Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Στα 61 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

Στα 61 εκ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Eurobank στο α' τρίμηνο του 2010 υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 9%. Τι είπε στο conference call. 

Eurobank: Στα 61 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη
Στα 61 εκ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Eurobank στο α' τρίμηνο του 2010 υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας εμφανίζονται μειωμένα κατά 24% έναντι του περυσινού Α΄ τριμήνου, ενώ διαμορφώνονται στα 16 εκ. ευρώ μετά την έκτακτη φορολογική εισφορά.
 
Σημειώνεται οτι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σε δημοσκόπηση του Reuters, έκαναν λόγο για κέρδη 34,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 57% σε ετήσια βάση, με αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 9,2% στα 594 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων ανήλθαν στα 411εκ., αυξημένα κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 592 εκ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 3%, ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του κόστους προσέλκυσης καταθέσεων πελατών.

Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου του Ομίλου (έσοδα τόκων προς μέσο ενεργητικό) διαμορφώθηκε σε 2,78%, από 2,81% στο τέλος του 2009.

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ενισχύθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 765εκ. ευρώ, από 725εκ. το περυσινό πρώτο τρίμηνο. 

Η Τράπεζα επέστρεψε στην κερδοφορία για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη έναντι ζημιών πέρυσι

Η τράπεζα εμφάνισε αύξηση των προβλέψεων έναντι πιστωτικών κινδύνων και μείωση των υπολοίπων των νέων δανείων σε καθυστέρηση σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, διατήρησε ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, με τους δείκτες βασικών κυρίων κεφαλαίων (Core Tier I) και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνονται σε 9,5% και 12,2% αντίστοιχα.

Τι ειπώηκε στο conference call

«Οι φήμες περί συγχώνευσης με την Credit Agricole και την Εμπορική δεν έχουν καμία βάση. Σας διαβεβαιώ ότι τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα ακούτε φήμες για συγχωνεύσεις κάθε Παρασκευή απόγευμα... και θα διαψεύδονται κάθε Δευτέρα πρωί. Σας συνιστώ να μην τις πιστεύετε. Δεν υπάρχει τίποτε», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Νανόπουλος στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα τριμήνου. 

Η διοίκηση της Eurobank εκτίμησε ότι οι επισφάλειες σταθεροποιούνται το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ενώ προέβλεψε ότι οι χορηγήσεις το 2010 θα παραμείνουν σε μηδενικό ενδεχομένως σε αρνητικό επίπεδο.

«Πράγματι η τράπεζα επλήγη περισσότερο στο θέμα των καταθέσεων διότι διαθέτει ηγετική θέση τόσο στο private banking όσο και στο corporate banking. Το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν στο corporate, καθώς οι επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν τις καταθέσεις τους για να εξυπηρετήσουν τις ταμειακές τους ανάγκες, λόγω της κρίσης. Θέλω να υπογραμμίσω όμως ότι τις τελευταίες 10 ημέρες υπάρχει ηρεμία και πίστη των πελατών. Και μην ξεχνάτε ότι το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων παρέμεινε στον όμιλό μας», τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Νίκος Καραμούζης.

Ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε ότι: «Το καταστροφικό σενάριο για την χώρα και το τραπεζικό σύστημα έχει ήδη εξαντληθεί. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε, να πάμε καλύτερα. Έχουμε λόγους να διαφωνούμε με τις αρνητικές-καταστροφικές προβλέψεις, τόσο από τα στοιχεία όσο και από τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης. Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Αντίθετα, πρέπει να κατανοήσουμε την νέα πραγματικότητα».

