Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&B: Αναμένει ανάκαμψη πωλήσεων

Αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη των πωλήσεων βιομηχανικών ορυκτών αναμένει για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της S&B, παρά τις ανησυχίες για αδύναμη πρωτογενή ζήτηση.

S&B: Αναμένει ανάκαμψη πωλήσεων
Αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη των πωλήσεων βιομηχανικών ορυκτών αναμένει για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της S&B, παρά τις ανησυχίες για αδύναμη πρωτογενή ζήτηση, ενώ από φέτος προβλέπει όφελος της τάξης των 10 εκατ. ευρώ από τη μείωση στα κόστη που έφεραν οι κινήσεις τις οποίες δρομολόγησε πέρυσι.

Διαθέτοντας το πλεονέκτημα να πραγματοποιεί στην Ελλάδα μόλις το 10% των συνολικών της πωλήσεων και έχοντας προσαρμόσει εντός της περυσινής χρονιάς τα κόστη λειτουργίας της στο νέο περιβάλλον χαμηλότερης ζήτησης, η S&B θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει τα παραπάνω πλεονεκτήματα με τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης.

Η πολυεθνική συμφερόντων οικογένειας Κυριακοπούλου πέρυσι εφάρμοσε ταχύτατο πλέγμα μέτρων με στόχο τη μείωση του κόστους και των λειτουργικών δαπανών. Ειδικότερα, η βιομηχανία περιόρισε τις βάρδιες και τις εργατοώρες, ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία επιλεγμένων μονάδων, μείωσε το εργατικό δυναμικό της και εξορθολόγισε το δίκτυο παραγωγής.

Επιπρόσθετα, προχώρησε στο κλείσιμο τριών μονάδων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ περιόρισε αντίστοιχα και τον αριθμό των εργαζομένων. Ακόμα, ξεκίνησε τη διαδικασία ενοποίησης των ευρωπαϊκών μονάδων του κλάδου συλλιπασμάτων χύτευσης, με σκοπό τη συγκέντρωση στη Γερμανία της παραγωγής κοκκωδών συλλιπασμάτων χύτευσης που απευθύνεται στις αγορές χάλυβα της δυτικής και ανατολικής Ευρώπης.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αποφέροντας περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων μέχρι το τέλος Μαρτίου. Οι παραπάνω δράσεις συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τον ιδιαίτερα μειωμένο όγκο πωλήσεων το 2009.

Ετήσιο όφελος 10 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στα κόστη

Το κόστος πωληθέντων πέρυσι μειώθηκε κατά 91 εκατ. ευρώ, ή 25,8%, σε σχέση με το 2008 και το μικτό κέρδος ανήλθε στα 73,8 εκατ. ευρώ, μειωμένο σε ποσοστό 28,6%, με το μικτό περιθώριο να διατηρείται στο 22% έναντι 22,7% την προηγούμενη χρονιά.

Οι λειτουργικές δαπάνες του ομίλου -σε συγκρίσιμο επίπεδο- πέρυσι μειώθηκαν κατά 9,2 εκατ. ευρώ ή 14,1%, από τα 65,5 εκατ. ευρώ το 2008 στα 56,3 εκατ. ευρώ. Τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν σε 42,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε ποσοστό 35,5%, συγκριτικά με τα 65,3 εκατ. ευρώ το 2008. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη εμφανίστηκαν πιο χαμηλά κατά 53,7%, στα 17,5 εκατ.

Στη μείωση στα κόστη συνέβαλε και η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου πέρυσι κατά 36% σε μέσο όρο σε σχέση με το 2008 και αντίστοιχα των θαλάσσιων ναύλων κατά 58%.

Από τις παραπάνω μόνιμου χαρακτήρα μειώσεις στα κόστη και στις λειτουργικές δαπάνες ο όμιλος αναμένει ήδη από φέτος ετήσιο όφελος της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κρίση άφησε ανεπηρέαστες τις τιμές που χρεώνει στους πελάτες του, δημιουργεί προϋποθέσεις για σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας το 2009, με μικρή αύξηση των πωλήσεων.

"Γέννησε" cash flow, μείωσε κατά 81 εκατ. ευρώ τον δανεισμό της

Η S&B πέτυχε να μειώσει το απασχολούμενο κεφάλαιο κίνησής της πέρυσι κατά 41,7% σε σχέση με το 2008. Έτσι, οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν στα 89,8 εκατ. ευρώ (προ πληρωμής φόρου εισοδήματος 2,7 εκατ. ευρώ).

Η ενίσχυση των ταμειακών ροών συνέβαλε στη μείωση του καθαρού δανεισμού στο τέλος του 2009 κατά 81,2 εκατ. ευρώ, από 203,1 εκατ. ευρώ το 2008 σε 121,9 εκατ. ευρώ. Τα 40,4 εκατ. ευρώ για την παραπάνω μείωση προήλθαν από τη δημιουργία χρηματορροών και τα υπόλοιπα 40,8 εκατ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου που υλοποιήθηκε πέρυσι.

Επιπλέον, περίπου 50 εκατ. βραχυπρόθεσμου δανεισμού αναχρηματοδοτήθηκαν επιτυχώς με διετή διάρκεια. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα υποχώρησαν στα 8 εκατ. ευρώ, ή κατά 58,5% σε σχέση με το 2008, καθώς πέραν της πτώσης του δανεισμού το μέσο επιτόκιο μειώθηκε κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες περίπου από το 2008.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών

Η διοίκηση της εισηγμένης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "παρακολουθούμε στενά το ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον και αξιολογούμε ευκαιρίες που θα μπορούσαν να εναρμονιστούν στρατηγικά με την υφιστάμενη δραστηριότητά μας και να ενδυναμώσουν την ανταγωνιστική μας θέση".

Ερωτώμενος σχετικά στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της S&B κ. Ευθ. Βιδάλης δήλωσε ότι με τον τρέχοντα χαμηλό καθαρό δανεισμό η S&B έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε μικρές εξαγορές εφόσον παρουσιαστούν ευκαιρίες στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v