Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Άνω του 1 δισ. ο τζίρος το 2010

Τζίρο πλέον του 1 δισ. ευρώ προβλέπεται να έχει το 2010 ο όμιλος Μυτιληναίος. Οι προβλέψεις για τον τομέα της ενέργειας. Τι είπε η διοίκηση στην ΕΓΣ για τη διαμάχη με τη ΔΕΗ, το φορτίο LNG και την Endesa Hellas.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Μυτιληναίος: Άνω του 1 δισ. ο τζίρος το 2010
Τζίρο πλέον του 1 δισ. ευρώ προβλέπεται να έχει το 2010 ο όμιλος της Μυτιληναίος. Την εκτίμηση διατύπωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας.

Για τη χρήση 2009 η γενική συνέλευση ενέκρινε τη μη διανομή μερίσματος, που αποδόθηκε σε τρεις λόγους. Στις ανάγκες χρηματοδότησης του εν εξελίξει επενδυτικού προγράμματος του ομίλου, ύψους 12 εκατ. ευρώ, στην έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε, ύψους 8,3 εκατ. ευρώ, αλλά και στην β’ εισφορά που επίκειται, ανάλογου ποσού, καθώς και στο ότι η Μυτιληναίος Α.Ε. δεν είχε την ικανή κερδοφορία για τη διανομή μερίσματος.

Νωρίτερα, η ΓΣ της θυγατρικής Μέτκα ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,20 ευρώ για τη χρήση 2009 ενώ η διοίκηση της εισηγμένης τόνισε ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρίας είναι στα 2,1 δισ. ευρώ.  

Ο κ. Μυτιληναίος έκανε εκτενή παρουσίαση των προοπτικών του ομίλου για το τρέχον έτος και πιο συγκεκριμένα.

Για τον τομέα της ενέργειας. Ανακοίνωσε ότι στο β’ εξάμηνο θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ενώ το 2011 θα ακολουθήσει και η μονάδα της Κόρινθος Power.

Η μονάδα συμπαραγωγής, ισχύος 334 MW, στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον, τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία το 2009 και ως τώρα έχει εγχύσει στο Σύστημα 1 εκατ. MWh. Για να μπορέσει να τεθεί σε εμπορική λειτουργία αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πρόβλεψη ανάλογων μονάδων στους Κώδικες.

Για το φορτίο των 140.000 κ.μ. LNG ανέφερε ότι το πλοίο μπήκε σήμερα στις 6 π.μ. στη Ρεβυθούσα και προβλέπεται να ξεφορτώσει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος, ενώ το υπόλοιπο εκτιμάται ότι θα έχει εκφορτωθεί ως την Κυριακή. Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε «από τις μεγάλες επιτυχίες του ομίλου» τη συμβολή του στο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.

Ο όμιλος προγραμματίζει να φέρει το επόμενο φορτίο LNG στα τέλη Ιουνίου.

Για τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύεται η Αλουμίνιον είπε ότι βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένεται η κατάληξη τους στη λογική του win win. Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας ο όμιλος θα έχει συμβάλει στο άνοιγμα και της αγοράς ηλεκτρισμού, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε άλλες λεπτομέρειες.

Για την Endesa Hellas είπε ότι έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία συμβούλων η πλήρης αναδιοργάνωση της εταιρίας, η οποία θα ασχοληθεί όχι μόνον με τον ηλεκτρισμό, αλλά και το φυσικό αέριο και το retail. Όλα αυτά τα ζητήματα θα εξετασθούν στο επόμενο διάστημα.

Για τον τομέα της μεταλλουργίας και μεταλλείων. Οι τιμές του αλουμινίου παρουσίασαν δραματική πτώση το 2009, με συνέπεια να αποφασισθεί η μείωση της παραγωγής του εργοστασίου από 165.000 τόνους στους 135.000 τόνους. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των ζημιών που κατέγραφε η εταιρία αποφασίσθηκε περιστολή δαπανών και εξόδων που έφθασε τα 20 εκατ. ευρώ.

Ήδη, μέχρι στιγμής έχουν εξοικονομηθεί περί τα 14 εκατ. ευρώ και προσδοκάται να καλυφθεί ο στόχος των 20 εκατ. ευρώ ως τα τέλη του έτους. Επίσης, καταβάλλεται προσπάθεια, λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, να μειωθούν οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά και να αυξηθούν στο εξωτερικό.

Το 2009 η Αλουμίνιον προχώρησε σε αντιστάθμιση κινδύνου για το αλουμίνιο (hedging), η οποία χαρακτηρίσθηκε ως η μεγαλύτερη παγκοσμίως. Η αντιστάθμιση έγινε στα 2831 δολ. Όταν η μέση τιμή του αλουμινίου πέρσι έφθασε τα 1658 δολ. Η εταιρία κέρδισε από το hedging 192,5 εκατ. δολ. εκ των οποίων τα 11,9 εκατ. ήταν οψιόν και τα υπόλοιπα καθαρή αντιστάθμιση.

Μεγάλο πρόγραμμα hedging είναι σε εξέλιξη και φέτος, ωστόσο, επειδή οι τιμές του αλουμινίου είναι υψηλότερες, αναμένεται να είναι μειωμένα τα κέρδη από την αντιστάθμιση κινδύνου.

Επίσης, το 2009 έγινε και αντιστάθμιση κινδύνου για το συνάλλαγμα, από την οποία υπήρξε κέρδος 7,9 εκατ. ευρώ.

Για φέτος προβλέπεται η παραγωγή αλουμινίου να επανέλθει στους 165.000 τόνους, εφόσον λυθεί και το θέμα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος με τη ΔΕΗ, ενώ η παραγωγή της αλουμίνας στην επόμενη διετία στόχος είναι να ανέλθει σε 1.100.000 τόνους.

Εξάλλου, για τη ΛΑΡΚΟ, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι ο όμιλος συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την εξαγορά της εταιρίας, αλλά υπό προϋποθέσεις, καθώς, όπως είπε, έχει πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν.

Για το κοινωνικό προϊόν. Την τελευταία 5ετία, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, ο όμιλος παρήγαγε κοινωνικό προϊόν αξίας 1,35 δισ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε 476 εκατ. ευρώ για επενδύσεις, 375 εκατ. ευρώ για παροχές σε εργαζομένους, 5 εκατ. ευρώ για χορηγίες, 245 εκατ. ευρώ για μερίσματα και 248 εκατ. ευρώ για φόρους. Τα στοιχεία αυτά, όπως είπε ο ίδιος, αποδεικνύουν έμπρακτα τη δέσμευση του ομίλου για κοινωνική προσφορά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Από την ημερήσια διάταξη το θέμα για τη λήψη απόφασης για τις ίδιες μετοχές παραπέμπεται στην επαναληπτική γενική συνέλευση, που θα γίνει στις 25 Μαϊου, καθώς η σημερινή δεν είχε την απαραίτητη απαρτία. Τότε θα παρουσιασθεί και η πρόταση της διοίκησης. Πάντως, ο κ. Μυτιληναίος είπε σήμερα ότι «δεν συμφωνούμε με την πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ακύρωση των ιδίων μετοχών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v