Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Τι προβλέπει για το ΧΑ

Απαισιόδοξη για την πορεία των εισηγμένων επιχειρήσεων και επομένως για την εξέλιξη των χρηματιστηριακών τιμών εμφανίζεται η διοίκηση της ΕΧΑΕ στην ετήσια έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα του 2009.

ΕΧΑΕ: Τι προβλέπει για το ΧΑ
Απαισιόδοξη για την πορεία των εισηγμένων επιχειρήσεων και επομένως για την εξέλιξη των χρηματιστηριακών τιμών εμφανίζεται η διοίκηση της ΕΧΑΕ στην ετήσια έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα του 2009.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της ΕΧΑΕ μετά από φόρους το 2009 ανήλθαν σε 29,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε συγκρίσιμη βάση, εξαιρουμένης δηλαδή της έκτακτης εισφοράς ύψους 12,1 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στα συνολικά καθαρά κέρδη της χρήσης 2009 των εταιριών του ομίλου, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 41,6 εκατ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ αποφάσισε να προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,22 ευρώ ανά μετοχή καθώς και την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,13 ευρώ ανά μετοχή.

"Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν για τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το χρηματιστήριο και την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2010", αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Ήδη, στις αρχές Μαρτίου 2010, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς βρίσκονται σχεδόν 10% χαμηλότερα από την αρχή του έτους.

Η υφιστάμενη άσχημη εγχώρια και διεθνής οικονομική συγκυρία αυξάνει, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΧΑΕ, τους κινδύνους από τη μείωση των τιμών των μετοχών και τη συναλλακτική δραστηριότητα γενικότερα, γεγονός που ενδεχομένως να έχει αρνητική επίδραση στην κερδοφορία του ομίλου.

Εξαγόρασε εταιρία για την εισφορά του κλάδου εκκαθάρισης

Η εισηγμένη προχώρησε έναντι 130 χιλ. ευρώ στην εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρίας, στην οποία θα εισφερθεί ο κλάδος εκκαθάρισης συναλλαγών.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στις 4 Μαρτίου και διενεργήθηκε κατόπιν υπόδειξης σχετικής πρότασης της PriceWaterhouseCoopers, η οποία έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου απόσχισης του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών.

Η λύση της απόσχισης του κλάδου και της εισφοράς του σε άλλη εταιρία κρίθηκε η πιο συμφέρουσα αφού δεν υποκρύπτει κανέναν φορολογικό κίνδυνο για το μέλλον, όπως αναφέρει η ετήσια οικονομική έκθεση 2009 της ΕΧΑΕ.

Η διαδικασία διαχωρισμού των υπηρεσιών εκκαθάρισης, διακανονισμού και καταχώρισης που προσφέρει η ΕΧΑΕ ξεκίνησε εντός του περασμένου έτους μετά την υποχρέωση που προέκυψε από τον κώδικα δεοντολογίας που υπογράφηκε το 2006 μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και αποθετηρίων.

Βασικοί στόχοι του κώδικα είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η διευκόλυνση των διασυνοριακών συναλλαγών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τι χρεώνεται για κάθε υπηρεσία και να έχει το δικαίωμα να επιλέξει ποιος θα του παράσχει την υπηρεσία αυτή.

H μετάβαση στο νέο σύστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου 2010.


Αλλαγές στο Δ.Σ. της ΕΧΑΕ

Tην αντικατάσταση του κ. Ιωάννη Πεχλιβανίδη από τον κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά ως μέλος της διοίκησης της ΕΧΑΕ - εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας ενέκρινε χθες το Δ.Σ. της ΕΧΑΕ.

Πέραν της παραπάνω αντικατάστασης και των αποτελεσμάτων χρήσης 2009, πράσινο φως πήρε και το νέο μοντέλο χρεώσεων - εκπτώσεων της αγοράς παραγώγων που πρόσφατα ενέκρινε και η διοίκηση του Χ.Α.

Υπενθυμίζεται ότι το μοντέλο αυτό διαμορφώθηκε κατόπιν διαβούλευσης με τα μέλη της αγοράς και προγραμματίζεται να ισχύσει από την 1η Απριλίου 2010, εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχώς οι σχετικές δοκιμές με τα μέλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v