Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Υπέρ της αύξησης τιμολογίων ο Αρ. Ζερβός

Υπέρ της αύξησης των τιμολογίων και μάλιστα από φέτος τάσσεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρ. Ζερβός. Τι είπε για απελευθέρωση αγοράς, εξορθολογισμό τιμολογίων, business plan.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Υπέρ της αύξησης τιμολογίων ο Αρ. Ζερβός
Υπέρ της αύξησης των τιμολογίων και μάλιστα από φέτος τάσσεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι εξέφρασε την άποψη ότι η αύξηση των τιμολογίων θα υπαγορευθεί από το 2013 λόγω της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, που θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής.

Συνεπώς, κατά τον κ. Ζερβό, προκειμένου το 2013 η αύξηση των τιμολογίων να μην είναι εκρηκτική, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα σταδιακά. Υπό αυτές τις συνθήκες,  αύξηση 4% - 5% σε μέσα επίπεδα ανά έτος, σε τριετή ορίζοντα, θεωρείται το πιο εφικτό σενάριο από τον μάνατζερ της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα αυτό είναι πολιτικό, αν και ο κ. Ζερβός, εκφράζοντας, όπως είπε, προσωπικές απόψεις, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να πιέσει προς την απελευθέρωση των τιμολογίων με γρηγορότερους ρυθμούς. Επίσης, παρά το γεγονός πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ διαβεβαίωσε χθες στη συνάντηση με το κλιμάκιο του ΔΝΤ ότι δεν υπάρχει πρόθεση να μειωθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω του 51%, ο κ. Ζερβός δεν απέκλεισε ούτε αυτό το ενδεχόμενο, δεδομένου, όπως υποστήριξε, ότι αλλάζουν τα δεδομένα από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Η απελευθέρωση της αγοράς, που υπαγορεύεται τόσο από το β΄ όσο και από το γ΄ πακέτο της Ε.Ε., είναι το μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΗ, τόνισε ο κ. Ζερβός. "Είναι προφανές", είπε, "ότι θα μειωθεί το ποσοστό της τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι με ποιους όρους θα γίνει αυτό, κάτι το οποίο δεν έχει ξεκαθαριστεί".

Η ΔΕΗ επιμένει ότι υφίσταται στρέβλωση στα τιμολόγια "που έρχεται από άλλη εποχή", καθώς υπάρχουν σήμερα 32 τύποι τιμολογίων, με σταυροειδείς επιδοτήσεις, τις οποίες δεν μπορεί να διατηρήσει η Επιχείρηση.

Για τον λόγο αυτόν έχει υποβάλει πρόταση στη ΡΑΕ για εξορθολογισμό των τιμολογίων, ενώ, λόγω της δυναμικής εισόδου στη λιανική αγορά ιδιωτών προμηθευτών, που παίρνουν πελάτες-"φιλέτα" της Επιχείρησης, έχει κατατεθεί και πρόταση για τη δημιουργία ειδικού ταμείου, εν είδει "κουμπαρά", προκειμένου οι επιδοτήσεις να καλύπτονται από όλους τους προμηθευτές.

Για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων προτείνεται τριετία προσαρμογής, με μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια και αυξήσεις σε κάποιες κατηγορίες επιδοτούμενων. Ωστόσο, η ΡΑΕ δεν συμφωνεί με τη δημιουργία του "κουμπαρά", επειδή υπάρχει νομικό ζήτημα και αντί αυτού συζητά το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν ΥΚΩ ορισμένα επιδοτούμενα τιμολόγια. Αυτό βέβαια προϋποθέτει, κατ' αρχάς, τη συναίνεση της ελληνικής πολιτείας και τον ορισμό των ευπαθών ομάδων καθώς και την τελική έγκριση της Ε.Ε.

Πάντως, ο κ. Ζερβός αναγνώρισε ότι η απελευθέρωση των τιμολογίων πρέπει να γίνει υπό όρους, γιατί η ηλεκτρική ενέργεια, όπως είπε, δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν. Επισήμανε βέβαια την ανάγκη ότι θα πρέπει πλέον να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και υπό αυτήν την έννοια η αύξησή τους από το 2013, οπότε η ΔΕΗ θα κληθεί να πληρώνει πολύ μεγαλύτερα ποσά για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων, θα είναι μονόδρομος, αν δεν θέλει να είναι ζημιογόνα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι η επικαιροποίησή του θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε ενάμιση μήνα. Το μεγάλο ζήτημα που τίθεται πλέον, λόγω των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων που θα περιλαμβάνει. Για τον λόγο αυτόν έχουν τεθεί όλες στο μικροσκόπιο. Υπό αναθεώρηση είναι οι συνεργασίες με τη Χαλυβουργική αλλά και με την RWE στην Αλβανία, ενώ ερώτημα παραμένει αν οι δύο αρχικά προτεινόμενες λιθανθρακικές μονάδες θα αντικατασταθούν με κάποιες άλλες ή θα εγκαταλειφθούν.

Προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων της, η ΔΕΗ αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική συνεργασιών με τρίτους, αλλά μόνο για μονάδες φυσικού αερίου και ΑΠΕ. Αντίθετα, οι επενδύσεις για νέες λιγνιτικές μονάδες θα γίνουν αποκλειστικά από τη ΔΕΗ, όπως άλλωστε ζητά μετ’ επιτάσεως και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. "Έχουμε μια τεχνογνωσία που δεν θέλουμε να τη μοιραστούμε. Δεν θέλουμε να μοιραστούμε το πλεονέκτημά μας", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v