Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Μειώσεις μισθών των στελεχών (update)

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ”εξεταστεί” από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Παναγιώτης Καβουλάκος. Επίσης, η σημερινή γενική συνέλευση αποφάσισε μισθολογικές μειώσεις στα μέλη του δ.σ. από 1/7, ενώ απορρίφθηκε από εκπρόσωπο του δημοσίου η αποζημίωση του Α. Καραχάλιου. Κινητικότητα με ΠΓΔΜ.

ΕΛΠΕ: Μειώσεις μισθών των στελεχών (update)
του Σταμάτη Ζησίμου

Από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα ”εξεταστεί” την ερχόμενη Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Παναγιώτης Καβουλάκος.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της έκτατης γενικής συνέλευσης των ΕΛΠΕ, ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Τίμος Χριστοδούλου.

Ο ίδιος σημείωσε πως ο Π. Καβουλάκος δεν έχει αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του με βάση απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Στην σημερινή συνέλευση βασικά θέματα ήταν ο καθορισμός αποζημίωσης και αμοιβής των μελών του Δ.Σ., αλλά και η έγκριση καταβολής αποζημίωσης του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Αθανάσιου Καραχάλιου.

Για το τελευταίο θέμα, ήτοι της αποζημίωσης του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Α. Καραχάλιου, ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου το απέρριψε, διότι ο κ. Καραχάλιος παραιτήθηκε για προσωπικούς του λόγους.

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου, από την 1/7/2004 υφίστανται μειώσεις, εκτός από την αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου, η οποία παραμένει στα ίδια επίπεδα των 195,538 χιλ. ευρώ μικτά ετησίως.

Σημαντική μείωση έγινε στην αμοιβή του προέδρου του Δ.Σ. η οποία από τα 181,619 χιλ. ευρώ ”πέφτει” στα 140 χιλ. ευρώ.

Επίσης, η αμοιβή των μελών του Δ.Σ. μειώνεται από τα 1.379 ευρώ στα 1.150 ευρώ μηνιαίως, ενώ η αποζημίωση για την συμμετοχή στις συνεδριάσεις μειώνεται από τα 422 ευρώ στα 370 ευρώ.

Ακόμα, στην γενική συνέλευση εγκρίθηκε και η σύναψη σύμβασης με το γενικό διευθυντή του ομίλου Μ. Μυριάνθη, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη των επενδύσεων στο εξωτερικό, και τροποποιήθηκε η παράγραφος 1 του άρθρου 22 του καταστατικού, με αποτέλεσμα το διοικητικό συμβούλιο να μπορεί να συνεδριάζει και σε γραφεία εκτός της εταιρίας.

Στο μεταξύ πρωτοβουλίες για την ”φιλική επίλυση” των διαφορών των ΕΛΠΕ και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, που έχουν ανακύψει από την εξαγορά του διυλιστηρίου ΟΚΤΑ, αναλαμβάνει η διοίκηση του Ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για την επανέναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών, οι οποίες διακόπηκαν, όταν τα ΕΛΠΕ προσέφυγαν στη διεθνή διαιτησία.

Το βασικά σημεία που θέτουν τα ΕΛΠΕ στην προσφυγή είναι η μη τήρηση των δεσμεύσεων του Δημοσίου της ΠΓΔΜ για την απορρόφηση και την αποπληρωμή συγκεκριμένων ποσοτήτων καυσίμων, η αθέτηση του όρου για διατήρηση μονοπωλιακού καθεστώτος υπέρ των ΕΛΠΕ μέχρι το 2004, αλλά και η δημιουργία προσκομμάτων στην κατασκευή αγωγών εξαγωγής ετοίμων προϊόντων προς το Κόσοβο και τη Σερβία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας η ΕΛΠΕΤ Βαλκανική (θυγατρική των ΕΛΠΕ και μητρική της ΟΚΤΑ) αναστέλει την απόφασή της για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΚΤΑ ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v