Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Παρούσα για αύξηση συμμετοχής δηλώνει η DT

Θετικός έναντι του ενδεχομένου αύξησης της συμμετοχής της D.T. στον ΟΤΕ εμφανίστηκε ο επικεφαλής της γερμανικής επιχείρησης. Αναμένεται αντίδραση της κυβέρνησης. Ορόσημο η γενική συνέλευση των μετόχων.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Παρούσα για αύξηση συμμετοχής δηλώνει η DT
Θετικός έναντι του ενδεχομένου αύξησης της συμμετοχής της Deutsche Telekom στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο επικεφαλής της γερμανικής επιχείρησης κ. Ρ. Όμπερμαν.

Ο επικεφαλής της D.T. σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία έκδοση "WeltamSontag" εμφανίστηκε θετικός στην πιθανότητα αύξησης της παρουσίας της D.T. στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ. Μάλιστα, σημείωσε πως η αγορά σημαντικού ποσοστού του ΟΤΕ επέτρεψε στη γερμανική εταιρία να ενισχύσει την παρουσία της σε χώρες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, όπου ο ελληνικός οργανισμός είχε ισχυρή παρουσία, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Ο κ. Όμπερμαν δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ το τρέχον έτος, ενώ από τα λεγόμενά του στο γερμανικό έντυπο προκύπτει ότι τη θετική του στάση στην επένδυση αυτή δεν την έχει επηρεάσει η μεγάλη οικονομική κρίση που τους τελευταίους μήνες πλήττει σοβαρά τη χώρα μας.

Αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας για την αύξηση της συμμετοχής της στον ΟΤΕ απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν τυχαίες, καθώς εδώ και καιρό η D.T. με προσεχτικές παρεμβάσεις επαναφέρει το θέμα αυτό. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την ελληνική πλευρά, αφού η κυβέρνηση στην περίπτωση αυτή, για μία ακόμη φορά, έρχεται σε σύγκρουση με τα λεγόμενά της πριν από την ανάδειξή της στην εξουσία, οπότε και δήλωνε αντίθετη στην πώληση ποσοστού του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρία.

Οι προθέσεις αυτές, βέβαια, αν υπήρξε ποτέ σοβαρό ενδεχόμενο, έχουν από καιρό σταματήσει να λέγονται από επίσημα κυβερνητικά χείλη. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας ούτε καν επιτρέπουν τέτοιες σκέψεις και θεωρείται βέβαιο πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθεί το σκέλος εκείνο της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της D.T. που προβλέπει την αγορά επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ από τη γερμανική εταιρία.

Η συμφωνία που υπάρχει προβλέπει ότι το Δημόσιο έχει το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2011 να πουλήσει έως και το 10% του μετοχικού του Οργανισμού με premium έναντι της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής. Η συμφωνία των μετόχων αναφέρει ότι το τίμημα θα προκύψει από τη μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, όπως αυτή θα διαμορφωθεί είκοσι ημέρες πριν από την ενημέρωση της Deutsche Telekom, συν 20% υπερτίμημα (premium), το οποίο μπορεί να μειωθεί σε 15% ανάλογα με τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος.

Ένα σημείο πάντως που δημιουργεί τριβές είναι ότι, πουλώντας επιπλέον ποσοστό, η συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στον ΟΤΕ θα μειωθεί στο 10%, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό της γερμανικής εταιρίας θα αυξηθεί στο 40%. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξουν αλλαγές στην αντιπροσώπευση στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ αφού η γερμανική εταιρία θα αποκτήσει το δικαίωμα να ορίζει τα 6 από τα συνολικά 11 μέλη.

Ορόσημο η Γ.Σ. των μετόχων

Οι αποφάσεις για την ενεργοποίηση της συμφωνίας μετόχων είναι πιθανόν ότι θα συνδυαστεί με τις αλλαγές στη διοίκηση του ΟΤΕ που αναμένονται στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού τον επόμενο μήνα, οπότε και ολοκληρώνεται η θητεία της υφιστάμενης διοίκησης.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το πρόσωπο που θα βρεθεί στη θέση του κ. Παναγή Βουρλούμη αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Προς το παρόν, η συζήτηση επικεντρώνεται σε δύο πρόσωπα εντός του ΟΤΕ, χωρίς όμως να αποκλείονται και εκπλήξεις. Το πλέον πιθανό πάντως είναι ότι τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αυτήν τη φορά θα τις καταλάβουν δύο διαφορετικά πρόσωπα κοινής αποδοχής και αυτές θα τις ορίσουν, όπως προβλέπεται, η ελληνική πλευρά και η D.T. αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v