Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάλλας: Οι άξονες της πολιτικής του 2010

Η οργανική κερδοφορία της Πειραιώς το 2010 θα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2009, δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Μ. Σάλλας, ανακοινώνοντας μείωση μισθών στελεχών κατά 23,5%. Τι είπε για συγχωνεύσεις, ρευστότητα.

Σάλλας: Οι άξονες της πολιτικής του 2010
"Το Δημόσιο προκάλεσε τα προβλήματα, ωστόσο η κρίση δημιουργεί στην Ελλάδα την ευκαιρία προώθησης ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των δομών σε μόνιμη βάση", τόνισε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. των μετόχων ο πρόεδρος του ομίλου της Τρ. Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, επισήμανε ότι οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων έβαλαν τη βάση για ανάπτυξη και ήδη υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης στις διεθνείς αγορές.

Για την οργανική κερδοφορία της Τρ. Πειραιώς το 2010, τόνισε ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2009, ενώ οι προβλέψεις για την κάλυψη τυχόν επισφαλειών θα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο και το 2010 λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.


--- Μείωση μισθών των στελεχών κατά 23,5%

Ο κ. Σάλλας ανακοίνωσε ότι η συνολική μισθοδοσία του προέδρου, των διευθυνόντων συμβούλων και των αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων για το 2010 θα μειωθεί κατά 23,5% έναντι του 2009 (όπου ήταν μειωμένη 30% έναντι του 2008) και θα διαμορφωθεί στο 1,426 εκατ. ευρώ έναντι 2,3 εκατ. ευρώ το 2009.


--- Ελλάδα

Αντίθετα, συνέχισε ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε φάση ύφεσης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει όλο το 2010, μέχρι, με την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να επανέλθει σταδιακά η ηρεμία στις αγορές και να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

"Σίγουρα η χρονιά θα είναι δύσκολη, γεμάτη προκλήσεις και χωρίς έλλειψη αναταράξεων, αλλά η ευρεία αποδοχή των μέτρων επιτρέπει αισιοδοξία για τη θετική έκβαση της συλλογικής αυτής προσπάθειας", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς.

Ωστόσο, στέλνοντας ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, υπογράμμισε την ανάγκη εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών από το Δημόσιο και την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων από τον ιδιωτικό τομέα για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

"Πρέπει να ξεκινήσουμε τα προγράμματα επενδύσεων και να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη", σημείωσε ο τραπεζίτης, προσθέτοντας: "Ήδη στο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η Τράπεζα Πειραιώς για την καλύτερη αξιοποίηση των ΒΙ.ΠΕ., έχουν κατατεθεί 200 αιτήματα από διάφορες επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν, μεταξύ των οποίων και 2 - 3 ξένοι κολοσσοί, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα φωτοβολταϊκά, για τη δημιουργία εργοστασίου για την παραγωγή προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην πράσινη ανάπτυξη κ.ά.".

Ερωτηθείς για πιθανές τραπεζικές συγχωνεύσεις, τόνισε: "Κάθε πράγμα στον καιρό του. Δεν είναι άμεσο και βραχυπρόθεσμο καθώς άμεσος στόχος είναι η προστασία και η υποστήριξη του πελάτη".

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο κ. Σάλλας υποστήριξε ότι η επιβάρυνση του ομίλου της Τρ. Πειραιώς από την έκτακτη εισφορά ανήλθε σε 34 εκατ. ευρώ λέγοντας με νόημα "αρκεί να μην έχει μόνιμο χαρακτήρα".

Επιπλέον, τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα με αποτέλεσμα να πάρει τα εύσημα από την τριμερή επιτροπή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε.

Ο κ. Σάλλας, απαντώντας στις ερωτήσεις των μετόχων για το θέμα της ρευστότητας, υποστήριξε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ένα από τα υγιέστερα παγκοσμίως και πως δεν θα κλείσει καμία ελληνική τράπεζα.

"Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας δεν υπάρχουν, όμως χωρίς αμφιβολία υπήρξε στενότητα εξαιτίας των κλειστών αγορών χρήματος και κεφαλαίου, ενώ παρατηρήθηκε και φυγή μικρού ποσού καταθέσεων στο εξωτερικό, το οποίο σταδιακά ανακάμπτει", υπογράμμισε ο τραπεζίτης.

Κλείνοντας, έκανε την εξής δήλωση: "Εμείς στην Τράπεζα Πειραιώς θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο και πάση θυσία την πορεία εξυγίανσης και σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας".


--- Οι άξονες της πολιτικής του 2010

"Στην Τρ. Πειραιώς", τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σάλλας, "από το 1991 έως σήμερα ουδέποτε αφήσαμε επιχείρηση να καταρρεύσει, πολιτική που θα ακολουθήσουμε και στο μέλλον".

Οι βασικοί άξονες του ομίλου για το 2010 είναι οι εξής:

1. Προσήλωση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων.
2. Υψηλή ρευστότητα με μοναδικό σκοπό τη διασφάλιση των διαθεσίμων της τράπεζας.
3. Η διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.
4. Η συγκράτηση του κόστους.
5. Η βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πελατών.
6. Η προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v