Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει η συζήτηση συγχώνευσης για ΟΤΕ - Cosmote

Η Deutsche Telekom φέρεται να ανακινεί ζήτημα συγχώνευσης του ΟΤΕ με τη θυγατρική του Cosmote. Οι επενδύσεις σε νέες υπηρεσίες και οι συζητήσεις με ΟΜΕ-ΟΤΕ για συλλογική σύμβαση.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ανοίγει η συζήτηση συγχώνευσης για ΟΤΕ - Cosmote
Η Deutsche Telekom φέρεται να ανακινεί ζήτημα συγχώνευσης του ΟΤΕ με τη θυγατρική του Cosmote, ακολουθώντας και στη χώρα μας την τακτική την οποία έχει υιοθετήσει όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στις περισσότερες χώρες στις οποίες διαθέτει παρουσία.

Η γερμανική εταιρία εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να έχει σημαντικό αποτέλεσμα στη μείωση του κόστους λειτουργίας αλλά και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Όπως εκτιμούν οι επικεφαλής της Deutsche Telekom, έχουν πλέον εκλείψει οι λόγοι οι οποίοι επέβαλλαν τα προηγούμενα χρόνια τη λειτουργία του βραχίονα της κινητής τηλεφωνίας υπό ξεχωριστή εταιρία.

Κατά την έναρξη λειτουργίας της Cosmote η ανάγκη διαφοροποίησής της από τη λογική του Δημοσίου που έπληττε σοβαρά τον ΟΤΕ επέβαλε ουσιαστικά τη δημιουργία μιας νέας εταιρίας η οποία θα έχει την ευελιξία να ανταγωνιστεί στα ίσα τον ανταγωνισμό, που είχε ήδη δημιουργήσει ισχυρή θέση στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

Η εντυπωσιακή πορεία της εταιρίας, η οποία και σήμερα με τις επιδόσεις της στηρίζει την κερδοφορία ολόκληρου του ομίλου ΟΤΕ, απέδειξε την ορθότητα της συγκεκριμένης κίνησης.

Πλέον όμως από την πλευρά της γερμανικής εταιρίας εκτιμάται ότι οι συνθήκες στην ελληνική αγορά είναι σήμερα εντελώς διαφορετικές από το 1998, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία της η θυγατρική του ΟΤΕ, και πλέον οι δύο εταιρίες μπορούν να έχουν κοινή πορεία.

Αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναμένονται τους επόμενους μήνες, ωστόσο αυτές δεν θα είναι εύκολες καθώς τα στελέχη της εταιρίας στην Ελλάδα δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη του γερμανικού management.


Επενδύσεις σε νέες υπηρεσίες

Έμφαση στην προσφορά νέων υπηρεσιών σκοπεύει να δώσει το επόμενο διάστημα ο ΟΤΕ, στοχεύοντας στη διατήρηση των πελατών του ώστε να πετύχει και ενίσχυση της κερδοφορίας του.

Η αύξηση της κερδοφορίας, μέσω της αποδοτικότερης εκμετάλλευσης υφιστάμενων πηγών εσόδων αλλά και της δημιουργίας τέτοιων νέων πηγών, η περιστολή του κόστους λειτουργίας και η ανάπτυξη των συνεργιών με την Deutsche Telekom αποτελούν βασικούς άξονες της στρατηγικής του ΟΤΕ για την επόμενη τριετία.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση του Οργανισμού δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και στην προώθηση υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω του δικτύου DSL στην αγορά αλλά και της δορυφορικής πλατφόρμας.

Η συνδρομητική τηλεόραση, όπως έχει αναφέρει και ο επικεφαλής της επιχείρησης κ. Βουρλούμης, είναι ένας τομέας στην ανάπτυξη του οποίου πιστεύει πολύ ο ΟΤΕ θεωρώντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια τόσο για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και για την αύξηση της πελατειακής βάσης.

Επιπλέον, έμφαση θα δοθεί από τον Οργανισμό και στην ανανέωση των υπηρεσιών στη σταθερή τηλεφωνία. Στην κατηγορία αυτή στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της επιχείρησης αλλά και των νοικοκυριών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες τηλεφωνίας ο ΟΤΕ στοχεύει να ανακόψει τον ρυθμό με τον οποίο χάνει πελάτες.

Το μερίδιο αγοράς που κατέχει έχει υποχωρήσει κάτω από το 50% ως συνέπεια όχι μόνο του ισχυρού ανταγωνισμού αλλά και των έντονων περιορισμών που επιβάλλει στον ΟΤΕ η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων.

Η υποχρέωση του ΟΤΕ να υποβάλλει προς έγκριση στην ΕΕΤΤ κάθε νέο οικονομικό πακέτο και η καθυστέρηση με την οποία αυτά εγκρίνονται έχουν ως αποτέλεσμα ο Οργανισμός να βρίσκεται, σχεδόν πάντα, ένα βήμα πίσω από τον ανταγωνισμό, που διαθέτει εξαιρετική ευελιξία, χάνοντας μερίδιο αγοράς.

Η αναμενόμενη έξοδος από τη ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στον ΟΤΕ να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός, σχεδιάζοντας και βγάζοντας στην αγορά πακέτα υπηρεσιών που θα προσελκύσουν νέους πελάτες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γκουίντο Κέρκχοφ, επικεφαλής της Deutsche Telekom για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στους στόχους του Οργανισμού για την επόμενη τριετία περιλαμβάνονται και επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου DSL αλλά και του δικτύου 3G της κινητής τηλεφωνίας.


Συζητήσεις με ΟΜΕ-ΟΤΕ

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ του ΟΤΕ και της Ομοσπονδίας εργαζομένων ΟΜΕ-ΟΤΕ για την κατάρτιση της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για το τρέχον έτος. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αναμονή υπογραφής της εθνικής συλλογικής σύμβασης ώστε να κινηθούν βάσει αυτής.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας υπάρχει η παραδοχή ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες τα περιθώρια διεκδικήσεων είναι περιορισμένα.

Εκείνο που φαίνεται να ενδιαφέρει περισσότερο τους εργαζομένους δεν είναι τόσο το ποσοστό αύξησης, η οποία ούτως ή άλλως θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι χαμηλή, αλλά κυρίως να μην «περάσουν» αιτήματα της εργοδοτικής πλευράς που θα έχουν ως αποτέλεσμα απώλεια των κεκτημένων τους, τα οποία αφορούν κυρίως στην παροχή δυνατότητας στην εταιρία να προχωρεί σε απολύσεις για οικονομικούς αλλά και για τεχνικούς λόγους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v