Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αegean power:Φιλόδοξα σχέδια στην αγορά ενέργειας

Φιλόδοξα σχέδια για την περαιτέρω διείσδυση της στην ενεργειακή αγορά καταρτίζει η Aegean Power, που ανήκει κατά 50% στην Aegean Oil του Δημ. Μελισσανίδη (το υπόλοιπο 50% κατέχει ο Δημ. Μηλιώνης).

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Αegean power:Φιλόδοξα σχέδια στην αγορά ενέργειας
Φιλόδοξα σχέδια για την περαιτέρω διείσδυση της στην ενεργειακή αγορά καταρτίζει η Aegean Power, που ανήκει κατά 50% στην Aegean Oil του Δημ. Μελισσανίδη (το υπόλοιπο 50% κατέχει ο Δημ. Μηλιώνης).

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας, κατέχει μερίδιο 2,5% στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και σκοπεύει στο επόμενο εξάμηνο να εισέλθει και στην κατηγορία των οικιακών τιμολογίων, προχωρά τις διαδικασίες για την κατασκευή αιχμιακής μονάδας 150 MWe, σχεδιάζει την είσοδο της στην εμπορία φυσικού αερίου και προσβλέπει και σε επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Σήμερα η Aegean Power, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Βασ. Μηλιώνης στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 10 χρόνων του ομίλου της Aegean και το καλωσόρισμα του νέου μέλους της, διαθέτει 4000 πελάτες, στη μέση και χαμηλή τάση (εμπορικοί πελάτες και επαγγελματίες), που της δίνουν ένα μερίδιο της τάξης του 2,5%.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την πολιτική μάρκετινγκ στην κατηγορία αυτών των πελατών και την απόσπαση μεγαλύτερου μεριδίου η Aegean Power εφαρμόζει συνέργιες σε επίπεδο ομίλου, παρέχοντας εταιρική κάρτα καυσίμων, που πριμοδοτεί εκπτώσεις στην κατανάλωση ηλεκτρισμού. Παράλληλα, η εταιρία σκοπεύει να εισέλθει και στα οικιακά τιμολόγια σε ένα εξάμηνο, προσβλέποντας ότι τα συγκεκριμένα τιμολόγια θα πάρουν την άγουσα από τον Οκτώβριο, όπως υποστήριξε ο κ. Μηλιώνης.

Παρά το γεγονός ότι η Οριακή Τιμή του Συστήματος έχει αρχίσει να σκαρφαλώνει σε υψηλότερα επίπεδα, αυτό δεν επηρεάζει, όπως είπε ο κ. Μηλιώνης, τα περιθώρια κέρδους της εταιρίας, καθώς έχει διασφαλίσει hedging για τους επόμενους 10 μήνες, με παραδοχή τα 55 ευρώ για την ΟΤΣ. Μετά το διάστημα αυτό η Aegean Power εκτιμά ότι θα έχει εξασφαλίσει «φυσικό» hedging, με την αιχμιακή μονάδα που δρομολογεί και η οποία προβλέπεται να είναι έτοιμη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η εταιρία προσδοκά να αποκτήσει ένα ποσοστό 10-15% ως μερίδιο αγοράς, ενώ η ΔΕΗ, που έχει χάσει μέχρι στιγμής μερίδιο 2,5% στους εμπορικούς πελάτες, προβλέπεται να απολέσει ως το 2013 συνολικό μερίδιο 10%.

Η Aegean Power έχει εξασφαλίσει την άδεια παραγωγής για την αιχμιακή μονάδα και το επόμενο βήμα είναι η απόκτηση και της άδειας εγκατάστασης. Ο σταθμός αυτός θα κατασκευασθεί στην υπό ίδρυση ΒΙΠΕ του Δήμου Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, θα έχει τρεις αεριοστροβιλικές μονάδες General Electric, ισχύος 50 MWe, η κάθε μία, με καύσιμο φυσικό αέριο. Η μονάδα, για την προώθηση της οποίας υπάρχει κάλυψη και από το νόμο για τις ΑΠΕ, θα δρα υποστηρικτικά στη λειτουργία των ΑΠΕ.

Παράλληλα, η εταιρία έχει καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση για άδεια εμπορίας φυσικού αερίου, στοχεύοντας να φέρει φορτία LNG.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, η εταιρία διαθέτει άδειες για 6 MW και στόχος της είναι να φτάσει στα 30 MW, ενώ σχεδιάζει να επενδύσει σε ένα νέο προϊόν, τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, για τα οποία αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη από το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v