Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Παράπλευρα κέρδη από συγχώνευση ΦΟΡΘ-HOL

Προς το συμφέρον του ΟΤΕ είναι πολύ πιθανόν ότι θα λειτουργήσει μια ενδεχόμενη συγχώνευση μεταξύ της Forthnet και της HOL.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Παράπλευρα κέρδη από συγχώνευση ΦΟΡΘ-HOL
Προς το συμφέρον του ΟΤΕ είναι πολύ πιθανόν ότι θα λειτουργήσει μια ενδεχόμενη συγχώνευση μεταξύ της Forthnet και της HOL.

Οι δύο ιδιωτικές εταιρίες, που κατά μόνας έχουν υπολογίσιμα μεγέθη, ενώνοντας τις δυνάμεις τους θα ισχυροποιηθούν σημαντικά κοιτώντας στα "μάτια" τα μεγέθη του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία και στις ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το μερίδιο του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία διαμορφώνεται ήδη χαμηλότερα από το 50%, ενώ σε ό,τι αφορά τις ευρυζωνικές συνδέσεις ο ΟΤΕ έχει περίπου ένα εκατομμύριο, ενώ από κοινού η Forthnet και η HOL διαθέτουν περίπου από 620.000 ευρυζωνικές συνδέσεις.

Τα μεγέθη αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε τόσο οι υπηρεσίες φωνής όσο και αυτές ευρυζωνικού Internet να βγουν από το καθεστώς ρύθμισης από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Το τελευταίο διάστημα η επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο υιοθέτησης απόφασης με την οποία θα αίρεται το καθεστώς ρύθμισης στις υπηρεσίες φωνής, καθώς θεωρεί ότι η μείωση των μεριδίων του ΟΤΕ ταυτόχρονα με την αύξηση των μεριδίων των ανταγωνιστών του έχει δημιουργήσει συνθήκες ισορροπίας στη συγκεκριμένη αγορά.

Η ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο μεγάλων ιδιωτικών παρόχων δημιουργεί επομένως τις προϋποθέσεις για ταχύτερη έξοδο από το καθεστώς ρύθμισης και στις υπηρεσίες ευρυζωνικού Internet.

Το ποσοστό του ΟΤΕ στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκεται στο 49% και μάλιστα βαίνει συνεχώς μειούμενο αφού το μερίδιό του σε νέες ευρυζωνικές συνδέσεις το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο 17%, γεγονός που αποδίδεται στο ότι λόγω της ρύθμισης δεν μπορεί να απαντήσει στις δυναμικές εμπορικές κινήσεις των ανταγωνιστών του.

Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα λύσει τα χέρια του ΟΤΕ ο οποίος θα μπορεί ελεύθερα να διαμορφώνει την εμπορική του πολιτική έχοντας τη δυνατότητα να βγάλει στην αγορά ελκυστικά πακέτα αλλά και να απαντήσει άμεσα σε κινήσεις των ανταγωνιστών του.

Εξάλλου, σήμερα το γεγονός πως οι υπηρεσίες του υπόκεινται σε ρύθμιση και θα πρέπει να παίρνει την έγκριση της ΕΕΤΤ για τη διαμόρφωση της εμπορικής του πολιτικής αποτελεί το ένα πρόβλημα του ΟΤΕ αφού το άλλο είναι η μεγάλη καθυστέρηση με την οποία η επιτροπή πραγματοποιεί τους ελέγχους κοστοστρέφειας.

Οι σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις δεν επιτρέπουν στον ΟΤΕ πολλές φορές να απαντά εντός χρόνου καθώς πολλά οικονομικά προγράμματα σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται μήνες για να εγκριθούν, την ώρα που ο ανταγωνισμός διαμορφώνει ελεύθερα τη δική του εμπορική πολιτική.

Να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που δεν ίσχυε το καθεστώς ρύθμισης ο ΟΤΕ δεν θα χρειαζόταν να αναμένει τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που διεξάγει η ΕΕΤΤ, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, ώστε να προχωρήσει στην αναβάθμιση των ταχυτήτων ADSL, αλλά θα μπορούσε να το έχει ήδη πράξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v