Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Οι απώλειες φέρνουν γκρίνια προς την ΕΕΤΤ

Οι απώλειες κάθε λογής φέρνουν γκρίνια και μάλιστα μεγάλη. Αυτό επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση των… ταλαιπωρημένων από ετών σχέσεων του ΟΤΕ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Οι απώλειες φέρνουν γκρίνια προς την ΕΕΤΤ
Οι απώλειες κάθε λογής φέρνουν γκρίνια και μάλιστα μεγάλη. Αυτό επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση των… ταλαιπωρημένων από ετών σχέσεων του ΟΤΕ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που βρίσκονται για μία ακόμη φορά στο "κόκκινο" με αιτία, και αυτήν τη φορά, την αυστηρή ρύθμιση της ΕΕΤΤ, η οποία "υποχρεώνει" τον ΟΤΕ σε σημαντικές απώλειες.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών συνεχίζεται αμείωτη, όπως επιβεβαίωσε η τελευταία συνάντηση των προέδρων του ΟΤΕ και της ΕΕΤΤ, κ. Παναγή Βουρλούμη και Λεωνίδα Κανέλλου, παρά τις ελπίδες για εξομάλυνση που δημιούργησε η αλλαγή φρουράς στην ΕΕΤΤ.

Η συνάντηση των δύο πλευρών έγινε την Τετάρτη με πρωτοβουλία του ΟΤΕ και θέματά της ήταν, όπως σημειώνει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του, η πολύμηνη καθυστέρηση της ΕΕΤΤ να εγκρίνει προϊόντα του ΟΤΕ καθώς και η επιβολή στον ΟΤΕ λιανικών τιμών πολύ υψηλότερων από αυτές των ανταγωνιστών του.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ, τον οποίο πληροφορίες φέρουν έντονα δυσαρεστημένο με την τακτική της ΕΕΤΤ, τόνισε προς τον κ. Κανέλλο ότι η συνέχιση της τακτικής αυτής της επιτροπής ουσιαστικά αποκλείει τον Οργανισμό από την αγορά και του προξενεί σοβαρή ζημία, όπως φαίνεται και από την πορεία των αποτελεσμάτων του. Επίσης, τόνισε ο κ. Βουρλούμης, η τακτική αυτή στερεί από τον καταναλωτή τη δυνατότητα να αγοράζει τα προϊόντα του ΟΤΕ σε χαμηλότερες τιμές, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό την παρούσα περίοδο κρίσης.

Ο κ. Βουρλούμης, κατά τη συνάντηση, ζήτησε από τον κ. Κανέλλο να προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου ρύθμισης που εφαρμόζει η ΕΕΤΤ, σημειώνοντας με έμφαση ότι ο τρόπος που χρησιμοποιείται είναι εναντίον του, δεδομένου ότι στην τηλεπικοινωνιακή αγορά επικρατεί πια σκληρός ανταγωνισμός.

Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα

Οι σχέσεις του ΟΤΕ με την ΕΕΤΤ ουδέποτε τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αγαστές και ο λόγος γι' αυτό ήταν η αυστηρή ρύθμιση την οποία επέβαλε η επιτροπήστον Οργανισμό λόγω της δεσπόζουσας θέσης του στην αγορά.

Στόχος της κίνησης αυτής ήταν να αποτραπεί το ενδεχόμενο "στραγγαλισμού" των εναλλακτικών παρόχων από τον κυρίαρχο της αγοράς ΟΤΕ. Μάλιστα, κατ’ εφαρμογή της ρύθμισης, η ΕΕΤΤ επέβαλε στον ΟΤΕ υψηλότατα πρόστιμα για δραστηριότητες που έκρινε ότι υπονόμευαν τον ανταγωνισμό.

Η χρόνια λοιπόν κόντρα φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια και στο μέλλον και αιτία γι' αυτό είναι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το 2010, σύμφωνα με τα οποία ο ΟΤΕ συνεχίζει να καταγράφει απώλειες μεγάλου αριθμού πελατών.

