Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Δυσαρέσκεια για έκτακτη εισφορά

Δυσαρεστημένος για την έκτακτη εισφορά την οποία κλήθηκε να καταβάλει η Frigoglass για τα κέρδη του 2009 εμφανίστηκε ο πρόεδρός της κ. Χάρης Δαυίδ. Μέρισμα 0,1 ευρώ. Τι εκτιμά για τα μεγέθη του εξαμήνου.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Frigoglass: Δυσαρέσκεια για έκτακτη εισφορά
Δυσαρεστημένος για την έκτακτη εισφορά την οποία κλήθηκε να καταβάλει η Frigoglass για τα κέρδη του 2009 εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Frigoglass κ. Χάρης Δαυίδ κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε και η δήλωση του προέδρου και βασικού μετόχου της επιχείρησης, ο οποίος σημείωσε με έμφαση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: "Όσα κέρδη καταφέραμε να προστατέψουμε πέρυσι θα πρέπει να τα δώσουμε στο Δημόσιο. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι γι' αυτό".

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, σημείωσε: "Όλοι εξαρτώμαστε από το τι συμβαίνει γύρω μας. Δυστυχώς, το περιβάλλον δεν είναι ευχάριστο για κανέναν ούτε για τις επιχειρήσεις". Σε ό,τι αφορά την πορεία της εταιρίας στην τρέχουσα και στην επόμενη χρήση, ο κ. Δαυίδ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει ρευστή, φέρνοντας ως παράδειγμα το τι συνέβη στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης τα τελευταία δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η αξία της συνολικής παγκόσμιας αγοράς επαγγελματικής ψύξης συρρικνώθηκε πέρυσι στο 1,5 δισ. ευρώ, όταν το 2008 η συνολική αξία άγγιζε τα 2,2 δισ. ευρώ.

Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης ο κ. Δαυίδ, εν αντιθέσει με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρίας πριν από δέκα ημέρες στην παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την πορεία των οικονομικών μεγεθών και του μεριδίου της τα επόμενα χρόνια.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η επιχείρηση παραμένει ηγέτης σε παγκόσμιο επίπεδο, με μερίδιο πάνω από 20% της συνολικής παγκόσμιας "πίτας", ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι η αύξηση της γεωγραφικής παρουσίας και της γκάμας των προϊόντων της.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η εταιρία αναζητά και επεκτείνεται σε νέες κατηγορίες, όπως είναι τα ψυγεία για το κρασί αλλά και τα ψυγεία για την μπίρα, και τόνισε με έμφαση πως "εάν υπάρξουν και άλλες ευκαιρίας η εταιρία θα τις μελετήσει".

Ωστόσο, δεν ήταν καθόλου φειδωλός στις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές της επιχείρησης στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι προσβλέπουν σε μερίδιο 20% σε βάθος 3ετίας - 5ετίας, ενώ εκτίμησε ότι το 2011 θα έρθουν και τα αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη της τρέχουσας χρήσης, και ιδιαίτερα του πρώτου εξαμήνου, η διοίκηση της εταιρίας επανέλαβε πως εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν την πορεία που αποτυπώθηκε στα μεγέθη το δ΄ τρίμηνο του 2009 και παράλληλα ανέφερε ότι στόχος φέτος παραμένει η μείωση του δανεισμού, ο οποίος προβλέπεται πως θα μειωθεί κατά 10 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα θέματα της γενικής συνέλευσης, το σώμα των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2009.

Παράλληλα, η συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε με απαρτία 69%, ενέκρινε τις αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου συνολικού ύψους 516.566 ευρώ, για τις παραστάσεις τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και για τις προσφερόμενες προς την εταιρία υπηρεσίες για την εταιρική χρήση 2009, καθώς και προέγκριση αμοιβών για την εταιρική χρήση 2010 συνολικού ύψους 800.000 ευρώ.

Επίσης, ενέκρινε τη θέσπιση προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στο προσωπικό της εταιρίας καθώς και των συνδεδεμένων με αυτήν επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 600.000 μετοχών για την τριετία 2010 - 2012, με τιμή 7,08 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v