Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Προς αναδιάρθρωση δανεισμού

Την αναδιάρθρωση του δανεισμού του αλλά και τη διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας θέτει σε προτεραιότητα το 2010 ο όμιλος Folli Follie, σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης.

Folli Follie: Προς αναδιάρθρωση δανεισμού
Την αναδιάρθρωση του δανεισμού του αλλά και τη διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας θέτει σε προτεραιότητα το 2010 ο όμιλος Folli Follie, σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης του κατά την τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα χρήσης 2009.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου, κ.Τζ.Κουτσολιούτσο αποφασίστηκε η μη διανομή μερίσματος τόσο από τη μητρική εταιρία όσο και από τις εισηγμένες θυγατρικές ΚΑΕ και Elmec Sport για τη χρήση του 2009, προκειμένου η κερδοφορία που επετεύχθη να χρησιμοποιηθεί αφενός ως μέσο προστασίας ενόψει των δύσκολων συνθηκών που διαμορφώνονται στη διεθνή και εγχώρια αγορά και αφετέρου ως εργαλείο που θα προσδώσει ευελιξία στις επόμενες αναπτυξιακές κινήσεις των εταιριών του ομίλου.

Παράλληλα, ο όμιλος διαπραγματεύεται την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού του, με τη μετατροπή ποσού 340 εκατ.ευρώ από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο εντός του α’ εξαμήνου του 2010. Σημειώνεται ότι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός στο τέλος του 2009 διαμορφώθηκε στα 421,9 εκατ.ευρώ. Ο συνολικός καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε στα τέλη του 2009 στα 632,8 εκατ.ευρώ έναντι 657,2 εκατ.ευρώ το 2008, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 119,5 εκατ.ευρώ από 73,1 εκατ.ευρώ στο τέλος του 2008.

Σύμφωνα με τον κ.Κουτσολιούτσο στόχος του ομίλου είναι η περαιτέρω βελτίωση της δανειακής μόχλευσης ώστε στο τέλος του 2010 ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς κέρδη EBITDA να διαμορφωθεί κάτω από 3 έναντι 3,2 το 2009, ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 2-3 ετών ο στόχος είναι να υποχωρήσει χαμηλότερα του 2.

Πέραν της χρηματοοικονομικής μόχλευσης, η διοίκηση του ομίλου ανέφερε πως εξετάζει σχέδια αναδιάρθωσης του ομίλου χωρίς ωστόσο να έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις.

Όσον αφορά τις προοπτικές του 2010, ο όμιλος έχει προϋπολογίσει επενδύσεις ύψους 30 εκατ.ευρώ περίπου (αντίστοιχου ποσού με το 2009) για την ανάπτυξη δικτύου στις υφιστάμενες αγορές και στις ΗΠΑ όπου εισήλθε προσφάτως, και για την υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων της Elmec Sport και των ΚΑΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις του 2010, ο όμιλος συνεχίζει να αναπύσσεται στις βασικές αγορές και δραστηριότητες του, ενώ ειδική αναφορά έγινε στο ιδιαιτέρως θετικό α’ τρίμηνο που παρουσιάζει η Elmec Sport. Σημειώνεται ότι η εισηγμένη θυγατρική του ομίλου ΚΑΕ, στη χρήση του 2009 πέτυχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε όλα τα βασικά της μεγέθη ξεπερνώντας την διατυπωμένη πρόβλεψη ενώ «τρεμάτισε» τη χρήση με δανεισμό στα 123 εκατ.ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης για πσσό ύψους 131 εκατ.ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v