Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-ΑτΕ για ρεύμα

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, προσέρχονται από σήμερα η ΔΕΗ και η Αλουμίνιον, του ομίλου Μυτιληναίου, προκειμένου να συμφωνήσουν για τους όρους τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-ΑτΕ για ρεύμα
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προσέρχονται από σήμερα η ΔΕΗ και η Αλουμίνιον, του ομίλου Μυτιληναίου, προκειμένου να συμφωνήσουν για τους όρους τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύεται η δεύτερη από την πρώτη.

Με αυτόν τον τρόπο αποφάσισε να λυθεί η διαμάχη των δύο πλευρών το Διαιτητικό Δικαστήριο, στο οποίο κατέφυγαν οι δύο εταιρίες, καθώς υποστήριζαν διαφορετικές απόψεις, μετά την απελευθέρωση των τιμολογίων του βιομηχανικού ρεύματος.

Η μεν ΔΕΗ είχε την άποψη ότι, βάσει της υπουργικής απόφασης της 30ής/11/2007, που προέβλεπε την απελευθέρωση από τον Ιούλιο του 2008 των τιμολογίων των πελατών υψηλής τάσης, μπορούσε να επιβάλει μονομερώς αύξηση 10% στο τιμολόγιο Α150 που ίσχυε έως τότε, ενώ αντίθετα η Αλουμίνιον υποστήριζε ότι, εφόσον καταργήθηκε το τιμολόγιο αυτό, έπρεπε να προηγηθούν μεταξύ των δύο πλευρών διαπραγματεύσεις και συμφωνία.

Χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα δεν υπάρχει, ωστόσο πιστεύεται ότι και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να κλείσουν το θέμα όσο γίνεται πιο γρήγορα. Η απόφαση της Διαιτησίας, που εκδόθηκε στα τέλη του προηγούμενου μηνός, δεν αναφέρει κατώτατο επίπεδο διαπραγμάτευσης, ούτε λαμβάνεται υπόψη η σύμβαση Πεσινέ. Προβλέπει επίσης ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία στη διαπραγμάτευση, η ΔΕΗ έχει μονομερώς τη δυνατότητα να επιβάλει αύξηση έως 10%.

Είναι μια διαπραγμάτευση που αφήνει αρκετά σενάρια ανοιχτά ως προς την κατάληξή της, ωστόσο θεωρείται ότι τα δεδομένα στην αγορά έχουν αλλάξει από το 2008 και μετά. Είτε αυτό αφορά στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είτε στις τιμές των ναύλων, ακόμη και στην ισοτιμία δολαρίου και ευρώ.

Επιπλέον, και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά δεν είναι ίδια. Από τα 100 ευρώ ανά MWh έχει μειωθεί στα 30 - 40 ευρώ/MWh, δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά στα οποία η ΔΕΗ τιμολογεί τους δύο μεγαλύτερους πελάτες της, τη Λάρκο και την Αλουμίνιον. Κι αυτό προφανώς θεωρείται ότι θα είναι διαπραγματευτικό ατού στα χέρια της Αλουμίνιον.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα είναι κρίσιμο για τη ΔΕΗ, δεδομένου ότι έχει στα χέρια της από τον Δεκέμβριο του 2009 εξώδικο μιας ακόμη βιομηχανίας, της Χαλυβουργίας Ελλάδος, η οποία ζητά διαπραγμάτευση για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύεται από την Επιχείρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v