως ποσοστό των πωλήσεων. Οι εξοικονομήσεις εκτιμάται ότι θα προκύψουν από τη συνεχή διαπραγμάτευση για μείωση των ενοικίων που καταβάλλει ο όμιλος, από τον περιορισμό των διαφημιστικών εξόδων και marketing αλλά και από την ορθολογικότερη διαχείριση των αποθεμάτων.

Ήδη, στο πρώτο τρίμηνο του 2010, ο όμιλος εμφάνισε χαμηλότερα αποθέματα και απαιτήσεις από πελάτες, ενώ παρουσίασε θετικές ταμειακές ροές της τάξης των 170.000 ευρώ έναντι αρνητικών ροών ύψους 7,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

Παράλληλα, υιοθετεί σφιχτή διαχείριση πόρων, έχοντας περιορίσει ήδη από το περυσινό έτος τις ζημιογόνες δραστηριότητες στο εξωτερικό και έχοντας συγκρατήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα. Επιπλέον, έχει διατηρήσει τον δανεισμό (ως επί το πλείστον μακροπρόθεσμο) σε χαμηλά επίπεδα, περιορίζοντας έτσι τα χρηματοοικονομικά κόστη.

--- Eπανεξετάζει για το εξωτερικό

Όσον αφορά στις επεκτάσεις, η αλυσίδα Sprider έχει ήδη εγκαινιάσει δύο νέα καταστήματα στην ελληνική αγορά και διατηρεί χαμηλό στόχο για την προσθήκη τριών ακόμη στο δίκτυό της έως το τέλος του έτους.

Αν και το 2009 ο όμιλος είχε επικεντρωθεί στην ελληνική αγορά, με τα δεδομένα του 2010 αναθεωρεί ελαφρώς τα σχέδιά του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας καταστημάτων και στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας όπου εξακολουθεί να διατηρεί παρουσία.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2010 το 10,5% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών προήλθε από τις δραστηριότητες του εξωτερικού, ποσοστό αρκετά μικρό σε σχέση με την ελληνική δραστηριότητα.

Ωστόσο, το ίδιο φετινό διάστημα, οι πωλήσεις εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 8,5% (λόγω και της ευνοϊκής συναλλαγματικής ισοτιμίας που διαμορφώνεται έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009), ενώ αντίθετα οι πωλήσεις στην εσωτερική αγορά υποχώρησαν κατά 5,5%.
 
Παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω ενδείξεις δεν οδηγούν σε αναθεώρηση των επενδυτικών σχεδίων, η διοίκηση της Sprider εκτιμά ότι η δραστηριότητα στο εξωτερικό ανακάμπτει σταδιακά, γεγονός που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί στο μέλλον. Επιπλέον, μετά τις αναδιαρθρώσεις του δικτύου και της λειτουργίας που επιχείρησε το 2009, στην αγορά της Ρουμανίας, η οποία παραμένει αγορά "αιχμής", έχει ισοσκελίσει τις ζημίες της στο πρώτο τρίμηνο του 2010, περιορίζοντας έτσι τα κεφάλαια υποστήριξης που απορροφούσε από τη μητρική εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v