Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζουν οι συμμαχίες για Βεύη

Η πλειονότητα των ομίλων που συμμετείχαν στην προηγούμενη διαδικασία για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης προτίθεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Εκείνο που διαφοροποιείται είναι οι συμμαχίες, οι οποίες έχουν αλλάξει.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Αλλάζουν οι συμμαχίες για Βεύη
Ισχυρό εξακολουθεί να παραμένει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης. Η συντριπτική πλειονότητα των ομίλων που συμμετείχαν στην προηγούμενη διαδικασία προτίθεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον και στην καινούργια που είναι σε εξέλιξη. Εκείνο που διαφοροποιείται αυτήν τη φορά είναι οι συμμαχίες των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίες έχουν αλλάξει.

Πιο συγκεκριμένα, η Elpedison, σύμπραξη της ΕΛΠΕ και της Edison, που είχε κατέβει την προηγούμενη φορά αυτόνομα, τώρα συμμαχεί με την Άκτωρ για την από κοινού διεκδίκηση των πλούσιων λιγνιτικών κοιτασμάτων της Βεύης. Η Άκτωρ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον την προηγούμενη φορά από κοινού με τους ομίλους της ΓΕΚ Τέρνα και του Κοπελούζου (μέσω της Horizon Μεταλλευτική).

Από το σχήμα αυτό, ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκδηλώσει αυτόνομα ενδιαφέρον για τη Βεύη, όπως είχε κάνει στον πρώτο διαγωνισμό, το 2006.

Η Ελμίν - Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις, συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη, θα εκδηλώσει επίσης ενδιαφέρον αυτόνομα, όπως είχε πράξει και την προηγούμενη φορά, ενώ άγνωστες παραμένουν έως τώρα οι προθέσεις του ομίλου Κοπελούζου.

Εξάλλου, ο όμιλος Μυτιληναίου εξετάζει την προοπτική συμμετοχής του στη διαδικασία είτε αυτόνομα είτε μέσω κοινοπρακτικού σχήματος, χωρίς όμως να έχει ληφθεί μέχρι στιγμής τελική απόφαση.

Επίσης, ο όμιλος Εμφιετζόγλου, μέσω της Μηχανικής, θα ανανεώσει το ενδιαφέρον του για τη Βεύη αυτόνομα.

Να σημειωθεί ότι πρόθεση της σύμπραξης Άκτωρ - Elpedison φέρεται να είναι ο μεν πρώτος να αναλάβει την εξόρυξη του λιγνίτη, η δε Elpedison να προχωρήσει στην κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή, για την οποία, εφόσον πλειοδοτήσει το σχήμα, θα κατατεθεί και σχετική αίτηση στη ΡΑΕ.

Εκείνο το οποίο παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής είναι τι θα πράξει εν τέλει η ΔΕΗ. Η απαγόρευση της Κομισιόν για συμμετοχή της ΔΕΗ στον διαγωνισμό, προκειμένου να ανοίξουν τα αποθέματα λιγνίτη και στους ιδιώτες, εξακολουθεί και ισχύει.

Ωστόσο, ενώ αρχικά η Επιχείρηση είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στη διαδικασία, εκ των υστέρων υπαναχώρησε, με το σκεπτικό τι θα γίνει με την αξιοποίηση της Βεύης αν δεν υπάρξει κανένα ενδιαφέρον για τους λιγνίτες της. Βέβαια, το τι θα γίνει τελικά εξαρτάται και από την πολιτική βούληση του ΥΠΕΚΑ.

Η ΔΕΗ ενδιαφέρεται άμεσα να αξιοποιηθούν τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, καθώς υπάρχει κοίτασμα περί τους 40 εκατ. τόνους, που βρίσκεται κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή που χωρίζει το ορυχείο της Επιχείρησης και το δημόσιο κοίτασμα. Η ανάθεση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης θα διευκολύνει και την προκήρυξη του έργου Μελίτη ΙΙ της ΔΕΗ, καθώς θεωρείται απαραίτητη η έναρξη του ορυχείου αυτού, ώστε να μπορέσει και η ΔΕΗ να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά και το δικό της κοίτασμα στην ίδια περιοχή, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδότηση της νέας μονάδας μαζί με το ορυχείο Κλειδίου.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απευθείας ανάθεση του έργου εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης δημοσιεύτηκε από το ΥΠΕΚΑ στις 12 Φεβρουαρίου και οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν εντός 35 ημερών, οπότε η προθεσμία λήγει στις 19 Μαρτίου. Είναι η τρίτη κατά σειρά προσπάθεια για την εκχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

Το 2006 έγινε ο πρώτος διαγωνισμός, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος επί Χατζηδάκη, για να προχωρήσει το έργο με απευθείας ανάθεση. Τελικά, και αυτή η διαδικασία ακυρώθηκε, για να φθάσουμε στη σημερινή. Να υπενθυμίσουμε ότι τα αποθέματα της Βεύης υπολογίζονται σε περίπου 90 εκατομμύρια τόνους και μπορούν να καλύψουν τη λειτουργία μιας μονάδας για περίοδο 30 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v