Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕΤΤ φρενάρει τις… ταχύτητες του ΟΤΕ

Επιστροφή στο πρόσφατο… παρελθόν της έντασης για τις σχέσεις ΟΤΕ και ΕΕΤΤ αποτέλεσε η απόφαση της επιτροπής να μπλοκάρει ουσιαστικά τα νέα αναβαθμισμένα προγράμματα γρήγορου Internet που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Η ΕΕΤΤ φρενάρει τις… ταχύτητες του ΟΤΕ
Επιστροφή στο πρόσφατο… παρελθόν της έντασης όσον αφορά στις σχέσεις του ΟΤΕ με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών αποτέλεσε η απόφαση της επιτροπής να μπλοκάρει ουσιαστικά τα νέα αναβαθμισμένα προγράμματα γρήγορου Internet που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ.

Η επιτροπή αποφάσισε να θέσει στη δημόσια διαβούλευση έως τις 22 Μαρτίου τη δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ADSL που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ προκειμένου να διαπιστώσει τις συνέπειες μια τέτοιας κίνησης στον ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι έχει την τεχνολογική ετοιμότητα ώστε να προχωρήσει σε αναβάθμιση των ευρυζωνικών ταχυτήτων σε όλη την Ελλάδα, τόσο για την αγορά λιανικής όσο και για την αγορά χονδρικής, χωρίς να υπάρξει καμία αύξηση στις τιμές.

Οι αναβαθμίσεις που προτείνονται από τον ΟΤΕ αφορούν σε:

- Διπλάσια ταχύτητα upload σε όσους έχουν 2 Mbps.

- Ταχύτητες έως 24 Mbps σε όσους έχουν 8 Mbps.

- Ενώ για όσους έχουν ήδη σύνδεση με ταχύτητα 24 Mbps ο ΟΤΕ αναφέρει ότι θα υπάρξει ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική που θα ανακοινωθεί κατά την έναρξη των αναβαθμίσεων.

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, οι νέες προσφερόμενες ταχύτητες θα είναι: 2 Mbps/512 Κbps και έως 24 Mbps/1 Mbp. Οι αναβαθμίσεις ευρυζωνικών υπηρεσιών αφορούν σε νέους και σε υφιστάμενους πελάτες, οικιακούς και επιχειρησιακούς, λιανικής και χονδρικής.

Η ανακοίνωση αυτή του Οργανισμού κίνησε το ενδιαφέρον της ΕΕΤΤ, η οποία αποφάσισε να θέσει σε διαβούλευση τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και ενώ έως τώρα συνήθιζε να εγκρίνει τις αναβαθμίσεις.

Η απόφαση αυτή, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και αναστολής των προτεινόμενων αναβαθμίσεων, έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια στον ΟΤΕ, ο οποίος, παρότι επισήμως δεν έχει αντιδράσει, διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως με την κίνηση αυτήν προκύπτει ζημία για τους καταναλωτές. Από την πλευρά της επιτροπής, όμως, σημειώνεται ότι πριν εγκριθούν οι τροποποιήσεις αυτές θα πρέπει να διαπιστωθεί αν η προσφορά θα έχει επίπτωση στους παρόχους, αφού είναι πιθανόν ότι θα υποχρεωθούν και οι ίδιοι σε αναβάθμιση των δικτύων τους ώστε να υποστηρίξουν τις νέες υψηλότερες ταχύτητες.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν αναταράξεις στις σχέσεις του ΟΤΕ με την ΕΕΤΤ, οι οποίες το τελευταίο διάστημα, μετά την αλλαγή της διοίκησης στην επιτροπή, βρίσκονταν σε εξαιρετικά καλό επίπεδο.

Οι καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων της ΕΕΤΤ και πολλές φορές η απόρριψη των οικονομικών προγραμμάτων του ΟΤΕ και βέβαια η επιβολή υψηλότατων προστίμων έχουν δημιουργήσει στο πρόσφατο παρελθόν ιδιαίτερες εντάσεις στις σχέσεις των δύο φορέων, με τον ΟΤΕ να κατηγορεί την επιτροπή ότι του στερεί τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστικός, ενώ την ίδια ώρα παρείχε στήριξη στους ανταγωνιστές του.

Να σημειώσουμε ότι με αποφάσεις της ΕΕΤΤ έχουν επιβληθεί στον Οργανισμό πρόστιμα ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά το ένα τρίτο έχει καταπέσει ύστερα από δικαστικές αποφάσεις και για τα υπόλοιπα εκκρεμούν ακόμη πολλές δίκες που θα κρίνουν την τύχη τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v