Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Παρελθόν η σύμβαση στο Άμπου Ντάμπι

Τη δεύτερη ευκαιρία που είχε για να αναλάβει εκ νέου το μεγάλο έργο κατασκευής του νοσοκομειακού συγκροτήματος Cleveland Clinic στο Άμπου Ντάμπι έχασε τελικά η κοινοπραξία της Άκτωρ και της Arabtec.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Παρελθόν η σύμβαση στο Άμπου Ντάμπι
Τη δεύτερη ευκαιρία που είχε για να αναλάβει εκ νέου το μεγάλο έργο κατασκευής του νοσοκομειακού συγκροτήματος Cleveland Clinic στο Άμπου Ντάμπι, σύμβαση ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ανάθεση που έγινε το 2008, έχασε τελικά η κοινοπραξία της ελληνικής τεχνικής εταιρίας Άκτωρ και του αραβικού κατασκευαστικού οίκου Arabtec.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό που επαναλήφθηκε από τον φορέα υλοποίησης της σημαντικής αυτής επένδυσης (την αραβική εταιρία ανάπτυξης ακινήτων Aldar Properties) με στόχο να εξασφαλίσει χαμηλότερο τίμημα σε σχέση με το 1,9 δισ. δολάρια που πέτυχε μέσω της αντίστοιχης διαδικασίας που πραγματοποίησε το 2008 και την οποία είχε κερδίσει η κοινοπραξία Άκτωρ - Arabtec, νικήτρια αναδείχθηκε η κοινοπραξία του βελγικού κατασκευαστικού ομίλου Besix και της νοτιοκορεατικής Samsung.

Η βελγοκορεατική κοινοπραξία πρόσφερε ένα ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα (κάτω από 1,5 δισ. δολάρια), το οποίο σύμφωνα με κύκλους του ομίλου Ελλάκτωρ -όπου ως γνωστόν ανήκει η τεχνική εταιρία Άκτωρ- δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους και επομένως δεν θα μπορούσε να προσφερθεί αντίστοιχα από το κοινό σχήμα με την Arabtec. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η "χαμένη" σύμβαση δεν αποτελούσε μέρος του ανεκτέλεστου υπολοίπου του ομίλου Ελλάκτωρ.

Υπενθυμίζεται πως το συγκρότημα Cleveland Clinic θα κατασκευαστεί σε έκταση 500 στρεμμάτων στο νησί Al Sowa του Αμπού Ντάμπι και θα έχει επιφάνεια 417.000 τετραγωνικών μέτρων.

Εκτός των νοσοκομειακών χώρων, το συγκεκριμένο συγκρότημα, το οποίο σημειωτέον θα είναι το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο του είδους του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα περιλαμβάνει διοικητικά κτίρια, κοινόχρηστες υποδομές και εμπορικά καταστήματα.

Αμφίβολη και η σύμβαση για το Blue City

Την ίδια στιγμή αμφίβολη παραμένει η συνέχιση της υλοποίηση μιας ακόμη σημαντικής σύμβασης, ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, που σύναψε πριν από τέσσερα χρόνια ο όμιλος Ελλάκτωρ στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Η σύμβαση, την οποία ο ελληνικός όμιλος εξασφάλισε σε κοινοπραξία με τον τουρκικό κατασκευαστικό οίκο Enka, αφορά στην υλοποίηση της πρώτης φάσης ανάπτυξης της πόλης Blue City στο Ομάν.

Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει την αξιοποίηση έκτασης περίπου 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων με την κατασκευή τεσσάρων πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, 5.200 κατοικιών, δύο γηπέδων γκολφ, πολιτιστικού χωριού, εμπορικών κέντρων, δημαρχείου, σχολείων και όλων των άλλων απαραίτητων υποδομών μιας σύγχρονης πόλης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φάση του έργου επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2012. Ωστόσο, η οικονομική κρίση και η έλλειψη ενδιαφέροντος για την αγορά κατοικιών στην περιοχή επιβράδυναν τον ρυθμό κατασκευής του έργου.

Παράλληλα εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση της μεγάλης αυτής επένδυσης από τον φορέα υλοποίησης της επένδυσης (την εταιρία Al Sawadi Investment & Tourism Company με χρηματοδότη τον οίκο Oppenheimer), που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση του project να τίθεται πλέον σε αμφιβολία.

Μάλιστα, προ ημερών ο οίκος Moody's προέβη σε νέα υποβάθμιση των ομολόγων που είχαν εκδοθεί για το έργο του Blue City, ενώ παράλληλα η ασφαλιστική εταιρία που κάλυπτε το ομόλογο για χρεοκοπία έκανε νέα πρόβλεψη για ζημία, καλύπτοντας πλέον το σύνολο της έκδοσης και θέτοντας ανοιχτά ζήτημα υλοποίησης της επένδυσης, τουλάχιστον όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.


[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v