Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΑΙΚ: Πιθάρι των Δαναΐδων η αναδιάρθρωση δανείων

Πιθάρι των Δαναΐδων αποδεικνύεται για τη Μαΐλλης η ζητούμενη αναδιάρθρωση των τραπεζικών της υποχρεώσεων, καθώς συνεχίζει να επιβαρύνεται με υψηλά κόστη αναδιοργάνωσης και να βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής τόκων.

ΜΑΙΚ: Πιθάρι των Δαναΐδων η αναδιάρθρωση δανείων
Πιθάρι των Δαναΐδων αποδεικνύεται για τον όμιλο Μ.Ι. Μαΐλλης η ζητούμενη εδώ και μία διετία αναδιάρθρωση των τραπεζικών του υποχρεώσεων, καθώς συνεχίζει να επιβαρύνεται με υψηλά κόστη αναδιοργάνωσης και να βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής τόκων.

Ο όμιλος έκλεισε την περυσινή χρονιά με ζημίες-ρεκόρ 57,5 εκατ. ευρώ και ζημίες 16,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA λόγω νέων προβλέψεων για υποτίμηση αποθεμάτων και ανταλλακτικών και νέων εξόδων αναδιάρθρωσης συνολικού ύψους 10,8 εκατ. ευρώ αλλά και της σοβαρής μείωσης στο μικτό περιθώριο κέρδους κατά τους πρώτους μήνες του 2009.

Αποτέλεσμα να συνεχίζει να μην πληροί όρους των δανειακών συμβάσεων, να μην εξυπηρετεί ούτε τους τόκους των δανείων και βεβαίως ο ορκωτός να υπογράφει τον ισολογισμό με θέμα έμφασης.

Η προ διετίας επιλογή της διοίκησης να σπάσει η εταιρία κάποιους από τους όρους κάλυψης των δανείων ενέτεινε τα προβλήματά της, καθώς από τότε μέχρι σήμερα η Μαΐλλης έχει πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια σε μελέτες αναδιάρθρωσης και up front fees στις τράπεζες, φτάνοντας να μείνει χωρίς κεφάλαιο κίνησης.

Το 2009, η κάθετη μείωση στη ζήτηση και το ξεστοκάρισμα στο οποίο επιδόθηκαν οι βιομηχανίες παγκοσμίως πίεσαν επιπλέον τα αποτελέσματα της Μαΐλλης. Ο όμιλος βρέθηκε με αποθέματα αγορασμένα σε υψηλά επίπεδα τιμών, με τη ζήτηση να μειώνεται και τα σταθερά κόστη να αυξάνονται.

Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει σοβαρή πίεση στο μικτό περιθώριο κέρδους, ενώ το ξεστοκάρισμα κράτησε ως και τον Μάρτιο, με τον όμιλο να χάνει περί τους 4.000 πελάτες. Κατά το σύνολο της χρήσης το μικτό περιθώριο μειώθηκε 3,3% σε σχέση με το 2008.

Οι δαπάνες αναδιάρθρωσης πέρυσι ανήλθαν στα 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ επιβαρύνθηκε και από λοιπά έκτακτα έξοδα 500 χιλ. ευρώ.

Χωρίς τέλος και οι προβλέψεις για τον όμιλο. Εντός του 2009 σχηματίστηκε επιπλέον πρόβλεψη 2,1 εκατ. ευρώ για απομείωση αξίας ανταλλακτικών και άλλους λόγους, ενώ χρησιμοποιήθηκε και πρόβλεψη 3,6 εκατ. ευρώ που είχε σχηματιστεί το 2008 για προσαρμογή αξίας αποθεμάτων της μητρικής και της Straptech. Επιπλέον σχηματίστηκε πρόβλεψη 2,7 εκατ. ευρώ για έξοδα αναδιοργάνωσης.

Ο όμιλος εμφάνισε ζημίες 16,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ενώ αν εξαιρεθούν οι έκτακτες δαπάνες οι ζημίες σε επίπεδο EBITDA ανήλθαν στα 5,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 15,3 εκατ. ευρώ το 2008.

Επιπλέον, σε μια εντελώς "καμένη" χρονιά η Μαΐλλης διέγραψε και υπεραξία θυγατρικής ύψους 11,5 εκατ. ευρώ επιβαρύνοντας ισόποσα τα αποτελέσματα της χρήσης.

Με ζημίες σε επίπεδο EBITDA το 2009 η εταιρία συνεχίζει να μην πληροί κάποιους από τους όρους κάλυψης των δανειακών της συμβάσεων, ενώ υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2009 έχει αναστείλει τις πληρωμές τόκων και χρηματοδοτικών μισθώσεων στις BNP, Εθνική, Alpha, Eurobank, RBS, Εμπορική Τράπεζα καθώς και στους ομολογιούχους της. Τόκοι που βεβαίως λογιστικοποιούνται, ενώ ο όμιλος χρεώνεται και με τόκους υπερημερίας.

Οι συζητήσεις με τους πιστωτές λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα πήραν νέα παράταση και η διοίκηση της Μαΐλλης εκτιμά ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα και θα υπάρξει συμφωνία.

--- Κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Μαΐλλης, οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες και τους ομολογιούχους έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία και οι δύο πλευρές είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας, η οποία θα προβλέπει κεφαλαιοποίηση μέρους των δανείων, αναδιάρθρωση των υπόλοιπων δανείων με περίοδο χάριτος ως προς την έναρξη αποπληρωμής τους και χορήγηση νέου κεφαλαίου κίνησης.

Η συμφωνία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της διοίκησης της εταιρίας, θα προβλέπει κεφαλαιοποίηση μέρους του δανεισμού, διευθέτηση του εναπομείναντος δανεισμού σε προσυμφωνημένο διάστημα βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου που έχει εκπονηθεί και χορήγηση κεφαλαίου κίνησης.

Σημειώνεται ότι έχει ανατεθεί στην Ernst&Young μελέτη περαιτέρω αναδιοργάνωσης του ομίλου με στόχο την επιπλέον μείωση του κόστους. Για τη νέα αναδιοργάνωση η Μαΐλλης έχει ήδη πάρει κάποιες προβλέψεις εντός του 2009.

Ο όμιλος παράγει πλέον το αναγκαίο cash flow για κεφάλαιο κίνησης λόγω της μείωσης λειτουργικών δαπανών κατά 14 εκατ. ευρώ (χωρίς τα μεταφορικά έξοδα), ενώ για φέτος αναμένει ότι η συνεχιζόμενη ανάκαμψη των οικονομιών και η αύξηση της ζήτησης στην Αμερική και στην Ευρώπη θα έχει θετική επίδραση στην καθαρά εξαγωγική του δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v