Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Έτος σύνδεσης με ξένες αγορές

Στην προεργασία που γίνεται με στόχο να διευρυνθούν οι επιλογές των επενδυτών του ΧΑ μέσα από την καλύτερη πρόσβασή τους και το φτηνότερο κόστος σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, αναφέρθηκε ο κ. Σπύρος Καπράλος.

ΕΧΑΕ: Έτος σύνδεσης με ξένες αγορές
Στην προεργασία που γίνεται με στόχο να διευρυνθούν οι επιλογές των επενδυτών του ελληνικού χρηματιστηρίου μέσα από την καλύτερη πρόσβασή τους και το φτηνότερο κόστος σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σπύρος Καπράλος, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε στα περυσινά αποτελέσματα της ΕΧΑΕ επισημαίνοντας ότι το 2009 ήταν η 5η συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία η εταιρεία κατάφερε να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα (από 37,9 εκατ. το 2003 στα 23,1 εκατ. πέρυσι) διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρο.

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ αναφέρθηκε σε μια ευρεία σειρά θεμάτων, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μεταξύ των οποίων αναφέρουμε:

• Δεν γνωρίζω τι θα γίνει με τη φορολογία. Αν όμως κάποιος με υποχρέωνε να στοιχηματίσω θα έλεγα ότι φοβούμαι ότι η υιοθέτηση του φόρου υπεραξίας, δεν θα σημάνει και κατάργηση του υφιστάμενου τέλους 0,15% επί της αξίας των πωλήσεων.

• Ανεξάρτητα από αν βιώνουμε περίοδο κρίσης ή όχι, οι προσπάθειες στο μέτωπο των παρουσιάσεων δεν θα σταματήσουν. Για φέτος είναι προγραμματισμένα δύο road shows, ένα στη Νέα Υόρκη στις 17-18 Ιουνίου και ένα δεύτερο στο Λονδίνο, τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

• Μας προβληματίζει η χαμηλή ρευστότητα στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση καθώς και στην Εναλλακτική Αγορά. Οι εισαγωγές εταιρειών στην ΕΝΑ θα συνεχιστούν, καθώς δημιουργείται έτσι ένα «φυτώριο» εταιρειών για την Κύρια Αγορά.

• Το short selling αποτελεί μηχανισμό που βοηθά την αγορά. Θα περιοριστεί ενδεχομένως μετά από τα μέτρα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το αυξημένο κόστος δανεισμού, αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος η κατάργησή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v