Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Προς νέα στρατηγική - Τι λέει για μετοχή

Έμφαση στην αγορά των εμπορικών κέντρων, με σχεδιαζόμενες τοποθετήσεις κυρίως σε Σερβία και Τουρκία, προτίθεται να δώσει η Lamda Development.

Lamda: Προς νέα στρατηγική - Τι λέει για μετοχή
Έμφαση στην αγορά των εμπορικών κέντρων, με σχεδιαζόμενες τοποθετήσεις κυρίως σε Σερβία και Τουρκία, προτίθεται να δώσει η Lamda Development, η οποία αντίθετα προτίθεται να ρευστοποιήσει κάποια από τα ακίνητά της σε Βουλγαρία και Ρουμανία, που είχαν αγοραστεί με στόχο την δημιουργία γραφείων, αποθηκών και άλλων εκμεταλλεύσεων. Ειδικότερα για τη Σερβία, σχεδιάζεται και η ανάπτυξη 500 κατοικιών σε σημείο «φιλέτο» του Βελιγραδίου.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα, δεν σχεδιάζεται άμεσα κάποια τοποθέτηση, πλην όμως, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, «θα βγουν κάποια στιγμή ορισμένα έτοιμα ακίνητα σε πολύ συμφέρουσες αποτιμήσεις και τότε θα επενδύσουμε».

Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής της Lamda Development, όπως τις ανέπτυξε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Οδυσσέας Αθανασίου κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κατάσταση της αγοράς:

• Προέβλεψε ότι θα υπάρξει πίεση στην αγορά των γραφείων, ωστόσο επισήμανε ότι η έκθεση της εισηγμένης στο συγκεκριμένο τομέα είναι περιορισμένη.

• Παραδέχτηκε τις πιέσεις που ασκούνται στα ενοίκια, πλην όμως υποστήριξε ότι τα ενοίκια των καλών εμπορικών κέντρων μπορούν να συμπεριφερθούν πολύ καλύτερα από το μέσο όρο της αγοράς.

• Επισήμανε το υψηλό discount της μετοχής, υποστηρίζοντας επίσης ότι οι λογιστικές αποτιμήσεις των ακινήτων της Lamda Development είναι συντηρητικές.

• Γενικότερα, δεν παραγνώρισε την κρίση στην αγορά, πλην όμως στάθηκε στη μέχρι σήμερα πολύ αμυντική στάση των εμπορικών κέντρων, πιστεύοντας ωστόσο ότι μια πιο καθαρή εικόνα να προκύψει γύρω στον Ιούνιο.

Γερή άμυνα από τα εμπορικά κέντρα
Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε στη διοίκηση της εταιρείας η μέχρι τώρα πορεία των τριών εμπορικών κέντρων της εταιρείας κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Περά το γεγονός ότι η συνολικότερη αγορά εμφανίζει αξιοσημείωτη κάμψη, οι πωλήσεις των καταστημάτων στο The Mall ανέβηκε 3,5%, στο Golden Hall 2,3% και στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης 1,5%.

Ακόμη και αν αφαιρεθεί η επίδραση του γεγονότος ότι φέτος, το πρώτο τρίμηνο ενισχύθηκε από τις πασχαλινές αγορές, σε επίπεδο πρώτου διμήνου το The Mall και το Mediterranean Cosmos υποχώρησαν κατά 1%, ενώ το Golden Hall σημείωσε άνοδο.

Παρόλα αυτά, ο κ. Αθανασίου τήρησε επιφυλακτική στάση για το μέλλον, υποστηρίζοντας ότι καλύτερη εικόνα θα έχουμε γύρω στον προσεχή Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Lamda Development θα προχωρήσει σε προωθητικές ενέργειες προκειμένου να τονώσει περισσότερο την επισκεψιμότητα, ενώ θα υπάρξουν και προγράμματα συνδυασμένης προβολής με τους καταστηματάρχες.

Ο κ. Αθανασίου επίσης αναφέρθηκε στη μεγάλη λίστα αναμονής ενοικιαστών που υπάρχει στο «The Mall», καθώς και για την άνεση με την οποία αντικαταστάθηκαν κάποιοι ένοικοι που θέλησαν να αποχωρήσουν από το Golden Hall, τονίζοντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα των εμπορικών κέντρων: «Το ενοίκιο είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με ένα κατάστημα εκτός εμπορικού κέντρου, δεν πληρώνεται αέρας και σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, προχωρούμε σε προωθητικές ενέργειες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση για τη συνεργασία με την HSBC στο The Mall απάντησε ότι είναι άριστη και ότι ένα νέο fund του ξένου Ομίλου έχει κάνει κρούσει για άλλες ενδεχόμενες κοινές επενδύσεις εκτός Ελλάδας.

Το discount, η μετοχή και οι αποτιμήσεις
Με βάση τα αποτελέσματα του 2009, το NAV (καθαρή αξία του ενεργητικού) ανά μετοχή κυμαίνεται γύρω στα 12 ευρώ, με αποτέλεσμα η τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ να διαπραγματεύεται με πολύ μεγάλο discount.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Development, οι λογιστικές αποτιμήσεις των ακινήτων της είναι συντηρητικές και αν χρειαζόταν κάποιος να ρευστοποιήσει, θα έπαιρνε τουλάχιστον την αξία με την οποία είναι αποτιμημένα στις λογιστικές καταστάσεις: «Βλέπουμε πιο πολύ upside, παρά downside risk στα ακίνητά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της 31ης/12/2009, τα τρία εμπορικά κέντρα έχουν αποτιμηθεί με μέσο yield 7,3%, τα εμπορικά γραφεία με yield 7,5%, η Μαρίνα Φλοίσβου στη λογιστική της αξία, κ.λπ.

Σύμφωνα επίσης με τη διοίκηση της Lamda Development σχεδιάζονται κινήσεις οι οποίες θα αποβλέπουν στην αύξηση των επαναλαμβανόμενων λειτουργικών κερδών (θα κυμανθούν φέτος γύρω στα περυσινά επίπεδα), καθώς επίσης ότι στια προθέσεις για το ορατό μέλλον είναι η μη διανομή μερίσματος, αλλά η τοποθέτηση των κερδών σε υποσχόμενες επενδύσεις.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v