Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον "πάγο" οι αυξήσεις μισθών και στον ΟΤΕ

Στον δρόμο της αυστηρά περιοριστικής μισθολογικής πολιτικής κινείται και ο ΟΤΕ. Η διοίκηση, σε μια προσπάθεια να μειώσει το υψηλό κόστος προσωπικού, πρότεινε στην ομοσπονδία εργαζομένων πάγωμα των μισθών.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Στον πάγο οι αυξήσεις μισθών και στον ΟΤΕ
Στον δρόμο της αυστηρά περιοριστικής μισθολογικής πολιτικής, όπου βρίσκεται ολόκληρη η Ελλάδα, κινείται και ο ΟΤΕ. Η διοίκηση του Οργανισμού, σε μια προσπάθεια να μειώσει το υψηλό κόστος προσωπικού, πρότεινε στην ομοσπονδία των εργαζομένων πάγωμα των μισθών για φέτος και του χρόνου.

Στην πρότασή της περιλαμβάνεται και πάγωμα των ωριμάνσεων (μισθολογικά κλιμάκια και χρονοεπιδόματα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις αυτές της διοίκησης έρχονται να προστεθούν στο αίτημα για συναίνεση των εργαζομένων σε αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού προσωπικού, ώστε να μπορεί η επιχείρηση να προχωρά σε λύση της σχέσης εργασίας με το προσωπικό της, εφόσον αυτό δικαιολογείται από τεχνικοοικονομικούς λόγους, που είχε ήδη καταθέσει η διοίκηση κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στην αρχή του έτους.

Επιπλέον, ο ΟΤΕ επιχειρεί να μειώσει το κόστος προσωπικού του και με αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς που προβλέπει την υποχρέωση του ΟΤΕ να καλύπτει τον μισθό του υπαλλήλου μέχρι έναν μήνα για κάθε έτος, σε περίπτωση ασθένειας, με αλλαγές στο ωράριο εργασίας για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως π.χ. οι οδηγοί, αλλά και με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για το σύνολο των εργαζομένων.

Οι προτάσεις αυτές βρήκαν πλήρως αντίθετη την ΟΜΕ-ΟΤΕ, η οποία προχώρησε σε διακοπή των διαπραγματεύσεων, ενώ αναμένεται να αποφασίσει και κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.
 
Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι από την αρχή της διαπραγμάτευσης για τη νέα σύμβαση η ΟΜΕ-ΟΤΕ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική στα αιτήματά της, αφού όπως σημείωναν συνδικαλιστές της μέσα στο συγκεκριμένο οικονομικό κλίμα μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις από την πλευρά των εργαζομένων θα φάνταζαν παράταιρες. Ωστόσο, το αίτημα της διοίκησης για πάγωμα των μισθών, που θα οδηγήσει τους εργαζομένους σε μείωση του πραγματικού εισοδήματός τους, προκαλεί αντιδράσεις.

--- Υψηλό το κόστος προσωπικού

Η ανάγκη του ΟΤΕ να μειώσει το κόστος του προσωπικού του, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων, έχει επισημανθεί πολλές φορές από την πλευρά της διοίκησης, καθώς τα οφέλη που είχαν προκύψει από την εθελουσία έξοδο μεγάλου αριθμού εργαζομένων το 2005 αποδείχτηκαν πρόσκαιρα καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα το κόστος εκτοξεύτηκε σε υψηλά επίπεδα.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Βουρλούμης ζήτησε από τους εργαζομένους θυσίες σε όλα τα επίπεδα αλλά και σκληρότερη δουλειά για να παραμείνει ο ΟΤΕ υγιής επιχείρηση.

--- ΕΕΤΤ

Εν τω μεταξύ, ένα ακόμη μέτωπο με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων προκάλεσε η διάθεση στην αγορά πακέτων ADSL, τα οποία δεν είχαν εγκριθεί προηγουμένως από την ΕΕΤΤ.

Η επιτροπή σημειώνει ότι ο ΟΤΕ είναι πάροχος με δεσπόζουσα θέση στην αγορά και υπόκειται σε έλεγχο τιμών. Πρόκειται για την πάγια διαμάχη των δύο πλευρών όπου ο ΟΤΕ υποστηρίζει ότι η μεγάλη καθυστέρηση με την οποία εγκρίνονται τα οικονομικά πακέτα από την επιτροπή δημιουργεί στον Οργανισμό σοβαρό πρόβλημα αφού δεν του επιτρέπει να είναι ανταγωνιστικός έναντι των εναλλακτικών παρόχων.

Πάντως, η ΕΕΤΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές στις αγορές που υπόκεινται σε ρύθμιση, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις το μερίδιο αγοράς του ΟΤΕ έχει υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 50% και δεν δικαιολογείται η παραμονή του σε ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v