Σε εταιρία holding όλα τα λιμάνια της Αττικής

Τη δημιουργία εταιρίας holding στην οποία θα ενταχθούν όλα τα λιμάνια της Αττικής, εξήγγειλε σήμερα ο Θ. Πάγκαλος, ενώ η κα. Κατσέλη τόνισε ότι αναπτυξιακά έργα ύψους 1,5 δισ. για τον ΟΛΠ θα αντληθούν από ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ και ΕΤΕπ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Σε εταιρία holding όλα τα λιμάνια της Αττικής
Τη δημιουργία εταιρίας holding στην οποία θα ενταχθούν όλα τα λιμάνια της Αττικής, εξήγγειλε σήμερα ο Θ. Πάγκαλος, ενώ η κα. Κατσέλη τόνισε ότι αναπτυξιακά έργα ύψους 1,5 δισ. για τον ΟΛΠ θα αντληθούν από ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ και ΕΤΕπ.

«Χθες ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας. Εκτός από την δημοσιονομική ανάπτυξη το μήνυμα αλληλοσυμπληρώνεται με τη στήριξη της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Η οικονομία δεν είναι μόνο λογιστική και αριθμοί είναι οι άνθρωποι οι θεσμοί και το κοινωνικό κεφάλαιο».
 
Αυτό δήλωσε μεταξύ των άλλων πριν από λίγο η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη στην ανοιχτή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για το λιμάνι του Πειραιά με θέμα την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για το Λιμάνι του Πειραιά και τις υποδομές που αποτελούν προέκταση του (ΟΛΠ).

Σε ότι αφορά τον ΟΛΠ η υπουργός σημείωσε ότι τα ώριμα έργα συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ με χρονικό ορίζοντα πλήρους υλοποίησης την 5ετία -τα μη ώριμα έχουν ορίζοντα 10ετίας- είναι έτοιμα για δημοπράτηση, ενώ συμπλήρωσε ότι κεφάλαια θα αντληθούν από το ΕΣΠΑ, τα ΣΔΙΤ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος εξήγγειλε τη δημιουργία εταιρείας holding στην οποία θα ενταχθούν όλα τα λιμάνια της Αττικής (Πειραιά, Ελευσίνας, Λαυρίου και Ραφήνας).

---Η ανακοίνωση του ΟΛΠ

Υπο την Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου και με τη συμμετοχή της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκας Κατσέλη, των υφυπουργών κ.κ. Σηφουνάκη, Μωραΐτη, Κουτρουμάνη και Βούγια, Γενικών Γραμματέων Υπουργείων, του Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής κ. Λιακόπουλο, των βουλευτών, Νομάρχη και Δημάρχων Πειραιά, εκπροσώπων φορέων και οργανισμών και του συντονιστή του αναπτυξιακού σχεδίου Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΠ κ. Γιώργου Ανωμερίτη, συνεκλήθη Διυπουργική σύσκεψη στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ με θέμα το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Πειραιά και τα μεγάλα επενδυτικά έργα του ΟΛΠ.

Κύρια σημεία της διυπουργικής παρουσίασης ήταν :

1. Μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε μια πορεία σταθεροποίησης των δημοσιονομικών της θεμάτων, παράλληλα όμως, στηρίζεται ενεργά η αναπτυξιακή διαδικασία για να βγούμε από την οικονομική κρίση.

2. Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ και των βασικών υποδομών του Πειραιά ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

3. Δημιουργείται Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για τον Πειραιά με μόνιμη Επιτελική Επιτροπή Ανάπτυξης για την παρακολούθηση εφαρμογής των έργων.

4. Τα έργα είναι ώριμα και με διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Στο επενδυτικό πρόγραμμα θα ενταχθούν και άλλα, μέσω της Επιτελικής Επιτροπής Ανάπτυξης Πειραιά.

5. Ο ΟΛΠ και τα λιμάνια της Αττικής (Ελευσίνα, Λαύριο, Ραφήνα) θα σχηματίσουν στα πλαίσια του Αττικού Συστήματος Λιμένων εταιρία holding.

6. Το σχετικό σχέδιο θα εξειδικευθεί εντός του 2010 από τα αρμόδια Υπουργεία και τον ΟΛΠ.
 
7. Δημιουργείται στο Λιμάνι “Πολιτιστική Ακτή” με πλήθος υποδομών και δράσεων, στην Ηετιώνια Ακτή, η οποία θα δώσει νέα διάσταση στη σύζευξη Πόλης και Λιμένα.

8. Ο Πειραιάς με συγκεκριμένα περιβαλλοντικά έργα μετατρέπεται σε “Πράσινο Λιμάνι” τουρισμού – ναυτιλίας και πολιτισμού.

*****Ο πίνακας με τα ώριμα έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του ΟΛΠ, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

--Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Λιμάνι και την πόλη του Πειραιά ανακοίνωσε σήμερα, 4 Μαρτίου 2010, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Τ. Κατσέλη, σε ανοιχτή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου.

Παρουσία υπουργών, κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εξήγγειλε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο άμεσης εφαρμογής, ύψους 1,5 δις. Ευρώ, με χρονικό ορίζοντα πενταετίας , που αφορά σε έργα:

• Επέκτασης Δικτύων και Μεταφορών, τα οποία διασυνδέουν το λιμάνι με την ενδοχώρα.
• Αναβάθμισης των υπηρεσιών του λιμανιού με στόχο την εξυπηρέτηση της επιβατηγούς όσο και της εμπορικής ναυτιλίας.
• Τουρισμού και πολιτιστικών παρεμβάσεων
• Αστικών αναπλάσεων, οι οποίες θα αναβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών, των επαγγελματιών αλλά και των επιβατών-επισκεπτών του λιμανιού και της πόλης του Πειραιά.

Η Υπουργός ανέφερε ότι η βιωσιμότητα αυτών των έργων εξασφαλίζεται και σε ορίζοντα δεκαετίας, καθώς εντάσσονται στο σχεδιασμό η επέκταση και η έναρξη νέων, μεγάλων αναπτυξιακών έργων για την περίοδο 2010-2020.

Για τα έργα αυτά, αξιοποιούνται όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές δυνατότητες, και συγκεκριμένα το ΕΣΠΑ, οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και η χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Για το συντονισμό, την παρακολούθηση και εφαρμογή των αναπτυξιακών παρεμβάσεων του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για τον Πειραιά, συστήνεται Επιτελική Επιτροπή, την οποία συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του ΥΠΟΙΑΝ και συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλιακής Πολιτικής του ΥΠΟΙΑΝ, ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος, o Πρόεδρος του ΟΛΠ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ.

Η Υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Η σημερινή συνάντηση για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Πειραιά, που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα του ΟΛΠ, αποδεικνύει ότι για την Κυβέρνηση η προώθηση της ανάπτυξης αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής εν μέσω μια πραγματικά δύσκολης οικονομικής περιόδου. Αποτελεί εχέγγυο ότι με καλά σχεδιασμένες και συντονισμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, και η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να αναθερμανθεί και μπορούμε να δώσουμε ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό όραμα προς τους πολίτες.».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v