Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υγεία: Αντοχές έναντι της κρίσης

Αντοχές έναντι της κρίσης, που πλήττει την ελληνική οικονομία, επιδεικνύει τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς ο όμιλος Υγεία. Πώς πάνε οι πωλήσεις στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις στις θυγατρικές.

Υγεία: Αντοχές έναντι της κρίσης
Αντοχές έναντι της κρίσης, που πλήττει την ελληνική οικονομία, επιδεικνύει τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς ο όμιλος Υγεία, η διοίκηση του οποίου παραμένει ωστόσο συγκρατημένη στις εκτιμήσεις της, θέτοντας ως προτεραιότητες τη μείωση στα ελαστικά κόστη, τον περιορισμό των επενδύσεων και την επιπλέον μείωση του δανεισμού.

Στους πρώτους δύο μήνες της νέας χρονιάς η μητρική του ομίλου, Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Υγεία, εμφανίζει αύξηση εξωτερικών περιστατικών και σταθερή κίνηση στους εσωτερικούς ασθενείς, διατηρώντας υψηλά επίπεδα πληρότητας. Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι το Υγεία θα κινηθεί και φέτος καλύτερα από την υπόλοιπη αγορά κερδίζοντας μερίδιο.

Ο υποόμιλος Μητέρα υπολογίζεται ότι θα εμφανίσει μείωση πωλήσεων φέτος της τάξης του 5% - 10% λόγω κυρίως των αλλαγών που επήλθαν στην τιμολογιακή του πολιτική (ολοκληρωμένα πακέτα προγεννητικού ελέγχου και τοκετού) και τροποποιούν τη σύνθεση αξίας πωλήσεων υπέρ των εξωτερικών περιστατικών που αυξάνονται σε σχέση με πέρυσι.

Για το Λητώ ο όμιλος Υγεία εξετάζει κινήσεις που θα ενισχύσουν την εικόνα του ως υψηλής ποιότητας μαιευτική κλινική, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέους τομείς δραστηριοτήτων.

Ο όμιλος προτίθεται να περιορίσει φέτος τις επενδύσεις τους πλην αυτών που αφορούν σε ιατρικό εξοπλισμό, εκπαίδευση προσωπικού και αναγκαίες προσλήψεις. Η ολοκλήρωση της επένδυσης κατασκευής του Hygeia Tirana και οι συνεργασίες που προωθούνται στον τουρκικό όμιλο Genesis (Safak) θα επιτρέψουν τη μείωση των επενδύσεων στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα τρέχουν ήδη επενδύσεις για την αναμόρφωση ιατρικών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων στο Υγεία και στο Μητέρα.

Ο περιορισμός των επενδύσεων και η μείωση στα ελαστικά έξοδα αναμένεται να ενισχύσουν τις ελεύθερες ταμειακές ροές, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση του δανεισμού, τα EBITDA όμως θα δεχτούν πίεση από την έναρξη λειτουργίας του Hygeia Tirana και μικρότερη από τις άλλες θυγατρικές του εξωτερικού.

Στον τομέα της εμπορίας φαρμάκων και αναλώσιμων ειδών η Y-Logimed αναμένει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη νέα λίστα φαρμάκων, ενώ επεκτείνεται και στην αντιπροσώπευση μεγάλων ξένων εταιριών αναλωσίμων (Smith Medical), αναλαμβάνοντας όμως μόνο την υποχρέωση να πουλά στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια cash flow λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές του Δημοσίου.

Αυτές οι καθυστερήσεις επηρέασαν ήδη τις απαιτήσεις του ομίλου οι οποίες αυξήθηκαν το 2009 κατά 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2008, φθάνοντας στα 57 εκατ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του ομίλου αυξήθηκαν στα 12,5 εκατ. ευρώ από 7,8 εκατ. ευρώ το 2008, με τη μητρική να εμφανίζει χαμηλότερο ρυθμό αύξησης (μόλις 2,6 εκατ. ευρώ).

