Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hellas Can: Σταθερά κέρδη, tips για μέρισμα

Με οριακά χαμηλότερη κερδοφορία σε σχέση με αυτήν του 2008 έκλεισε την απελθούσα οικονομική χρήση η Crown Hellas Can.

Hellas Can: Σταθερά κέρδη, tips για μέρισμα
Με οριακά χαμηλότερη κερδοφορία σε σχέση με αυτήν του 2008 έκλεισε την απελθούσα οικονομική χρήση η Crown Hellas Can, η διοίκησή της όμως προτίθεται να ενισχύσει την καθαρή της θέση διανέμοντας μόλις το ένα έκτο των κερδών του 2009 στους μετόχους.

Η εν Ελλάδι εδρεύουσα θυγατρική του ομίλου Crown Cork & Seal πέτυχε να εμφανίσει πέρυσι καθαρά μετά φόρων κέρδη 18,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα μόλις 0,6% σε σχέση με το 2008, παρά τους έκτακτους φόρους στην Ισπανία (διαφορά φορολογικών ελέγχων) και στην Ελλάδα (έκτακτη εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων) και τη μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους στην Ισπανία.

Παρά την πτώση στον όγκο πωλήσεων και του μικτού περιθωρίου κέρδους της 100% θυγατρικής της Crown Espana, η τελευταία έβγαλε καθαρά κέρδη ύψους 10,48 εκατ. ευρώ. Αυτά τα κέρδη η διοίκησή της αποφάσισε, βάσει της έκθεσης διοίκησης, να μην τα διανείμει και να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά της.

Αυτή η απόφαση προφανώς σχετίζεται με τις αλλαγές στη φορολογία μερισμάτων που επιφέρει η κυβέρνηση αλλά και με το γεγονός ότι ο όμιλος Crown ελέγχει πλέον το 80,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Η διοίκηση της Crown Hellas Can προτίθεται να προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,13 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή, τη διανομή στους μετόχους κερδών 3,12 εκατ. ευρώ.

Αυτά σε μια χρονιά όπου η Crown Hellas Can εμφάνισε κέρδη 18,3 εκατ. ευρώ, ενίσχυσε την καθαρή της θέση με επιπλέον 16,8 εκατ. ευρώ από αποτίμηση παραγώγων χρηματοοικονομικών μέσων και διατηρούσε (στις 31/12/09) ταμειακά διαθέσιμα 83 εκατ. ευρώ με μηδενικό δανεισμό. Τα δε ίδια κεφάλαιά της ανήλθαν στα 177,7 εκατ. ευρώ έναντι 146 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008.

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον αν θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Mitica, συμφερόντων του επενδυτή κ. Ι. Τζιβέλη, η οποία κατέχει το 13,62% του μετοχικού κεφαλαίου της Crown Hellas Can και στο παρελθόν έχει σηκώσει αρκετές φορές τη σημαία του μετοχικού ακτιβισμού.

Απορρόφησε τη μείωση πωλήσεων στην Ισπανία η Hellas Can

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο τζίρος της αγοράς μπίρας και αναψυκτικών στην Ιβηρική Χερσόνησο μειώθηκε σε όγκο κατά 8%. Ταυτόχρονα, παρά την πτώση της ζήτησης, οι βιομηχανίες χάλυβα προχώρησαν πέρυσι σε νέες μεγάλες αυξήσεις τιμών στον λευκοσίδηρο, με αποτέλεσμα η Crown Hellas Can να μετακυλίσει το αυξημένο κόστος πρώτης ύλης στους πελάτες της στην Ισπανία.

Έτσι, παρά τη μείωση του όγκου των πωλήσεων στην Crown Espana, η αξία του τζίρου εμφανίζεται σταθερή σε σχέση με το 2008. Αντίθετα, το μικτό περιθώριο στην Ισπανία μειώθηκε κατά 5,6%. Αυτή η μείωση αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση του περιθωρίου της μητρικής στην Ελλάδα κατά 9,5%.

Ο όμιλος στην απελθούσα χρήση εμφάνισε κύκλο εργασιών 325,6 εκατ. ευρώ έναντι 335,9 εκατ. ευρώ το 2008. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 43,2 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένα σε σχέση με το 2008, με το σχετικό περιθώριο να αυξάνεται οριακά στο 13,3% από 12,7% το 2008 χάρη στην Ελλάδα το περιθώριο της οποίας βελτιώθηκε κατά 200 μ.β. φθάνοντας στο 14,9%.

Τα λειτουργικά κέρδη, προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 38,5 εκατ. ευρώ έναντι 34,6% εκατ. ευρώ το 2008, καταγράφοντας άνοδο 14,4%, λόγω των θετικών συναλλαγματικών διαφορών, των αυξημένων αποσβέσεων επιχορηγήσεων και του αντιλογισμού πρόβλεψης απαξίωσης παγίων. Ταυτόχρονα, υπήρξε μείωση στα έξοδα διοίκησης και διάθεσης.

Τα ενοποιημένα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν πέρυσι στα 27,8 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 8,1%. Ο όμιλος επιβαρύνθηκε στην Ελλάδα από την έκτακτη εισφορά και στην Ισπανία από διαφορές φορολογικού ελέγχου για τις χρήσης από το 2004 έως το 2006 και από τον σχηματισμό πρόβλεψης για φόρους των επόμενων ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v