Σημαντικές απώλειες του ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, ο ΟΤΕ κατέγραψε απώλεια περισσότερων από 120.000 PSTN και ISDN γραμμών, και ένας σημαντικός αριθμός πελατών, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο (LLU), επέλεξε τις υπηρεσίες των ανταγωνιστών του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, πριν από λίγες ημέρες, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους οι καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις συνολικά ήταν περισσότερες από 145.000, ενώ οι καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις του ΟΤΕ στη λιανική ξεπέρασαν τις 33.000.

Υποχρεωτικά ακριβότερος ο ΟΤΕ

Ο κ. Βουρλούμης τόνισε προς τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ ότι στο περιβάλλον που δημιουργεί η αυστηρή ρύθμιση της επιτροπής δεν επιτρέπει στον ΟΤΕ να είναι ανταγωνιστικός προωθώντας στην αγορά προϊόντα αντίστοιχα με αυτά που "κατεβάζουν" οι εναλλακτικοί πάροχοι.

Δεν είναι μόνο το θέμα της υψηλότερης τιμής, η οποία είναι ασφαλώς υπολογίσιμη, αφού οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα τιμολόγια του ΟΤΕ, που υπόκεινται σε έλεγχο, είναι ακριβότερα έως και 30% σε σχέση με τα τιμολόγια που δίνουν οι ανταγωνιστές του για αντίστοιχες υπηρεσίες.

Επιπλέον, πρόβλημα για τον ΟΤΕ είναι η μεγάλη καθυστέρηση με την οποία εγκρίνονται τα τιμολόγια που υποβάλλει για έγκριση. Πολλές φορές το διάστημα αυτό φτάνει αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα τα τιμολόγια να είναι ήδη πολύ ξεπερασμένα από τον ανταγωνισμό όταν λαμβάνουν το πράσινο φως από την επιτροπή.

Από την πλευρά του ΟΤΕ θεωρείται ότι η επιτροπή είναι ιδιαίτερα αυστηρή υποχρεώνοντάς τον να είναι πολύ ακριβότερος σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, γεγονός που, όπως σημειώνεται, ιδίως σε δύσκολες οικονομικά εποχές, όπως αυτή που διανύουμε, είχε άμεση επίπτωση στα αποτελέσματά του, αφού πολλοί χρήστες επανεξετάζουν τις τηλεπικοινωνιακές τους δαπάνες μειώνοντάς τες δραστικά.

Μια πιο χαλαρή εφαρμογή της ρύθμισης, που θα επέτρεπε να κλείσει η ψαλίδα της διαφοράς στις τιμές των υπηρεσιών που ελέγχονται, θα ήταν περισσότερο ανεκτή από τον ΟΤΕ, αφού όπως επισημαίνουν στελέχη του θα μπορούσε να τη διαχειριστεί πατώντας πάνω στην πολύ καλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει. Άλλωστε, η ποιότητα της υπηρεσίας είναι το σημείο που τους τελευταίους μήνες ο Οργανισμός επιχειρεί  να αναδείξει και με τη διαφημιστική του καμπάνια.

Το τέλος της ρύθμισης θα φέρει τη λύση

Πάντως, η λύση φαίνεται ότι βρίσκεται στην άρση της ρύθμισης την οποία φαίνεται ότι εξετάζει η ΕΕΤΤ για κάποιες αγορές στις οποίες πλέον το μερίδιο του ΟΤΕ έχει υποχωρήσει. Τέτοιες είναι οι αγορές της σταθερής τηλεφωνίας και των ευρυζωνικών υπηρεσιών, όπου και στις δύο το μερίδιο αγορά του ΟΤΕ έχει υποχωρήσει ελαφρώς χαμηλότερα από το 50%.

Η ΕΕΤΤ φέρεται ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο οι αγορές αυτές να βγουν εκτός ρύθμισης, οπότε και τα τιμολόγια των παρόχων θα διαμορφώνονται ελεύθερα. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού, πέραν του ΟΤΕ, τις παρακολουθούν στενά και οι εναλλακτικοί πάροχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v