Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Aναλυτές - διοίκηση για πιθανό placement

Την πρόθεσή της να μη σχολιάσει δημοσιεύματα που αφορούν σε ενδεχόμενη διάθεση μετοχών του ΟΠΑΠ από το Ελληνικό Δημόσιο εξέφρασε η διοίκηση του ΟΠΑΠ μέσω κύκλων προσκείμενων σε αυτή. Πώς σχολιάζουν το ενδεχόμενο placement Marfin και Εγνατία.

ΟΠΑΠ: Aναλυτές - διοίκηση για πιθανό placement
Στο επίκεντρο της επικαιρότητας ήλθε και πάλι ο ΟΠΑΠ ύστερα από δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για πιθανό placement έως 15%, τα οποία σχολιάζουν εκτενώς ορισμένες από τις ΑΧΕ στα πρωινά τους reports.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΠΑΠ εξέφρασε την πρόθεσή της να μη σχολιάσει δημοσιεύματα που αφορούν σε ενδεχόμενη διάθεση μετοχών του ΟΠΑΠ από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω κύκλων προσκείμενων σε αυτή.

Ειδικότερα, πηγές του ΟΠΑΠ ανέφεραν στο euro2day.gr ότι τα δημοσιεύματα που αφορούν στο ενδεχόμενο διάθεσης μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούν να τύχουν σχολιασμού από μέρους της ΟΠΑΠ, διότι οι τίτλοι του Οργανισμού στους οποίους γίνεται αναφορά βρίσκονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και συνεπώς αποκλειστικός υπεύθυνος για τη διαχείρισή τους είναι το υπουργείο Οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές συμπλήρωσαν ότι η ΟΠΑΠ εμμένει στη θέση της που αφορά στη διατήρηση και ενίσχυση του μονοπωλιακού καθεστώτος, θέση την οποία προσυπογραφεί η διοίκηση του υπουργείου Οικονομίας.

Εξάλλου, από την πλευρά τους οι Marfin Analysis και Εγνατία ΑΧΕ στα πρωινά τους repors αναφέρονται σε πιθανή μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ μέχρι 15% λόγω ενδεχόμενου placement, με τον Οργανισμό ωστόσο να διατηρεί τον μονοπωλιακό χαρακτήρα του.

Ειδικότερα, στο πρωινό της report (με ημερομηνία 28 Ιουνίου 2004) η Marfin Analysis επικαλούμενη δημοσίευμα του Τύπου σημειώνει ότι στελέχη του ΟΠΑΠ ανέφεραν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο για ένα νέο placement (έως 15% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού).

Η Marfin Analysis συμπληρώνει (με βάση το ίδιο δημοσίευμα) ότι το ενδεχόμενο placement δεν θα επηρεάσει τον μονοπωλιακό χαρακτήρα του Οργανισμού, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι το ελληνικό κράτος θα ανανεώσει την εικοσαετή άδεια αποκλειστικής χρήσης που έχει ο ΟΠΑΠ.

Πάντως, η Marfin Analysis υπενθυμίζει πως ο νέος πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Αν. Φιλιππίδης σε συνέντευξή του στα τέλη Μαΐου είχε τονίσει ότι ”δεν θα πουληθεί ούτε μια μετοχή του ΟΠΑΠ”.

Η Εγνατία ΑΧΕ αναφερόμενη στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνει πως σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΠΑΠ δεν θα επηρέαζε ούτε τις λειτουργίες του ούτε το μονοπωλιακό χαρακτήρα του.

Επίσης, η Εγνατία ΑΧΕ υπενθυμίζει πως πρόσφατα ο ΟΠΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση όπου προειδοποιεί τις ”παράνομες” εταιρίες στοιχημάτων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ότι έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη.

Η Εγνατία ΑΧΕ καταλήγει πως συνιστά ”διακράτηση” (hold) για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v