Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφιακή υπόσταση στο Μουσείο Μπενάκη από τον ΟΤΕ

Το έργο της ψηφιακής τεκμηρίωσης χιλιάδων διαφορετικών αντικειμένων που ανήκουν στο Μουσείο, υποστηρίζει ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο του προγράμματός του Εταιρικής Υπευθυνότητας με τίτλο «Σχέση Ευθύνης».

Ψηφιακή υπόσταση στο Μουσείο Μπενάκη από τον ΟΤΕ
Το έργο της ψηφιακής τεκμηρίωσης χιλιάδων διαφορετικών αντικειμένων που ανήκουν στο Μουσείο, υποστηρίζει ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο του προγράμματός του Εταιρικής Υπευθυνότητας με τίτλο «Σχέση Ευθύνης».

Σπάνια χειρόγραφα, βυζαντινά έργα τέχνης, ζωγραφικά έργα και γλυπτά, αρνητικά παλαιών φωτογραφιών, αρχιτεκτονικά σχέδια, αποκτούν μια νέα ψηφιακή «υπόσταση», αναδεικνύονται μέσω του διαδικτυακού τόπου του Μουσείου www.benaki.gr και παρουσιάζονται σε ειδικές περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Επιπλέον, τονίζεται, ότι η συνεργασία με τον ΟΤΕ διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου της ψηφιακής τεκμηρίωσης & ανάδειξης, ένα έργο που δεν έχει τέλος, καθώς οι συλλογές και τα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη εμπλουτίζονται διαρκώς. 

Όπως επισημαίνεται, η ψηφιακή τεκμηρίωση συνίσταται στην αναλυτική και με βάση τα διεθνή πρότυπα ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων του εκάστοτε αντικειμένου, και στην ψηφιοποίηση της εικόνας του με σάρωση ή φωτογράφηση σε συνθήκες κατάλληλες για την όσο το δυνατόν καλύτερη απεικόνισή του. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες για τα αντικείμενα εισάγονται ηλεκτρονικά στο Σύστημα Διαχείρισης και Τεκμηρίωσης των Συλλογών και Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, που περιλαμβάνει ήδη περίπου 140.000 τεκμήρια (μουσειακά αντικείμενα, αρχιτεκτονικά σχέδια και μουσειακές φωτογραφίες) και περίπου 42.000 ψηφιακές εικόνες.

Σημειώνεται, ότι η ψηφιοποίηση των συλλογών που διαθέτει ένα μουσείο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δημιουργεί απεριόριστες δυνατότητες διαχείρισης των πληροφοριών του, ξεπερνώντας κατά πολύ τον συμβατικό τρόπο διαχείρισης και ανάδειξης των πολιτισμικών αγαθών. Επίσης, διευκολύνει την τεκμηρίωση τους (ιστορικό απόκτησης, περιγραφή, χρονολόγηση, συντήρηση και ασφάλιση, κ.α.), δίνει σημαντική ώθηση στην προβολή και αξιοποίησή τους για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, καθώς και στην ανάδειξή τους σε παγκόσμια κλίμακα μέσω συνεργασιών με ομοειδή ιδρύματα και φορείς.

Σχολιάζοντας τη συνεργασία με τον ΟΤΕ, ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, κ. Άγγελος Δεληβορριάς, τόνισε: «Η ιστορία του ελληνισμού μέσα στο χρόνο μπορεί να ειπωθεί με πολλούς και ιδιαίτερα γοητευτικούς τρόπους. Βασική όμως προϋπόθεση είναι η βαθιά γνώση του πρωτογενούς υλικού, η οποία στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση και την ψηφιοποίηση. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, μεγάλες επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ αποτελούν έναν σημαντικό εταίρο και πολύτιμο σύμμαχο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διάδοση των πολιτιστικών αγαθών προς όφελος των πολιτών».

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας του ΟΤΕ, κα Ντέπη Τζιμέα, υπογράμμισε: «Η συνεργασία του ΟΤΕ με το Μουσείο Μπενάκη είναι μακροχρόνια και αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο του προγράμματός μας Εταιρικής Υπευθυνότητας. Μια επιχείρηση όπως ο ΟΤΕ, που έχει την τεχνολογία και την επικοινωνία στο «αίμα» του, δεν θα μπορούσε να μην στηρίζει μια προσπάθεια που έχει ως αποτέλεσμα αυτός ο πλούτος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς να γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v