Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντική συρρίκνωση στα κέρδη της Alpha Bank

Μείωση της τάξης του 65% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη προ φόρων της Alpha Bank το α’ τρίμηνο του 2001, τα οποία ανήλθαν στα 32,3 εκατ. ευρώ έναντι 92,9 εκατ. ευρώ πέρσι. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα 23,1 εκατ. ευρώ (υποχώρηση 63%).

Σημαντική συρρίκνωση  στα κέρδη της Alpha Bank
Μείωση της τάξης του 65% σημείωσαν τα προ φόρων κέρδη της Alpha Bank το α’ τρίμηνο του 2002, καθώς ανήλθαν σε σε 32,3 εκατ. ευρώ έναντι 92,9 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ μείωση 63% σημείωσαν και τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, που ανήλθαν σε 23,1 εκατ. ευρώ, έναντι 62,6 εκατ. ευρώ.

Η πτώση των αποτελεσμάτων, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, αντανακλά αφενός την συνεχιζόμενη αρνητική συγκυρία στις κεφαλαιαγορές και αφετέρου την υψηλή περυσινή βάση με την οποία συγκρίνονται. Πέρυσι στο Α’ τρίμηνο, τα κέρδη της Τραπέζης ήταν αυξημένα κατά 50% λόγω υψηλών αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις και σημαντικής αυξήσεως του καθαρού εσόδου τόκων.

Συγκεκριμένα, στα μειωμένα αποτελέσματα, όπως επισημαίνεται, συνετέλεσε κατά κύριο λόγο η απουσία των θετικών αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις (€ 41 εκατ.) που είχαν πραγματοποιηθεί κατά το Α’ τρίμηνο του 2001, κυρίως λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας που επικρατούσε τότε στις αγορές ομολόγων.

Επίσης, εφέτος, παρατηρείται μια σταθεροποίηση του καθαρού εσόδου τόκων που, ως ποσοστό του μέσου ενεργητικού, διαμορφώνεται σε 2.3%. Το έσοδο αυτό αποτελεί πλέον σημαντική συνιστώσα της κερδοφορίας του Ομίλου, ενώ η συμβολή του αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον λαμβάνοντας υπόψη την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Τραπέζης στους τομείς της λιανικής τραπεζικής. Ήδη, η αύξηση σε ετήσια βάση στο τέλος Μαρτίου 2002 των στεγαστικών δανείων υπερβαίνει το 115% και των καταναλωτικών δανείων το 55%.

Με στόχο τη διαφύλαξη της κερδοφορίας, η Τράπεζα, όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο τύπου, δίνει προτεραιότητα στην συγκράτηση των δαπανών. Ειδικότερα, τα λειτουργικά έξοδα σημείωσαν μείωση με τις αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού να εμφανίζουν πτώση κατά 10% περίπου, παρά το έκτακτο αυξημένο κόστος προσωπικού κατά το Α’ δίμηνο του 2002, λόγω της εισαγωγής του Ευρώ.

Στην παρούσα συγκυρία, η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε οργανωτικές προσαρμογές, έτσι ώστε να εξασφαλίσει μειωμένο κόστος λειτουργίας και να βελτιώσει τα αποτελέσματα από τομείς υψηλής κερδοφορίας που είναι επαναλαμβανόμενα και έχουν διάρκεια, καταλήγει η ανακοίνωση της Alpha Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v