Παράλληλα, τόνισε ότι η έκθεση της τράπεζας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι στα 14 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 4,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. «Δεν πρόκειται να αυξηθεί η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Περιμένουμε σταθεροποίηση και εξομάλυνση, σταδιακά και κατ` επέκταση η έκθεσή μας στην ΕΚΤ θα μειωθεί. Βέβαια, αυτό δεν γίνεται σε μία νύχτα», τόνισε ο κ. Καραμούζης

Για τη Νέα Ευρώπη, ο κ. Νανόπουλος υπογράμμισε: «Στη Νέα Ευρώπη θα επεκταθούμε με βάση την πολιτκή που εφαρμόζουμε τους τελευταίους μήνες. Ανάλογα με την αύξηση των τοπικών καταθέσεων θα δίνονται και οι χορηγήσεις. Όσο για σχέδια επέκτασης του δικτύου, έχουμε για την Τουρκία και την Κύπρο».

Στην Ουκρανία η θυγατρική θα κάνει break even στο τέλος του 2010, το αργότερο το α 3μηνο του 2011. Στην Τουρκία θα ανοίξουν 10 καταστήματα έως το τέλος του 2010.


Δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου Ν. Νανόπουλου

"Το Α΄ τρίμηνο του 2010 αποτέλεσε για την ελληνική οικονομία μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Η δημοσιονομική εκτροπή των τελευταίων ετών οδήγησε στην εκτίναξη του ασφαλίστρου κινδύνου δανεισμού του ελληνικού δημοσίου σε πρωτοφανή επίπεδα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες, οι οποίες επέβαλαν την προσφυγή της χώρας στο
μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο μηχανισμός αυτός εξασφαλίζει την πλήρη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μεσοπρόθεσμα, γεγονός που προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο για την επιτυχή υλοποίηση ενός ευρύτατου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που παρότι είναι επώδυνες, αποτελούν μονόδρομο για την ανασυγκρότηση και τη
βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης χωρών που ενδέχεται να βρεθούν σε συνθήκες κρίσης χρέους καθώς και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την κεφαλαιακή θωράκιση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, την ενίσχυση της ρευστότητας και τις παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ενισχύουν σημαντικά τη συνοχή της ευρωζώνης και θέτουν τις βάσεις για την ομαλοποίηση του κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Στο νέο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ασφαλέστερη θέση και αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις προκλήσεις που παρουσιάζονται. «Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2010, ο όμιλος Eurobank EFG παρέμεινε κερδοφόρος – ακόμα και μετά την έκτακτη φορολογία - και κεφαλαιακά ισχυρός, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ρευστότητας.
 
Ενισχύσαμε περαιτέρω τα καθαρά μας έσοδα προ προβλέψεων, βελτιώσαμε την κερδοφορία μας στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και συνεχίσαμε την πολιτική των συντηρητικών προβλέψεων έναντι επισφαλών απαιτήσεων, θωρακίζοντας περαιτέρω τον ισολογισμό και περιορίζοντας τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης.
 
Παράλληλα, συνεχίσαμε να στεκόμαστε αρωγοί στους πελάτες μας για να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τις επιπτώσεις της κρίσης. Με την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ευρύτατης δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η χώρα θα μπορέσει να ανατάξει την οικονομία της, να επανακτήσει την αξιοπιστία της και να εισέλθει σταδιακά σε τροχιά διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης».

Προβλέψεις Επισφαλών Απαιτήσεων και Ποιότητα Χαρτοφυλακίου

Ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και της επιδείνωσης των  δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων του Ομίλου αυξήθηκαν περαιτέρω και διαμορφώθηκαν σε €336εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2010, από €325εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2009 και αποτελούν το 2,40% των μέσων χορηγήσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων επηρεάστηκε αρνητικά από το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, με τους δείκτες των μη εξυπηρετουμένων δανείων και των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να ανέρχονται σε 5,8% και 7,3% αντίστοιχα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος του Α΄ τριμήνου.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα των νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν χαμηλότερα κατά 27% έναντι εκείνων του Α΄ τριμήνου του 2009, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.
Οι σωρευτικές προβλέψεις (εξαιρουμένων των εξασφαλίσεων) καλύπτουν το 55,7% των μη εξυπηρετούμενων δανείων και διατηρούνται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα.


*** Τα αποτελέσματα Α τριμήνου της Eurobank επισυνάπτονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v