Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδρά η ΡΑΕ στα σχέδια της ΔΕΗ

Η προσπάθεια της ΔΕΗ να επιμεριστεί και στους ιδιώτες προμηθευτές το κόστος των μη κερδοφόρων τιμολογίων της, μέσω της θεσμοθέτησης ενός ειδικού ταμείου, συναντά την αντίδραση της ΡΑΕ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Αντιδρά η ΡΑΕ στα σχέδια της ΔΕΗ
Η προσπάθεια της ΔΕΗ να επιμεριστεί και στους ιδιώτες προμηθευτές το κόστος των μη κερδοφόρων τιμολογίων της, μέσω της θεσμοθέτησης ενός ειδικού ταμείου, συναντά την αντίδραση της ΡΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η Ρυθμιστική Αρχή θεωρεί ότι η σύσταση του ταμείου αυτού, που θα λειτουργεί εν είδει "κουμπαρά" και στο οποίο θα πρέπει να συμβάλουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το πελατολόγιό τους, ώστε να διασφαλιστεί η στήριξη τόσο των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού όσο και της βιομηχανίας, αντίκειται τόσο στην ελληνική νομοθεσία όσο και στην κοινοτική και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προωθηθεί.

Η ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα έσοδα της από τη δυναμική εισβολή, από τις αρχές του έτους, ιδιωτών προμηθευτών στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, που "χτυπούν" πελάτες-φιλέτα της Επιχείρησης, έχει καταθέσει στη ΡΑΕ πρόταση για την ίδρυση του συγκεκριμένου ταμείου, του οποίου επιδίωξη είναι να λειτουργήσει στο μεσοδιάστημα της μεταβατικής τριετούς περιόδου έως ότου εφαρμοστεί πλήρως η πρότασή της για τα τιμολόγια ρυθμιστικού ελέγχου, τα οποία θα αντανακλούν το κόστος κάθε κατηγορίας καταναλωτών.

Η πρόταση για τα τελευταία κατατέθηκε στη ΡΑΕ από τη ΔΕΗ στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου και συμπληρωματικά υποβλήθηκε φέτος και η πρόταση για το ειδικό ταμείο.

Ωστόσο, εάν περάσει η πρόταση της ΔΕΗ από τη ΡΑΕ για τα τιμολόγια αυτά προβλέπεται σημαντική επιβάρυνση για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών (χαμηλές οικιακές καταναλώσεις, αγρότες, βιομηχανία) και ελάφρυνση για ορισμένες άλλες (εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα), γι' αυτές, δηλαδή, τις οποίες κινδυνεύει να απολέσει η Επιχείρηση από ιδιώτες προμηθευτές που προσφέρουν δελεαστικές εκπτώσεις.

Το γενικό πλαίσιο της πρότασης της ΔΕΗ μπορεί να ήταν γνωστό εδώ και μήνες, ωστόσο χθες βγήκαν στο φως οι λεπτομέρειές της, που αφορούν πλέον σε συγκεκριμένα ποσοστά αυξήσεων και μειώσεων ανά κατηγορία καταναλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται αιφνιδιασμένη από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών, όμως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται τελικά αυτό να εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της, με το σκεπτικό ότι προλειαίνεται το έδαφος για την τελική εφαρμογή των προτάσεών της.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΔΕΗ με επίσημη ανακοίνωσή της χθες μπορεί να διαχωρίζει τη θέση της από την ευθύνη της υποβολής της πρότασης (αναφέρει ότι δεν είναι της σημερινής διοίκησης, χρεώνοντας ευθέως τη διοίκηση Αθανασόπουλου), ωστόσο επί της ουσίας επιβεβαιώνει τα στοιχεία αυτά λέγοντας ότι "αντανακλούν το κόστος κάθε κατηγορίας καταναλωτών και δεν προβλέπουν καμία αύξηση του συνολικού εσόδου της Επιχείρησης".
 
Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ παραδέχεται ότι ναι μεν θα γίνουν αναδιαρθρώσεις στην τιμολόγηση, όμως στο συνολικό άθροισμά της αυτή θα καταλήγει να δίνει τα ίδια έσοδα για την Επιχείρηση. Λέει όμως και κάτι άλλο.

Για να μπορέσουν ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών να μην επιβαρυνθούν θα πρέπει να θεσμοθετηθεί μηχανισμός επιμερισμού κόστους με τους ιδιώτες προμηθευτές και να μην το επωμίζεται σήμερα αυτό μόνο η ΔΕΗ.

Όμως, για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτού μέχρι στιγμής η ΔΕΗ "έχει φάει πόρτα" από τη ΡΑΕ, η οποία επιμένει ότι κάτι τέτοιο αντίκειται τόσο στην ελληνική νομοθεσία περί ηλεκτρισμού όσο και στην κοινοτική. Μάλιστα, τις απόψεις αυτές η ΡΑΕ τις έχει διαμηνύσει προφορικά ήδη στη ΔΕΗ.

Η Πολιτεία διά του αρμόδιου υπουργείου ΠΕΚΑ έχει δεσμευθεί κατηγορηματικά ότι φέτος δεν προβλέπεται καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ. Από την άλλη, όμως, η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα είναι δύσκολη για τη ΔΕΗ, με δεδομένο ότι απειλείται ευθέως από την είσοδο στη λιανική αγορά και ιδιωτών προμηθευτών, που της έχουν πάρει έως τώρα πελάτες-φιλέτα στη μέση τάση.

Προφανώς, η ΔΕΗ στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την Πολιτεία ότι, αν δεν προωθηθεί η συνδυαστική πρότασή της, κινδυνεύει να απολέσει σημαντικά έσοδα. Η λογική της όμως να μη χαθεί κανένα έσοδο μέσω της άρσης των στρεβλώσεων των τιμολογίων, μέχρι το σημείο να επιδιώκει να επιμεριστεί το κόστος των επιδοτήσεων με τους ιδιώτες προμηθευτές, φαίνεται να έχει τεράστια απόσταση και σε αυτό συναντά πρώτα από όλα την αντίδραση της ΡΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v