Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Ενίσχυση καταθέσεων το Μάιο

«Η Εθνική τράπεζα έχει υποφέρει, το 2009, από την πορεία των ελληνικών ομολόγων. Δεν έχουμε, εφεξής κανένα πρόβλημα να αυξήσουμε ή να μειώσουμε το εν λόγω χαρτοφυλάκιο», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΕΤΕ, Άν. Θωμόπουλος.

ΕΤΕ: Ενίσχυση καταθέσεων το Μάιο
«Η Εθνική Τράπεζα έχει υποφέρει, όλο το 2009, από την πορεία των ελληνικών ομολόγων. Δεν έχουμε, κανένα πρόβλημα και ουδεμία δέσμευση να αυξήσουμε ή να μειώσουμε το εν λόγω χαρτοφυλάκιο», τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών ο γενικός διευθυντής του ομίλου της ΕΤΕ, Άνθιμος Θωμόπουλος.

Ερωτηθείς τι απώλειες θα κατέγραφε το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχει η τράπεζα εάν γινόταν αποτίμηση mark to market, σήμερα, είπε ότι το ύψος των ζημιών θα έφθανε περίπου τα 350 εκατ ευρώ.

Ωστόσο τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου της Εθνικής μειώθηκαν στο α΄ τρίμηνο μόλις κατα 97 εκατ. ευρώ επίδοση σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που προεξοφλούσαν οι αναλυτές.
 
Σημαντικό κομμάτι από τις λογιστικές απώλειες συμψηφίσθηκαν από τα κέρδη που αποκόμισε ο όμιλος από την ανατίμηση της τουρκικής λίρας και των assets (Finasbank)  που διαθέτει στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα τα κέρδη του Ομίλου συνυπολογιζομένης της πρόβλεψης για έκτακτη εισφορά ύψους 93 εκατ. ευρώ που σχημάτισε άπαξ η Εθνική ανέρχονται στα 114 εκατ. επίδοση σημαντικά υψηλότερη από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σχολιάζοντας το Ταμείο Στήριξης προς τις τράπεζες ύψους 10 δισ. ευρώ, που θα συστήσει το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η ΕΚΤ υπογράμμισε: «Η Εθνική θα τα καταφέρει χωρίς να χρειασθεί να κάνει χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Στήριξης και εκτίμησε πως το ίδιο θα ισχύσει και για τις υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές τράπεζες».

Για την έκθεση των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά στη ρευστότητά τους στην ΕΚΤ τόνισε ότι «η ΕΚΤ δεν αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο σήμερα οι αγορές δεν είναι εκεί για μας (το τραπεζικό σύστημα) και εκ των πραγμάτων θα αξιοποιήσουμε αυτή την πηγή ρευστότητας». Η τάση στις καταθέσεις έχει αναστραφεί και η Εθνική μέσα στο Μάιο ενίσχυσε τις καταθέσεις της κατά 1 δισ. ευρώ.

Προέβλεψε, επίσης, ότι τα επιτόκια καταθέσεων θα αυξηθούν κατά 30 έως 35 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ενώ έως το τέλος του έτους θα υπάρξει και αύξηση στα επιτόκια χορηγήσεων. Ερωτηθείς εάν παρατηρείται επιστροφή καταθέσεων είπε ότι σταδιακά αυτό θα συμβεί, όσο σταθεροποιείται η βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης.

Ο κ. Θωμόπουλος επεσήμανε ότι το όμιλος θα διατηρήσει την παρουσία του στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου όταν αρχίσει η ανάκαμψη θα συνεχίσει την οργανική ανάπτυξη των θυγατρικών. «Προς το παρόν δεν εξετάζουμε καμία ευκαιρία εξαγοράς διότι το περιβάλλον είναι αβέβαιο», τόνισε. Στην Τουρκία η Εθνική θα ενισχύσει την παρουσία της με 75 επιπλέον καταστήματα, τα οποία θα αρχίσουν να ανοίγουν προς το τέλος του 2010.

Τέλος, έστειλε μήνυμα προς τους δανειολήπτες τονίζοντας ότι η Εθνική έχει καθήκον να στηρίξει τους πελάτες της τη δύσκολη αυτή περίοδο και ήδη το πράττει. Σήμερα, περίπου 2.800 συμβόλαια δανείων έχουν αιτηθεί αναχρηματοδότηση του χρέους τους στο πλαίσιο του προγράμματος της τράπεζας για αναδιάρθρωση δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v