Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τον Μάιο έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο

Τον Μάιο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ για την περίοδο 2010 - 2015, που θα λαμβάνει υπόψη τις εκτιμώμενες εξελίξεις της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Τον Μάιο έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο
Τον Μάιο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ για την περίοδο 2010 - 2015, που θα λαμβάνει υπόψη τις εκτιμώμενες εξελίξεις της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή κατά το 2020.

Η διοίκηση της Επιχείρησης, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τους κινδύνους από τη μεταβολή των τιμών του πετρελαίου, έχει προχωρήσει σε hedging για το 60% των ποσοτήτων diesel και για το 50% των ποσοτήτων μαζούτ, που εκτιμάται ότι θα καταναλωθούν φέτος στα νησιά.

Αυτά προκύπτουν από την παρουσίαση που έκανε χθες στους αναλυτές η διοίκηση της ΔΕΗ για τα οικονομικά στοιχεία του 2009 και των προοπτικών για το 2010.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν φέτος αυξήσεις στα τιμολόγια, ενώ, όπως είπε, δεν πρόκειται να έχει επίδραση και η εφαρμογή από την 1η/1/2010 της ρήτρας καυσίμων, καθώς οι τρέχουσες τιμές των καυσίμων προβλέπεται να έχουν μηδενικές μεταβολές στα τιμολόγια για το πρώτο τρίμηνο.

Ο κ. Ζερβός, εξάλλου, γνωστοποίησε ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τα έσοδα από την περικοπή των μισθών των εργαζομένων να διατεθούν στον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού (ΟΑΠ/ΔΕΗ), προκειμένου να καλυφθεί κατά ένα μέρος η απώλεια από τη μείωση της χρηματοδότησης του κράτους.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για ποσό κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, όταν ο ΟΑΠ προβλέπεται να χάσει περί τα 30 εκατ. ευρώ από τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της μείωσης των μισθών.

Παράλληλα, η περικοπή για φέτος της κρατικής χρηματοδότησης στον ΟΑΠ εκτιμάται στα 71 εκατ. ευρώ. Η έκτακτη εφάπαξ, κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ, οικονομική ενίσχυση του ΟΑΠ, που σημειωτέον διατηρεί ποσοστό κοντά στο 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, θα τεθεί υπό την έγκριση των μετόχων της Επιχείρησης στην έκτακτη γενική συνέλευση που συγκαλείται στις 26 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τις προγραμματισμένες επενδύσεις της ΔΕΗ, έγιναν γνωστά τα εξής:

*Συνεχίζονται οι εργασίες θεμελίωσης και η παράδοση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου Αλιβέρι V, ισχύος 417 MW, η οποία προβλέπεται να είναι έτοιμη στα τέλη του 2011.

*Αναμένονται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας από τον ανάδοχο για τη μονάδα Μεγαλόπολη V, 811 MW, με προβλεπόμενη ολοκλήρωση στα τέλη του 2012.

*Στους επόμενους δύο μήνες προβλέπεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V, 550 - 660 MW.

*Η επαναπροκήρυξη της λιγνιτικής μονάδας Μελίτη ΙΙ, 350 - 450 MW συναρτάται με την ολοκλήρωση της ανάθεσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

*Η υποβολή των προσφορών για τον Αθερινόλακκο ΙΙΙ, στην Κρήτη, 95 - 105 MW, θα γίνει στις 11 Μαΐου, με προβλεπόμενη ένταξη στα τέλη του 2013.

*Στις 21 Απριλίου βγαίνει ο νέος διαγωνισμός για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Μετσοβίτικο Ι και ΙΙ, 29 MW.

*Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων και με την ολοκλήρωσή της θα εγκριθεί το τελικό κείμενο διακήρυξής του.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επενδύσεις της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., αναφέρθηκε ότι ξεκίνησε η κατασκευή 9 αιολικών πάρκων, σε συνεργασία με την Enercon, κατατέθηκαν νέες αιτήσεις για έργα ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων μία μονάδα γεωθερμίας 5 MW στη Νίσυρο και αιολικό πάρκο 100 MW στη Μακρόνησο, και είναι έτοιμος να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη, 50 MW, που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
 
Τέλος, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Αλουμίνιον για την επίτευξη συμφωνίας και σύντομα αναμένεται λύση στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που παίρνει η ΑτΕ από τη ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v