Pharmaten: Διπλασιασμός μεγεθών έως το 2013

Ενταση της εξωστρέφειας της με εξαγορές, αύξηση των εξαγωγών και σταδιακή εμπορική διείσδυση στην αγορά των ΗΠΑ, προγραμματίζει για την τριετία 2010-2013, η αμιγώς ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmaten.

Pharmaten: Διπλασιασμός μεγεθών έως το 2013
Ένταση της εξωστρέφειας της με εξαγορές, αύξηση των εξαγωγών και σταδιακή εμπορική διείσδυση στην αγορά των ΗΠΑ, προγραμματίζει για την τριετία 2010-2013, η αμιγώς ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmaten.

Η εταιρία, η οποία ειδικεύεται στην έρευνα, παραγωγή και διανομή γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων διαθέτει ήδη το 70% του κύκλου εργασιών της σε 85 χώρες του εξωτερικού, υλοποιώντας μια στρατηγική που τη διαφυλάσσει από τις κρίσεις της εσωτερικής αγοράς.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της Pharmaten υπερπολλαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα από τα 12,1 εκατ.ευρώ του 2003, το 2009 να τερματίσει τη χρήση με κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 115 εκατ.ευρώ.

Αντίστοιχα, η λειτουργική κερδοφορία EBITDA από 3,95 εκατ.ευρώ το 2005, διαμορφώθηκε στα 30,46 εκατ.ευρώ το 2009. Σύμφωνα με τη διοίκηση της και παρά την κρίση που διάγει η ελληνική αγορά φαρμάκου, μετά και τη νέα πολιτική τιμολόγησης φαρμάκου που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ο κύκλος εργασιών της για το 2010 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 140 εκατ.ευρώ και τα κέρδη EBITDA στα 37 εκατ.ευρώ, εξέλιξη που εν πολλοίς θα πριμοδοτηθεί από την εξαγωγική δραστηριότητα της.
 
Οι εξαγωγές της εταιρίας από το 10% της συνολικής δραστηριότητας της το 2000, το 2009 ανήλθαν στο 70% ενώ βάσει εκτιμήσεων, το 2010 θα ξεπεράσουν το 75% του συνόλου των δραστηριοτήτων της.

Επενδύσεις

Hεταιρία προσφάτως ολοκλήρωσε επένδυση 41 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας στις Σάπες Εβρου, η οποία επιδοτήθηκε κατά 16 εκατ.ευρώ. Η παραγωγική της δυνατότητα ανέρχεται σε 3 δις δισκία και 2 δισ. κάψουλες, ενώ κινούνται διαδικασίες προκειμένου η νέα μονάδα να πιστοποιηθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκου (FDA) έως το 2011, γεγονός που θα επιτρέψει στη Pharmaten ευχερέστερη διείσδυση σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές φαρμάκου παγκοσμίως.

Η εταιρία συνεργάζεται και χρηματοδοτεί ερευνητικές δραστηριότητες κορυφαίων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων σε όλη την Ευρώπη, ενώ διαθέτει 3 υπερσύγχρονα ερευνητικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα οποία απασχολούν πάνω από 130 ερευνητές. Κατέχει 30 διπλώματα ευρεσιτεχνίας ενώ ήδη προωθεί την κυκλοφορία έξι πρωτοτύπων φαρμάκων, το πρώτο εκ των οποίων αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2011.

Στόχοι Τριετίας

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Pharmaten, στο τέλος της τριετίας 2010-2013 αναμένεται διπλασιασμός οργανικών μεγεθών, γεγονός που μεταφράζεται σε τζίρο άνω των 250 εκατ.ευρώ και κέρδη EBITDA άνω των 60 εκατ.ευρώ.

Η προσδοκώμενη ανάπτυξη και η περαιτέρω εμπορική διείσδυση στις διεθνείς αγορές θα εξυπηρετηθεί με εξαγορές εταιριών που διαθέτουν δίκτυο. Ετσι, η εταιρία βρίσκεται σε επαφές για την εξαγορά δύο εταιριών με έδρα στην Ευρώπη, οι οποίες αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία έως το φθινόπωρο, αλλά και με μία ελληνική φαρμακευτική.

Παράλληλα, η εταιρία προσβλέπει σε ενίσχυση της παρουσίας της στην εγχώρια αγορά, αφενός λόγω της πολιτικής υπέρ των γενοσήμων φαρμάκων και αφετέρου λόγω των ανακατατάξεων που αναμένεται να διαμορφώσει στην αγορά η νέα πολιτική φαρμάκου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Pharmaten, οι παραπάνω εξελίξεις μπορούν να εξυπηρετηθούν με ίδια κεφάλαια και την επανεπένδυση των κερδών της εταιρίας, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κεφαλαιακή ενίσχυση της μέσω στρατηγικών συνεργασιών στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v