Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Δύσκολη χρονιά το 2010

Το 2010 θα είναι μία δύσκολη χρονιά και αναμένεται αδύναμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τόνισε η διοίκηση της ΕΤΕ. Στο 1 δισ. οι εκροές καταθέσεων, ζημίες 1 δισ. από ελληνικά ομόλογα.

ΕΤΕ: Δύσκολη χρονιά το 2010
Το 2010 θα είναι μία δύσκολη χρονιά και αναμένεται αδύναμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2009.

Υποστήριξε ότι οι στρατηγικές προτεραιότητες του ομίλου για το 2010 είναι η ενίσχυση των καταθέσεων και η επιλεκτική με βάση αυστηρά κριτήρια δανειοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών. Επίσης, η περαιτέρω ενδυνάμωση της ήδη ισχυρής ρευστότητας του ομίλου αποτελεί σημαντικό στόχο, ενώ «όταν ανοίξουν οι αγορές, η τράπεζα θα προχωρήσει σε έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους έως 10 δισ. ευρώ».

Το 2010 ο όμιλος στοχεύει σε ποσοστό άνω του 50% τα κέρδη του να προέρχονται από τις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την πιστωτική επέκταση του 2010, η διοίκηση της Εθνικής επισήμανε πως το ΑΕΠ θα κινηθεί στα επίπεδα του -2% και κατ' επέκταση η ζήτηση δανείων θα είναι μηδενική. Στο σημείο αυτό ο κ. Ταμβακάκης ανέλυσε την ανάγκη εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου του ομίλου και υπογράμμισε ότι «η τράπεζα θα προχωρήσει σε αναχρηματοδοτήσεις και διευθετήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ».

Μάλιστα, μιλώντας για τα περιθώρια κέρδους στην ελληνική τραπεζική αγορά τόνισαν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα δεχτούν περαιτέρω πιέσεις.

Για τις επισφάλειες τα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου εκτίμησαν ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2009, γνωρίζοντας αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2010.

Καταθέσεις

Στο ερώτημα εάν υπήρξε σημαντική φυγή καταθέσεων, απάντησαν ότι το κλίμα που καλλιεργήθηκε τους τελευταίους μήνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας προβλημάτισε, ωστόσο η Εθνική δεν ανησυχεί καθώς με βάση τα στοιχεία στο τέλος του Φεβρουαρίου είχε απώλειες καταθέσεων ύψους 1 δισ. ευρώ. «Δεν εμπνέει ανησυχία καθώς είναι πρόσκαιρο φαινόμενο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ομόλογα

Ζημίες ύψους 1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, στο σύνολο του 2009, από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων και σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή, κ. Άνθιμο Θωμόπουλο, πρόκειται για «λογιστικές απώλειες» και, με βάση τις εκτιμήσεις ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2010 η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί, οι απώλειες αυτές θα είναι προσωρινές.

Τουρκία

Ο όμιλος της Εθνικής θα συνεχίσει με δυναμικό τρόπο την ανάπτυξη των εργασιών της «πετυχημένης», όπως τη χαρακτήρισαν, Finansbank και εντός του 2010 θα επεκταθεί το δίκτυό της κατά 75 καταστήματα. Όσο για τη χρηματοδότηση των εργασιών της ήδη πραγματοποιείται από τις τοπικές καταθέσεις, οι οποίες το πρώτο δίμηνο του έτους γνωρίζουν άνθηση.

Αν. Παπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v