Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο και πάλι η εθελούσια του ΟΤΕ

Επιπλέον ποσό 340 εκατ. θα διεκδικήσει το υπουργείο Εργασίας από τον ΟΤΕ για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων, τονίζοντας ότι το κόστος εθελούσιας εξόδου 2005 ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με τα ποσά που κατέβαλε ο ΟΤΕ.

Στο μικροσκόπιο και πάλι η εθελούσια του ΟΤΕ
Επιπλέον ποσό περίπου 340 εκατομμυρίων ευρώ σκοπεύει να διεκδικήσει το υπουργείο Εργασίας από τον ΟΤΕ για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων, υποστηρίζοντας ότι το κόστος της εθελούσιας εξόδου του 2005 ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τα ποσά που ο ΟΤΕ κατέβαλε τότε στα ταμεία.

Ειδικότερα, στην κοινή υπουργική απόφαση με την οποία δίνεται η έγκριση για τη συνταξιοδότηση των τελευταίων 700 εργαζομένων που υπολείπονταν προκειμένου να ολοκληρωθεί η εθελούσια έξοδος του 2005, ζητείται η διενέργεια νέας αναλογιστικής μελέτης η οποία θα καταγράψει με ακρίβεια τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε για τα ασφαλιστικά ταμεία το μεγάλο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Όπως αναφέρεται στην κοινή υπουργική απόφαση, η αναλογιστική μελέτη θα πρέπει να εκπονηθεί έως το τέλος το καλοκαιριού από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενώ η απόφαση που θα βγει θα είναι άμεσα εκτελεστή αφού, όπως αναφέρεται, το όποιο επιπλέον κόστος που θα προκύψει από την αναλογιστική μελέτη θα πρέπει να καταβληθεί από τον ΟΤΕ ως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του ΟΤΕ τηρείται στάση αναμονής έναντι των επιπλέον διεκδικήσεων που έχει εγείρει, ήδη από τις αρχές του έτους, ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος διεκδικώντας επιπλέον ποσά για την εθελούσια έξοδο του 2005, ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προσφυγής του Οργανισμού στη Δικαιοσύνη προκειμένου να τηρηθούν οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου γίνεται λόγος για μη τήρηση της αρχικής συμφωνίας που είχε υπογράψει ο ΟΤΕ με το Δημόσιο για την εθελούσια έξοδο, αφού λίγες μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας περίπου 3.000 υπάλληλοι πήραν προαγωγή σε ανώτερη βαθμίδα, από την οποία και συνταξιοδοτήθηκαν, με αποτέλεσμα το τελικό κόστος να είναι αισθητά υψηλότερο έναντι αυτού που είχε συμφωνηθεί με το Δημόσιο.

Από την πλευρά του ΟΤΕ υποστηρίζεται ότι η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου να είναι πράγματι ελκυστικό και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των εργαζομένων, όπως και έγινε αφού σε αυτό συμμετείχαν περίπου 4.850 εργαζόμενοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v