Στον αντίποδα, η έναρξη λειτουργία του νέου νοσοκομείου Τιράνων θα έχει αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα του ομίλου, ενώ οι καρποί της αναδιάρθρωσης του ομίλου Safak στην Τουρκία θα αρχίσουν να γίνονται ορατοί στις οικονομικές επιδόσεις του από το β΄ εξάμηνο της χρήσης.

Αύξηση EBITDA σε Υγεία και Μητέρα το 2009

Το Υγεία και το Μητέρα αύξησαν πέρυσι τις πωλήσεις τους στα 141,4 εκατ. ευρώ: άνοδος κατά 6,6% σε σχέση με το 2008 το πρώτο και το δεύτερο 8,3%, στα 94,6 εκατ. ευρώ. 

Η μητρική βελτίωσε τα μικτά της κέρδη κατά 12,3% (26 εκατ. ευρώ) και το σχετικό περιθώριο κατά 93 μονάδες βάσης. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 9,5% και ανήλθαν σε 24,9 εκατ. ευρώ, με το σχετικό περιθώριο να βελτιώνεται κατά 47 μονάδες βάσης στο 17,6%.

Τα EBITDA του Μητέρα ανήλθαν στα 21,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,4%, ενώ τα αντίστοιχα του Λητώ μειώθηκαν σε ποσοστό 4,9% διαμορφούμενα στα 4,5 εκατ. ευρώ. Το σχετικό περιθώριο του Μητέρα διαμορφώθηκε στο 22,45%, μειωμένο κατά 128 μ.β. και στο Λητώ στο 18,2%, μειωμένο κατά 124 μ.β.

Η μείωση περιθωρίου στις μαιευτικές κλινικές του ομίλου στην Ελλάδα σχετίζεται με δαπάνες προσωπικού, μηχανογράφησης καθώς και με έναρξη συμβολαίων Mal Practice (ασφάλισης έναντι κινδύνου ιατρικού λάθους).

Τα κέρδη προ φόρων του Υγεία αυξήθηκαν κατά 70% στα 18,3 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη του Μητέρα ανήλθαν στα 17 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 1,9% και του Λητώ στα 3,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 1,1%.

Τα κέρδη μετά φόρων του Υγεία διαμορφώθηκαν στα 13,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 17,2% σε σχέση με το 2008, ενώ του Μητέρα ανήλθαν στα 10,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 19,2% και του Λητώ στα 2,2 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 15,2%.

Τουρκία, προβλέψεις και έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις μείωσαν τα κέρδη

Τα αυξημένα κόστη αναδιοργάνωσης του υποομίλου Genesis (Safak) και η αυξημένη πολιτική προβλέψεων πίεσαν τα EBITDA σε επίπεδο ομίλου, με αποτέλεσμα, παρά την αύξηση των πωλήσεων κατά 25,4% (353,4 εκατ. ευρώ έναντι 281,8 εκατ. ευρώ το 2008), να παραμείνουν σταθερά στα 49,6 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του ομίλου αυξήθηκαν κατά 11,7% στα 17,4 εκατ. ευρώ. Η έκτακτη εισφορά αθροιστικού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, οι διαφορές φορολογικού ελέγχου για το Υγεία και το Μητέρα 1,5 εκατ. ευρώ και η αυξημένη φορολογία του Υγεία κατά 2,1 εκατ. ευρώ είχαν ως αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη του ομίλου να διαμορφωθούν στα 8,9 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 57,5%.

Ο καθαρός δανεισμός του ανήλθε στο τέλος του 2009 στα 162,9 εκατ. ευρώ και ο δείκτης καθαρός δανεισμός/EBITDA διαμορφώθηκε στο 3,29. Ο καθαρός δανεισμός της εταιρίας μειώθηκ στα 86,3 εκατ. ευρώ.

Τέλος η Y-Logimed στις 11 Ιανουαρίου προχώρησε στην εξαγορά του υπόλοιπου 30% της BIO- CHEC έναντι 450 χιλ. ευρώ και κατέχει πλέον το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v