Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγαλοπιστωτής του ΟΤΕ γίνεται η Deutsche Telekom

Διπλό ρόλο θα έχει στο εγγύς μέλλον η Deutsche Telekom στον ΟΤΕ καθώς περά από μεγολομέτοχος του ΟΤΕ αναμένεται να καταστεί σύντομα και μεγαλοπιστωτής του ελληνικού Οργανισμού.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Μεγαλοπιστωτής του ΟΤΕ γίνεται η Deutsche Telekom
Διπλό ρόλο θα έχει στο εγγύς μέλλον η Deutsche Telekom στον ΟΤΕ καθώς περά από μεγολομέτοχος του ΟΤΕ αναμένεται να καταστεί σύντομα και μεγαλοπιστωτής του ελληνικού Οργανισμού.

Στην ατζέντα της επικείμενης γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΤΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου αναμένεται να δοθεί «ειδική άδεια της Γενικής Συνέλευσης σύμφωνα με το άρθρο 23α παρ. 2 του Κ.Ν. 2190/1920, για σύναψη δανείου από τον Όμιλο της Deutsche Telekom προς την ΟΤΕ Α.Ε. με οικονομικούς όρους και προϋποθέσεις ισάξιους ή καλύτερους από τους οικονομικούς όρους και προϋποθέσεις που προσφέρει τρίτο πρόσωπο».


Δάνεια με καλύτερους όρους

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από την πλευρά του ΟΤΕ η άδεια αυτή θα δοθεί προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, ο Οργανισμός να μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγοράς με καλύτερους όρους εν συγκρίσει με αυτούς που εξασφαλίζει σήμερα στις ελληνικές επιχειρήσεις η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που ασφαλώς επηρεάζει και τους όρους με τους οποίους δανείζονται οι επιχειρήσεις της χώρας μας.

Η άδεια θα δοθεί ώστε να μπορεί ο ΟΤΕ με την βοήθεια της DT να δανειστεί για την αποπληρωμή ομολόγων συνολικού ύψους 2,1 δις ευρώ που λήγουν στο τέλος του επόμενου έτους.


Ισχυροποίηση της DT

Η εξέλιξη της γερμανικής εταιρείας και σε μεγαλοπιστωτή του ΟΤΕ σηματοδοτεί και την ισχυροποίηση της DT η οποία ως ένας εκ των μεγαλομετόχων του Οργανισμού εμφανίζεται να είναι αυτή που κινεί τα νήματα σε ότι αφορά τα σημαντικά ζητήματα του ΟΤΕ.

Επίσης η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να προοιωνίζεται και αλλαγές στην μετοχική σύνθεση της εταιρείας αφού είναι δεδομένη η επιθυμία της γερμανικής πλευράς να αγοράσει επιπλέον ποσοστό του ΟΤΕ όπως προβλέπει και η συμφωνία που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο.

Στις συνεχείς αναφορές στελεχών της DT στην πρόθεση της εταιρείας να τηρήσει την συμφωνία και προχωρήσει στην αγορά ποσοστού με εδικούς όρους από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση. Η δεδομένη επιθυμία του οικονομικού επιτελείου για εισροή «ζεστού» χρήματος στα άδεια κρατικά ταμεία προσκρούει στις συνεχείς προεκλογικές αναφορές στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για επαναγορά του ποσοστού του ΟΤΕ που είχε πουληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.


Αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου

Ενδιαφέρον έχει επίσης το ποια θα είναι η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ που θα οδηγήσει την εταιρεία στην γενική συνέλευση των μετόχων.

Η ανασύνθεση του διοικητικού συμβουλίου πρόκειται να ανακοινωθεί στην γενική συνέλευση δεν αποκλείεται η αλλαγή αυτή να προηγηθεί χρονικά της 16ης Ιουνίου. Όπως σημειώνεται από την πλευρά του ΟΤΕ για την αλλαγή του προέδρου και άλλων μελών του Δ.Σ. δεν απαιτείται γενική συνέλευση. Αρκεί τρία μέλη από την παλιά σύνθεση του Δ.Σ. να παραμείνουν στην θέση τους προκειμένου να είναι δυνατός ο ορισμός των νέων μελών του διοικητικό συμβουλίου.


Δορυφορική τηλεόραση

Επίσης στην γενική συνέλευση των μετόχων θα ζητηθεί και η έγκριση της αλλαγής του σκοπού της εταιρείας. Στόχος της κίνησης αυτής είναι αφενός η δραστηριοποίηση του ΟΤΕ στην παροχή δορυφορικών τηλεοπτικών υπηρεσιών. Αυτό πρόκειται να γίνει με την μεταβίβαση της άδειας που κατέχει ήδη η θυγατρική του ΟΤΕ, Hellasat. Παράλληλα θα δοθεί και έγκριση για την εγκατάσταση, μελλοντικά, φωτοβολταϊκών συστημάτων στα κτίρια του ΟΤΕ για την παραγωγή ρεύματος για ιδία χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v