Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα η συνάντηση Παπακωνσταντίνου - Βουρλούμη

Θέματα που απασχολούν τον ΟΤΕ και σχετίζονται με την επικείμενη Γ.Σ. αλλά και το θέμα της εξόδου της μετοχής από το NYSE αναμένεται ότι θα απασχολήσουν τη συνάντηση Παπακωνσταντίνου - Βουρλούμη.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Σήμερα η συνάντηση Παπακωνσταντίνου - Βουρλούμη
Θέματα που απασχολούν τον ΟΤΕ και σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με την επικείμενη γενική συνέλευση τον επόμενο μήνα αλλά και το ζήτημα της εξόδου της μετοχής της εταιρίας από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναμένεται ότι θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας κ. Βουρλούμη.

Από την πλευρά του ΟΤΕ σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη συνάντηση είχε ζητηθεί από τον κ. Βουρλούμη εδώ και καιρό και είχε καθοριστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα, πριν από την ανακοίνωση της πρόθεσης για έξοδο της μετοχής της εταιρίας από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για την οποία η κυβέρνηση φέρεται ενοχλημένη.

Το υπουργείο Οικονομικών και η κατ’ επέκταση η κυβέρνηση φέρονται να εκφράζουν δυσαρέσκεια για μη ενημέρωσή τους αναφορικά με την κίνηση αυτή. Πάντως, επισήμως δεν υπάρχει καμία παραδοχή περί δυσαρέσκειας, παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής τόνισε χθες ότι στην κυβέρνηση δεν είχε γνωστοποιηθεί επίσημα αυτή η κίνηση του ΟΤΕ, ενώ σημείωσε ότι το θέμα επί της ουσίας του θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση.

Από την πλευρά του ο ΟΤΕ, ο εύλογος αντίλογος αναφέρει ότι το Δημόσιο εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο με πέντε εκπροσώπους και θα έπρεπε να είναι ενήμερο για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις συνεδριάσεις του.

Εργαζόμενοι

Κατά τη συνάντηση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Βουρλούμης θα θέσει τα ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του ΟΤΕ και σχετίζονται κυρίως με τις αλλαγές εκείνες στη λειτουργία του Οργανισμού που θα φέρουν αποτελέσματα κυρίως προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους.

Η δυνατότητα του ΟΤΕ να μειώσει τον αριθμό του προσωπικού του έχοντας ευελιξία σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και τις απολύσεις αποτελεί ένα αίτημα που τίθεται όλο και συχνότερα από την πλευρά της επιχείρησης, η οποία υποστηρίζει ότι το υφιστάμενο καθεστώς δεν της επιτρέπει να είναι ανταγωνιστική.

Το αίτημα για μείωση του αριθμού του προσωπικού αλλά και του κόστους μισθοδοσίας επανέρχεται συνδεόμενο με την ανταγωνιστικότητα του ΟΤΕ, ενώ έχει τεθεί και προς την πλευρά των εργαζομένων, προκαλώντας μάλιστα και την ουσιαστική διακοπή της διαπραγμάτευσης για τη νέα συλλογική σύμβαση.

Από την πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων, γίνεται λόγος για εκ του πονηρού αναφορά στην ανάγκη μείωσης του αριθμού των εργαζομένων αφού, όπως τονίζουν, μέσα στην επόμενη τριετία πρόκειται να αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης 1.200 άτομα.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να είναι τελικά μεγαλύτερος καθώς κάποιοι εργαζόμενοι που συγκεντρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι πιθανόν να επιλέξουν την αποχώρηση ώστε να μην απολέσουν δικαιώματα εξαιτίας των αλλαγών στο ασφαλιστικό. Οπότε, τονίζεται, οι συνεχείς αναφορές στην ανάγκη μείωσης του προσωπικού νοούνται ως προσπάθεια για περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v