Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤΤ: Έχουν και οι άλλες εταιρίες εργαζομένους

Λίγο καιρό μόνο κράτησε η περίοδος νηνεμίας μεταξύ ΟΤΕ και Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων αφού τις τελευταίες μέρες η κόντρα φαίνεται ότι έχει επανέλθει και μάλιστα δριμύτερη.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΕΕΤΤ: Έχουν και οι άλλες εταιρίες εργαζομένους
Λίγο καιρό μόνο κράτησε η περίοδος νηνεμίας μεταξύ του ΟΤΕ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων, αφού τις τελευταίες μέρες η κόντρα φαίνεται ότι έχει επανέλθει και μάλιστα δριμύτερη με την απόφαση της ΕΕΤΤ να θέσει σε δημόσια διαβούλευση την αναβάθμιση των ταχυτήτων ADSL, που σχεδιάζει ο Οργανισμός, να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Πέραν αυτού, η απόφαση της ΕΕΤΤ να απορρίψει το οικονομικό πακέτο του ΟΤΕ για τη σταθερή τηλεφωνία αλλά και η πρόθεση της ηγεσίας της ανεξάρτητης αρχής να θέσει υπό το μικροσκόπιό της τη δημιουργία δικτύου VDSL και την παροχή σχετικών υπηρεσιών από τον Οργανισμό δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια νέα περίοδο έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η απόφαση της ΕΕΤΤ να θέσει σε δημόσια διαβούλευση την αναβάθμιση των ταχυτήτων ADSL που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι με την ενέργεια αυτή δεν προκαλείται νοθεία του ανταγωνισμού, τόνισε χθες ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Λεωνίδας Κανέλλος. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ΟΤΕ θα είναι ελεύθερος να προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη αναβάθμιση αν από τη διαβούλευση, που ολοκληρώνεται στις 22 Μαρτίου, δεν προκύψει πρόβλημα στον ανταγωνισμό.

Η ΟΜΕ στηρίζει τη διοίκηση του ΟΤΕ

Η υπόθεση αυτή μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα, για μία ακόμη φορά σε διαμάχη με την ΕΕΤΤ, στο πλευρό της διοίκησης του ΟΤΕ να προστρέξει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΜΕ - ΟΤΕ, η οποία με επιστολή της προς την επιτροπή υποστηρίζει ότι η απόφαση της επιτροπής να θέσει σε δημόσια διαβούλευση την αύξηση των ταχυτήτων "δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες σκοπιμότητας". Μάλιστα η ΟΜΕ - ΟΤΕ δεν παρέλειψε στην επιστολή της να κάνει λόγο για ενέργειες "δυναμικής αντιμετώπισης της κατάστασης", ζητώντας ουσιαστικά να μην πραγματοποιηθεί η διαβούλευση.

Πάντως, η απάντηση του προέδρου της ΕΕΤΤ ήταν άμεση καθώς έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι "έχουν και οι άλλες εταιρίες εργαζομένους και όχι μόνο ο ΟΤΕ".

"ΟΧΙ" στο πρόγραμμα ΟΤΕ Talk

Την ίδια ώρα ένταση μεταξύ των δύο πλευρών προκαλεί και η απόφαση της ολομέλειας της ΕΕΤΤ να απορρίψει το οικονομικό πακέτο του ΟΤΕ με το οποίο δίνονταν στους συνδρομητές του επιπλέον 60 λεπτά δωρεάν χρόνου ομιλίας με το κόστος του παγίου προγράμματος OTE Talk. Το συγκεκριμένο πακέτο είχε κατατεθεί προς έγκριση τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο τώρα η επιτροπή αποφάσισε ότι δεν γίνεται να εγκριθεί.

Ένα ακόμη σημείο τριβής στις σχέσεις ΟΤΕ και ΕΕΤΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα η πρόθεση της επιτροπής να "ελέγξει" τον Οργανισμό στην περίπτωση που υλοποιήσει τον σχεδιασμό του για τη δημιουργία δικτύου VDSL.

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής ξεκαθάρισε χθες ότι μία τέτοια κίνηση από τον ΟΤΕ θα επηρεάσει τον ανταγωνισμό και σημείωσε ότι η παροχή της υπηρεσίας δημιουργεί πεδίο παρέμβασης της επιτροπής ώστε να ρυθμιστεί η συγκεκριμένη αγορά.

Στο στόχαστρο και οι κινητές

Ούτε όμως και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θα γλιτώσουν από το "μάτι" της ΕΕΤΤ, αφού αυτό το διάστημα η επιτροπή έχει θέσει προς διερεύνηση αν πρόσφατες αυξήσεις των χρεώσεων για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων και η ταυτόχρονη αύξηση της ελάχιστης χρέωσης στις κλήσεις από 30 δευτερόλεπτα σε 45 συνιστούν εναρμονισμένες πρακτικές που οδηγούν στη δημιουργία καρτέλ στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v