Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: «Φρένο» στις απώλειες πελατών στο ADSL

Στην προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης του έναντι του πολύ σκληρού ανταγωνισμού, που τον έχει υποχρεώσει σε μεγάλες απώλειες μεριδίου αγοράς εντάσσεται η αναβάθμιση των ταχυτήτων adsl στην οποία προχωρά ο ΟΤΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: «Φρένο» στις απώλειες πελατών στο ADSL
Στην προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης του έναντι του πολύ σκληρού ανταγωνισμού, που τον έχει υποχρεώσει σε μεγάλες απώλειες μεριδίου αγοράς εντάσσεται η αναβάθμιση των ταχυτήτων adsl στην οποία προχωρά ο ΟΤΕ μετά την λήψη της σχετικής έγκρισης από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων, που έκρινε σύννομη την εν λόγω αναβάθμιση.

Στο εξής ο ΟΤΕ θα προσφέρει στους πελάτες του την δυνατότητα να επιλέξουν σύνδεση adsl ανάμεσα σε δύο ταχύτητες στα 2 Mbps/ 512 Κbps και 24 Mbps/1 Mbps. Παράλληλα με την αναβάθμιση των ταχυτήτων ο ΟΤΕ επιχειρεί να γίνει περισσότερος και σε επίπεδο τιμής προσφέροντας στους πελάτες του φθηνότερη κατά 5,5 ευρώ το μήνα την ταχύτητα των 24Mbps στα 22,88 ευρώ το μήνα, ποσό που έως τώρα ίσχυε για την ταχύτητα των 8 Μbps.

Στόχος της κίνησης αυτής του ΟΤΕ είναι να συγκρατήσει τις σημαντικές απώλειες συνδρομητών που καταγράφει και στις ευρυζωνικές συνδέσεις. Οι απώλειες αυτές έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα στο τέλος του 2009 το μερίδιο του Οργανισμού στην αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων να εκτιμάται ότι έχει διαμορφωθεί κοντά στο επίπεδο του 50%.

Η αθρόα φυγή συνδρομητών προς τους εναλλακτικούς παρόχους, οι οποίοι δεν υπόκειται στην ρύθμιση και άρα έχουν την δυνατότητα να κινούνται περισσότερο ευέλικτα σε ότι αφορά την διαμόρφωση των τιμολογίων τους, έχει εδώ και αρκετό καιρό θορυβήσει τον ΟΤΕ.

Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή «συνηγορεί» και η οικονομική κρίση η οποία το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει τους καταναλωτές να είναι πολύ περισσότερο προσεκτικοί στην καταναλωτική συμπεριφορά τους αναζητώντας τον καλύτερο συνδυασμό ποιότητας και τιμής για τις βασικές υπηρεσίες φωνής και δεδομένων.

Ενδεικτικό είναι ότι την προηγούμενη χρονιά οι απελευθερωμένες γραμμές (LLU) πλησίαζαν το ένα εκατομμύριο ενώ για τρέχον έτος αναμένεται ότι τον δρόμο από το ΟΤΕ προς τους εναλλακτικούς παρόχους θα ακολουθήσουν περί τις 270.000 γραμμές, αριθμός σαφώς μειωμένος έναντι των απωλειών που είχε ο ΟΤΕ την προηγούμενη διετία, ωστόσο οι απώλειες αυτές συνεχίζουν να είναι υπολογίσιμες και ο Οργανισμός αναζητεί τρόπους για τον περιορισμό τους.

Το γεγονός λοιπόν ότι ο ΟΤΕ υποχρεώνεται ουσιαστικά από τον ρυθμιστή να είναι διαθέτει τα προϊόντα του σε ακριβότερες τιμές έχει ως συνέπεια να είναι λιγότερο ανταγωνιστικός.

Χαρακτηριστικά σήμερα ο ΟΤΕ σήμερα διαθέτει στην αγορά σύνδεση adsl στην τιμή των 44,64 ευρώ η οποία περιλαμβάνει απεριόριστη πρόσβαση στο διαδίκτυο και απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις.

Την ίδια ώρα το πακέτο 2play με τα ίδια χαρακτηριστικά στον ανταγωνισμό προσφέρεται σε τιμές που είναι ακόμη και δέκα ευρώ φθηνότερες και άρα σαφώς ανταγωνιστικότερες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v