Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: "Φέσι" 252 εκ. από ιδιώτες, ΟΤΑ & Δημόσιο

Μεγαλώνει αντί να μειώνεται, όπως τουλάχιστον υπόσχονται κατά καιρούς οι διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ, το "φέσι" ιδιωτών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και του ίδιου του Δημοσίου προς την εισηγμένη.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΕΥΔΑΠ: Φέσι 252 εκ. από ιδιώτες, ΟΤΑ & Δημόσιο
Μεγαλώνει αντί να μειώνεται, όπως τουλάχιστον υπόσχονται κατά καιρούς οι διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ, το "φέσι" ιδιωτών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και του ίδιου του Δημοσίου προς την εισηγμένη.

Αντίθετα με τις εξαγγελίες της προηγούμενης διοίκησης υπό τους κ. Κωνσταντίνο Κωστούλα και Αντώνη Βαρθολομαίου, περί είσπραξης ενός μεγάλου μέρους των οφειλομένων, το ποσό που χρωστούσαν στα τέλη του 2009 οι πελάτες της ΕΥΔΑΠ κάθε άλλο παρά μικρότερο ήταν σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2008.

Πιο συγκεκριμένα, οι οφειλές προς την εισηγμένη εταιρία παροχής υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης στο λεκανοπέδιο της Αττικής αυξήθηκαν πέρυσι κατά 5% και ανήλθαν στα 252 εκατ. ευρώ έναντι 240,1 εκατ. ευρώ το 2008 και 219,9 εκατ. ευρώ το 2007.

Μάλιστα, τα 170,2 εκατ. ευρώ από το συνολικό οφειλόμενο ποσό αφορούν σε χρέη που έχουν προς την ΕΥΔΑΠ δήμοι, κοινότητες, ΔΕΚΟ και το ελληνικό δημόσιο. Οι οφειλές του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την κατανάλωση νερού παρουσίασαν πέρυσι αύξηση 2,3% σε σχέση με το 2008 (166,4 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι προ διετίας η τότε διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είχε συνάψει συμφωνία με την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής για τη ρύθμιση των χρεών των ΟΤΑ που υδροδοτούνται μέσω του δικτύου της εισηγμένης. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά, το πρόβλημα δεν φαίνεται να έχει εξαλειφθεί.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι το ελληνικό δημόσιο -το οποίο συμμετέχει με 61% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ- χρωστά επιπλέον 250 εκατ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων που έπρεπε να είχε διαθέσει στην εταιρία ύδρευσης - αποχέτευσης για έργα και επενδύσεις που πραγματοποίησε την περίοδο 2000 - 2008.

Υπογραμμίζεται ότι η απαίτηση αυτή, αν είχε εγγραφεί από την εισηγμένη, θα βελτίωνε τα αποτελέσματά της κατά περίπου 5,2 εκατ. ευρώ.

Εκτός, όμως, από τις οφειλές του Δημοσίου και των ΟΤΑ, αυξημένο εμφανίζεται και το ποσό που χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ οι ιδιώτες καταναλωτές - πελάτες. Η ποσοστιαία μεταβολή των οφειλών αυτών κατά τη διάρκεια του 2009 άγγιξε το 11%, με αποτέλεσμα το χρωστούμενο ποσό να φτάνει πλέον τα 81,7 εκατ. ευρώ έναντι 73,68 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2008.

Νέες επενδύσεις

Πάντως, παρά την αδυναμία να συγκεντρώσει τα χρήματα που της οφείλουν, η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει την προώθηση του επενδυτικού της προγράμματος. Έτσι, πέρυσι υλοποίησε επενδύσεις συνολικής αξίας 47,7 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και η επέκταση του δικτύου της μέσω της εξαγοράς και ενσωμάτωσης τοπικών δικτύων ύδρευσης.

Το πρόγραμμα γεωγραφικής επέκτασης των δραστηριοτήτων της θα συνεχιστεί και φέτος. Ήδη, έχει δρομολογήσει την παραλαβή και ενσωμάτωση των δικτύων ύδρευσης των δήμων Μεγάρων, Κερατέας, Βάρης, Καλυβίων, Αγίου Στεφάνου, Μαρκόπουλου αλλά και των κοινοτήτων Κρυονερίου και Άνοιξης.

Επιπλέον, εντός του 2010 αναμένεται η έκδοση της άδειας λειτουργίας υδροηλεκτρικού σταθμού 630 KW στη Μάνδρα, ενώ στο στάδιο της κατασκευής βρίσκεται ο νέος υδροηλεκτρικός σταθμός με ισχύ 820 KW που αναπτύσσει η εισηγμένη στον Εύηνο.

Η ΕΥΔΑΠ αναμένει επίσης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010 την έκδοση άδειας παραγωγής για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1,97 MW στις εγκαταστάσεις της στις Αχαρνές.


[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v